5 vragen aan Marleen Sleeuwits

In een mooie zomerreeks vragen we een aantal kunstenaars in aanloop naar de tentoonstelling, 4-7 september 2014, naar het werk dat ze tonen bij We Like Art! in het Machinegebouw. Vandaag je speciale aandacht voor Marleen Sleeuwits.

Marleen_Sleeuwits_Interior_no43

Marleen Sleeuwits, Interior no. 43 (2013), ultrachromeprint, 46 x 60 cm, oplage 10

1. Hoi Marleen, kun je iets vertellen over hoe deze werken tot stand zijn gekomen?

Beide werken heb ik vorig jaar gemaakt. Ik kon toen een jaar lang werken in een leegstaand kantoorgebouw van 16 verdiepingen. De binnenkant van het pand zou daarna volledig worden gestript en veranderd in appartementen. Het was voor mij een geweldige kans om meer extreme ingrepen te doen maar ook om aan verschillende installaties tegelijkertijd te werken. De keuze aan materialen om mee te werken was zo groot dat ik me heb beperkt door alleen te werken met dingen die ik in het gebouw tegenkwam.

Zo bestaat Interior no. 42 uit allemaal gevonden zakjes die ik heb gevuld met purschuim.  Ik vind het interessant om materialen die ik ter plekke vind steeds opnieuw te gebruiken. Bijvoorbeeld systeemplafond platen, tapijttegels, tl buizen of glaswol. Zo keer ik de ruimte als het ware steeds binnenstebuiten en kan ik er meerdere lagen van laten zien. Alsof ik de ruimtes wil ontleden – soms doe ik dat letterlijk zoals bij Interior no. 43.

Bij dit werk heb ik met een cirkelzaag alle muren in plakjes gezaagd. Sommige laagjes komen daardoor een beetje los en naar buiten zetten. Hierdoor kan je ook weer meerdere lagen zien zoals het aluminium frame en het isolatiemateriaal. Het uiteindelijke beeld doet me een beetje denken aan een gutstekening in linoleum, daarom heb ik het in een klein formaat geprint.

Marleen_Sleeuwits_Interior_no42

Marleen Sleeuwits, Interior no. 42 (2013), ultrachromeprint, 118 x 150 cm, oplage 5

2. Waarom laat je juist deze werken zien in de Westergasfabriek?

Het zijn twee van mijn nieuwste werken. Ik ben er heel trots op.

3. Wat maakt deelname aan Start Buying Art aantrekkelijk voor jou als kunstenaar?

Het werk dat We Like Art selecteert is altijd van een heel hoog niveau. Het is leuk om daar tussen te hangen. Wat me er voornamelijk in aanspreekt is dat het meeste werk op meerdere manieren te benaderen is. Het werk is aantrekkelijk maar als je je er langer in verdiept ontdek je ook steeds meer de inhoudelijke kant ervan waardoor het blijft het boeien.

We Like Art @ Westergasfabriek 09 2014
Foto © Maarten Tromp

4. Zou je zelf een kunstwerk van een collega-kunstenaar uit deze tentoonstelling willen kopen? 

Zeker, teveel om op te noemen haast! Een tijdje geleden ontdekte ik het werk van Fleur van Dodewaard. Geweldig hoe haar werk balanceert tussen sculptuur en fotografie. Een werk van Jan Maarten Voskuil zou ik mijn huis zou ook zeker te gek zijn. Of iets van Awoiska van de Molen of Ine Lamers of Micha Patiniott. Van kunst in huis word je namelijk ontzettend blij.

Tien jaar geleden kocht ik mijn eerste schilderij van Femmy Otten. Ik studeerde nog en had weinig geld maar ik moest het hebben, elke dag geniet ik er nog van. Na die tijd is er veel werk bij gekomen. Soms gekocht en ook vaak geruild, net nog een prachtig werk van Jonquil de Vries.

5 Wat zijn je plannen voor het komende half jaar?

Op dit moment werk ik aan een nieuwe solo expositie. Voorjaar 2015 heb ik een expositie bij galerie FeldbuschWiesner in Berlijn. Hier wil ik mijn fotowerken combineren met installaties en sculpturen. Daarnaast ben ik net begonnen aan een boek met een overzicht van al mijn werk dat ik in de afgelopen tien jaar heb gemaakt.

marleen_hyeres_filep_motwary

Kom deze werken bekijken in de Westergasfabriek tijdens de aftrap van het nieuwe galerieseizoen. We tonen betaalbaar werk van aanstormende en toonaangevende kunstenaars. Van Marleen Sleeuwits tonen we een werk onder de € 1.500 een een werk boven de € 1.500,-. Met de KunstKoop komt de aanschaf van een groot werk in een kleine oplage neer op een maandelijkse aflossing van minder dan € 100,-.

We werken samen met het Mondriaan Fonds om de KunstKoop te promoten. Lenen voor je kunstaankoop tegen 0% rente: een prachtige stimulans voor de afname van goede kunst. De rente wordt vergoed door de overheid. Bij de werken in de tentoonstelling staan de maandbedragen die je met de KunstKoop van het Mondriaanfonds kunt afbetalen.

Praktische informatie Start Buying Art
Locatie: Machinegebouw, Westergasfabriek Amsterdam
Data: 4 t/m 7 september 2014
Open: alle dagen 11.00 – 19.00 uur
Toegang: € 5,-
Meer informatie:
www.dekunstkoop.nl www.startbuyingart.tumblr.com www.abnamro.nl/kunstkoop

 • Marleen Sleeuwits

  Interior no. 43 (2013)
  € 2000,-

 • Marleen Sleeuwits

  Interior no. 30 (2011)
  € 2200,-

 • Marleen Sleeuwits

  Interior no. 26 (2011)
  € 1000,-

Als eerste informatie ontvangen over nieuwe edities en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief: