5 Vragen aan Lieven Hendriks

In een mooie zomerreeks vragen we een aantal kunstenaars in aanloop naar de tentoonstelling, 4-7 september 2014, naar het werk dat ze tonen bij We Like Art! in het Machinegebouw. Vandaag je speciale aandacht voor Lieven Hendriks.

LH13 untitled 1 (stars) acrylic on linen 45 x 55cm

Lieven Hendriks, Untitled (5 stars) (2013), 45 x 55 cm, acrylverf op linen, uit een reeks van 5

Zelden zien we zulke heerlijk minimale schilderijen met zoveel lef. Hendriks wordt vaak als moderne de trompe l’oeil schilder omschreven, het bedrieglijke 3D-effect dat schilders al sinds de 17de eeuw toepassen. Dat is ook zo; zijn doeken lijken echt doorboord door kogelgaten, of als bespijkerde wanden getooid met kluwen ijzerdraad, spiegels van condens waar met een vinger in getekend is. Het zijn dwingende en speelse schilderijen.

Hendriks wil zich niet verliezen in het schilderen. Elk doek lijkt perfect volgens plan uitgevoerd van A naar B. In een interview zegt hij: “Een schilderij is goed wanneer de uitvoering van het idee bovenop het idee is komen te liggen en dat het schilderij daardoor klopt als een bus.”

Ha Lieven, kun je iets vertellen over hoe deze werken tot stand zijn gekomen?
“Het schilderij Stars heb ik gemaakt voor de tentoonstelling The multiple show bij galerie Vous Etes Ici. Aan de deelnemende kunstenaars was gevraagd “werk in een kleine oplage te maken, waarin elk afzonderlijk werk tot dezelfde familie behoort, maar toch unieke kenmerken heeft”. Het schilderij Stars dat ik laat zien is er een uit een serie van vijf. Het schilderij is een trompe l’oeil van een beschadigd schilderij; het wekt de illusie dat er vijf sterren uit het doek zijn gesneden. Sterren worden over het algemeen gebruikt om succes en kwaliteit te duiden of sensatie te illustreren. In dit werk lijken de sterren juist verwijderd te zijn. Daarnaast is het schilderij ook te lezen als een schilderkunstige sterrenhemel. Sterren die inmiddels niet meer bestaan, maar nog wel te zien zijn. Het schilderen van afbeeldingen die niet zichtbaar, maar wel nadrukkelijk waarneembaar zijn, is een van de onderwerpen binnen mijn werk.”

LH13 untitled 2 (stars) acrylic on linen 45 x 55cmLieven Hendriks, Untitled (5 stars) (2013), 45 x 55 cm, acrylverf op linen, uit een reeks van 5

Waarom laat je juist dit werk zien in de Westergasfabriek?

“Het kleine formaat en de ‘unieke oplage’ maakt het mogelijk om het werk binnen het Start Buying Art concept aan te bieden.”

Wat maakt deelname aan Start Buying Art aantrekkelijk voor jou als kunstenaar?

“We Like Art heeft zich bewezen als een professionele organisatie die op een interessante manier tentoonstellingen maakt. Het is goed dat er altijd veel te zien is. En bovendien is het aantrekkelijk om mee te doen aan een show die goed bezocht wordt.”

Zou je zelf een kunstwerk van een collega-kunstenaar uit deze tentoonstelling willen kopen?

“Er zijn meerdere deelnemende kunstenaars die ik goed vind, zoalsRoy Villevoye of Koen Taselaar. Maar of ik iets zal kopen is natuurlijk afhankelijk van het werk dat wordt gepresenteerd. Ik ben benieuwd!”

portretfoto LH

Wat zijn je plannen voor het komende half jaar?

“Op dit moment ben ik hard aan het werk voor een aantal presentaties later dit jaar en begin volgend jaar. In september heb ik een solo bij galerie Sturm in Stuttgart en in november zit ik in Reload; de Biënnale Gelderland in Nijmegen. Begin 2015 heb ik een tentoonstelling bij Francis Boeske Projects in Amsterdam.”

Kom dit werk bekijken in de Westergasfabriek tijdens de aftrap van het nieuwe galerieseizoen. We tonen betaalbaar werk van aanstormende en toonaangevende kunstenaars. We werken samen met het Mondriaan Fonds om de zegeningen van de KunstKoop te promoten. Lenen voor je kunstaankoop tegen 0% rente: een prachtige stimulans voor de afname van goede kunst. De rente wordt vergoed door de overheid. Bij de werken in de tentoonstelling staan de maandbedragen die je met de KunstKoop van het Mondriaanfonds kunt afbetalen.

 Praktische informatie Start Buying Art
Locatie: Machinegebouw, Westergasfabriek Amsterdam
Data: 4 t/m 7 september 2014
Open: alle dagen 11.00 – 19.00 uur
Toegang: € 5,-

Meer informatie:
www.dekunstkoop.nl www.startbuyingart.tumblr.com www.abnamro.nl/kunstkoop