5 Vragen aan Hinke Schreuders

In een mooie zomerreeks vragen we een aantal kunstenaars in aanloop naar de tentoonstelling, 4-7 september 2014, naar het werk dat ze tonen bij We Like Art! in het Machinegebouw.

Hinke-Schreudersworksonpaper-37-front

Hinke Schreuders, works on paper #37 (2014), embroidery on paper on linen, 26 x 18 x 5,5

Vandaag je speciale aandacht voor Hinke Schreuders die toevallig genoeg net afgelopen week enthousiast werd besproken op 1 van de grootste internationale kunstblogs Hyperallergic. Lees hier het verslag van een groepsshow in New York waar Hinke aan deelnam.

1. Hoi Hinke, kun je iets vertellen over hoe dit werk tot stand is gekomen?

Het werk is gemaakt op een bladzijde uit een tijdschrift uit de jaren ’50, geplakt op een stuk linnen stof. De ruimte om het fotomodel is, om haar te isoleren, donker gekleurd met inkt. Vervolgens heb ik eroverheen geborduurd met garen en kralen.

In deze serie werken op foto’s, de ‘Works on paper’ – die nu loopt sinds 2008 – begin ik bij nul en ga net zo lang door tot er een ander beeld is ontstaan. In dit geval ging ik uit van het blauw-witte stippenmotief op de jurk van het model, dat verworden is tot een storm of sneeuwbui van witte vlokjes en parelmoeren kralen die de vrouw als het ware verzwelgt.

Het beeld loopt door op de zijkanten van het vijf centimeter dikke doek, waardoor het werk diepte en ruimtelijkheid krijgt, en bijna een object wordt.

Hinke-Schreudersworksonpaper-37-sideview

2. Waarom laat je juist dit werk zien in de Westergasfabriek?

Meestal werk ik in kleine series, maar dit werk kan ook goed op zichzelf staan.

3. Wat maakt deelname aan Start Buying Art aantrekkelijk voor jou als kunstenaar?

Het is leuk jezelf te kunnen presenteren tussen een grote selectie van vaak verrassend goede kunstwerken. Ik heb er een aantal keren prachtig werk gezien voor een mooie prijs – zelf typeerde ik de presentaties van We Like Art dan ook wel eens als ‘geheimtip’. Dat er daarbij door de opzet behalve een publiek van kunstkenners ook een nieuw beginnend publiek van kunstkijkers te bereiken is te prijzen.

Hinke-Schreuders-worksonpaper-37-detail

4. Zou je zelf een kunstwerk van een collega-kunstenaar uit deze tentoonstelling willen kopen?

Als gezegd zie ik altijd veel goede werken op de presentaties van We Like Art, maar van de vorige keer, op Art Rotterdam, herinner ik me vooral wat doekjes van Albert Zwaan. Of hij deze keer ook meedoet weet ik niet, maar ik vind het heel goed geschilderd werk, dat er zelfs op de volle wanden voor mij meteen uitspringt.

Verder staan er zoveel goede namen in de lijst, dat het moeilijk kiezen is. Ik noem zo even Maria Roosen, Eva Raeder en Malin Persson. Bijzonder vind ik ook de foto’s van Awoiska van der Molen, ogenschijnlijk gewone landschappen die door haar ingetogen en bijzondere manier van fotograferen een heel eigen aura krijgen.

5. Wat zijn je plannen voor het komende half jaar?

Op mijn agenda staan deelnames aan wat groepstentoonstellingen, waar een aantal losse werken van me te zien zullen zijn, onder andere op Amsterdam Drawing.

Daarnaast ben ik bezig met een nieuwe serie werken die dit najaar gepresenteerd wordt in een eenmalige tentoonstelling in mijn eigen woning in Amsterdam, samen met werk van Thomas Elshuis en Stephan van den Burg.

Het lijkt me interessant een keer ergens anders dan in een reguliere ruimte tentoon te stellen, en ik hoop dat de huiselijke omgeving iets aan de werken kan toevoegen. Ik denk dat steeds meer kunstenaars andere vormen en organisaties zoeken voor het presenteren van hun werk, en dat dit initiatief daar mooi in past. Mocht het bevallen dan zal ik misschien vaker werk van mede-kunstenaars in mijn huis willen tonen.

Kom dit werk bekijken in de Westergasfabriek tijdens de aftrap van het nieuwe galerieseizoen. We tonen betaalbaar werk van aanstormende en toonaangevende kunstenaars en we werken weer samen met het Mondriaan Fonds om de KunstKoop te promoten. Lenen voor je kunstaankoop tegen 0% rente: een prachtige stimulans voor de afname van goede kunst. De rente wordt vergoed door de overheid. Bij de werken in de tentoonstelling staan de maandbedragen die je met de KunstKoop van het Mondriaanfonds kunt afbetalen.

Praktische informatie Start Buying Art
Locatie: Machinegebouw, Westergasfabriek Amsterdam
Data: 4 t/m 7 september 2014
Open: alle dagen 11.00 – 19.00 uur
Toegang: € 5,-
Meer informatie:
www.dekunstkoop.nl www.startbuyingart.tumblr.com www.abnamro.nl/kunstkoop

  • Hinke Schreuders

    I pray thee / Ask no questions (1) (2012)
    Uitverkocht

  • Hinke Schreuders

    I pray thee / Ask no questions (2) (2012)
    Uitverkocht

Als eerste informatie ontvangen over nieuwe edities en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief: