5 Vragen aan Jurriaan Molenaar

In een mooie zomerreeks vragen we een aantal kunstenaars in aanloop naar de tentoonstelling, 4-7 september 2014, naar het werk dat ze tonen bij We Like Art! in het Machinegebouw. Vandaag je speciale aandacht voor Jurriaan Molenaar.

Jurriaan-Molenaar-432-Gallipoli-I

Jurriaan Molenaar, Gallipoli I (2014), acryl en vilt op doek, 40 x 30 cm.

Ha Jurriaan, kun je iets vertellen over hoe deze werken tot stand zijn gekomen?

“De werken Gallipoli I en Gallipoli II zijn tot stand gekomen naar aanleiding van een reis door Zuid-Italië. Deze vensters boeiden me uitermate omdat het platte en dikke vlak van de muur lijkt op een leeg schildersdoek, dat doorbroken wordt door de subtiele diepte van het raam. Om het platte vlak te laten leven, heb ik de doeken beplakt met vilt alvorens te gaan schilderen.

Na-de-golf

Jurriaan Molenaar, Na de golf (2013), acryl op keramiek, 30 x 38 cm.

Het werk Na de golf is ontstaan na het zien van nieuwsbeelden over de gevolgen van een Tsunami. Een privézwembad was overspoeld door een moddermassa en veranderd in een functieloze, kleurloze, maar strakgevormde kuil.

Dirk-Bay

Jurriaan Molenaar, Dirk Bay (2013), 30 x 40 cm.

Dirk Bay was het beeld bij vertrek en aankomst in een stil haventje in Ierland.

Solo is een combinatie van een op de computer gemaakte lichtbol, die ik als foto heb laten drukken op doek. Vervolgens heb ik in het midden van de lichtbol een ingelijst, leeg vlak geschilderd. Eigenlijk laat ik op een ingewikkelde manier ‘niets’ zien.”

Jurriaan-Molenaar-433-Solo

Jurriaan Molenaar, Solo (2014), acryl en foto op doek, 30 x 45 cm.

Waarom laat je juist dit werk zien in de Westergasfabriek?

“De werken zijn bedoeld om aan veel mensen te tonen, wat in de Westergasfabriek zeker gaat gebeuren.”

Wat maakt deelname aan Start Buying Art aantrekkelijk voor jou als kunstenaar?

“Start Buying Art is laagdrempelig!  Je kunt thuis blijven en toch uitgebreid geïnformeerd worden over kunst van hoge kwaliteit, die ook nog eens betaalbaar is.”

Zou je zelf een kunstwerk van een collega-kunstenaar uit deze tentoonstelling willen kopen?

“Zeker. Door de kleinere formaten kun je van meerdere kunstenaars werken in huis halen, zonder dat het je huis enorm gaat domineren. Voor mij als kunstenaar zijn naast de beelden, ook de verschillende handschriften, technische vaardigheden en specialismen interessant.”

Wat zijn je plannen voor het komende half jaar?

“Op basis van een zojuist gemaakte reis door Hongarije wil ik een serie schilderijen maken van extreem afgeleefde (delen van) gebouwen. Ik heb nog nooit zoveel ‘mooie’ vuiligheid gezien als in Hongarije deze zomer.”

Jurriaan-Molenaar

Kom dit werk bekijken in de Westergasfabriek tijdens de aftrap van het nieuwe galerieseizoen. We tonen betaalbaar werk van aanstormende en toonaangevende kunstenaars. We werken samen met het Mondriaan Fonds om de zegeningen van de KunstKoop te promoten. Lenen voor je kunstaankoop tegen 0% rente: een prachtige stimulans voor de afname van goede kunst. De rente wordt vergoed door de overheid. Bij de werken in de tentoonstelling staan de maandbedragen die je met de KunstKoop van het Mondriaanfonds kunt afbetalen.

Praktische informatie Start Buying Art
Locatie: Machinegebouw, Westergasfabriek Amsterdam
Data: 4 t/m 7 september 2014
Open: alle dagen 11.00 – 19.00 uur
Toegang: € 5,-
Meer informatie:
www.dekunstkoop.nl www.startbuyingart.tumblr.com www.abnamro.nl/kunstkoop

Als eerste informatie ontvangen over nieuwe edities en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief: