5 Vragen aan Reinoud van Vught

In een mooie zomerreeks vragen we een aantal kunstenaars in aanloop naar de tentoonstelling, 4-7 september 2014, naar het werk dat ze tonen bij We Like Art! in het Machinegebouw. Vandaag je speciale aandacht voor Reinoud van Vught.

Reinoud van Vught Westergasfabriek 2014

Reinoud van Vught, Zonder Titel (2014), acryl en inkt op papier, 100 x 150 cm. Foto: Peter Cox.

Van Vught is een schildercrack die al jaren meedraait. Hij is vaste gast in de opstelling van De Pont in Tilburg, het mooiste museum van Nederland. Heel tof dat we van hem weer werk tonen. Een groot werk op papier in de kapel van het Machinegebouw, ons experiment met een selectie werken die onder de € 5.000 geprijsd zijn. En in de grote ruimte met werk op papier voor € 800,-.

Ha Reinoud, kun je iets vertellen over hoe deze werken tot stand zijn gekomen?

“Een paar jaar geleden was ik verflagen van mijn schilderijen aan het afschuren met fraaie resultaten als gevolg en dat was voor mij het teken dat alles anders moest. Ik gooide mijn doeken weg en begon te werken op papier. Op hetzelfde moment was ik mijn tuin overhoop aan het halen. Ergens moet ik toen een ‘ontdekking’ hebben gedaan.”

Reinoud-van-Vught-klein-werk-op-papier

Reinoud van Vught, Zonder Titel (2014), acryl en inkt op papier, 65 x 50 cm.

Waarom laat je juist dit werk zien in de Westergasfabriek?

“Jarenlang heb ik gewerkt aan monumentale formaten, maar die zijn er dus niet meer. Nu heb ik vooral klein werk op papier dat past binnen het concept.”

Wat maakt deelname aan Start Buying Art aantrekkelijk voor jou als kunstenaar?

“De hele context is een test om te kijken of het werk overeind blijft.”

Zou je zelf een kunstwerk van een collega-kunstenaar uit deze tentoonstelling willen kopen?

“Ja, van Jan Roeland. Ik zit in de werkgroep van Park, een nieuwe tentoonstellingsruimte in Tilburg. voor de openingstentoonstelling Reciprocity heb ik een schilderij van hem uitgekozen, een klein schilderij van een eend dat de hele ruimte aan kon.. Ik heb altijd zoveel nodig voor een beeld en zou willen dat ik het alledaagse met zo ‘weinig’ zou kunnen zeggen.”

Wat zijn je plannen voor het komende half jaar?

“Ik heb een idee voor portretten die ik wil tekenen/schilderen dus ik hoop dat daar iets van terecht kom. Verder komt er een tentoonstelling in het Chabot Museum. Dat wordt een presentatie met bijzonder werk van de bijna vergeten schilder George Rober (1893-1969). In december volgt een solo in Antwerpen bij Galerie Schoots + Van Duyse. Dan wil ik ook een boek met het nieuwe werk op papier af hebben.”

Kom dit werk bekijken in de Westergasfabriek tijdens de aftrap van het nieuwe galerieseizoen. We tonen betaalbaar werk van aanstormende en toonaangevende kunstenaars. We werken samen met het Mondriaan Fonds om de zegeningen van de KunstKoop te promoten. Lenen voor je kunstaankoop tegen 0% rente: een prachtige stimulans voor de afname van goede kunst. De rente wordt vergoed door de overheid. Bij de werken in de tentoonstelling staan de maandbedragen die je met de KunstKoop van het Mondriaanfonds kunt afbetalen.

Praktische informatie Start Buying Art
Locatie: Machinegebouw, Westergasfabriek Amsterdam
Data: 4 t/m 7 september 2014
Open: alle dagen 11.00 – 19.00 uur
Toegang: € 5,-
Meer informatie:
www.dekunstkoop.nl www.startbuyingart.tumblr.com www.abnamro.nl/kunstkoop

Portretfoto: Hans de Bruijn