5 Vragen aan Mariken Wessels

In een mooie zomerreeks vragen we een aantal kunstenaars in aanloop naar de tentoonstelling, 4-7 september 2014, naar het werk dat ze tonen bij We Like Art! in het Machinegebouw. Vandaag je speciale aandacht voor Mariken Wessels.

Mariken-Wessels-Westergas-2014

Mariken Wessels, Untitled (2010), foto collage, foto op bariet papier, 95 x 71 cm, oplage 5.

Wessels is bekend van haar eigenaardige – inmiddels internationaal bejubelde – fotoboeken. Haar boeken hebben foto’s uit verschillende persoonlijke archieven als vertrekpunt en bieden een zowel fantastisch als beklemmend zicht op de hoofdpersonen. Is het fictie of zijn het ego-documenten? Waar is de hand van de kunstenaar te zien? Welk stuk is eigenlijk authentiek? Wessels laat graag in het midden wat wel en niet van de kunstenaar afkomstig is.

Bovenstaand beeld van de vrouw met het vergeestelijkte gelaat komt voor in het boek Queen Ann. P.S. Belly cut off. “P.S. Buikje afgeknipt!” staat er bij twee foto’s op driekwart van het boek, we zien een oudere vrouw die een kind vasthoudt op een kinderboerderij, eenmaal met een kloeke buik en eenmaal zonder, want cru met de schaar ‘gefotoshopt’. Al bladerend en terugbladerend in het boek is het dan al duidelijk geworden dat het gaat over Anneke een voormalige beauty (type Romy Schneider) uit Venlo, die maar moeilijk kan omgaan met haar verloren jeugd en zwaarlijvigheid.

Toch is dit veel te kort door de bocht – het gaat over meer dan een vrouw die met haar zelfbeeld worstelt en haar foto’s bewerkt met stiften, schaar en typex. Het is het soort boek dat dagen lang door je hoofd spookt. Een raadselachtige collage van oude zwart-wit familiefoto’s, bewerkte portretfoto’s, stills uit Kodak 8 mm films, foto’s van foto’s. Het vertelt een verontrustend, meerduidig en aangrijpend verhaal waarin Wessels de virtuoze verteller is.

Ha Mariken, kun je iets vertellen over hoe deze werken tot stand zijn gekomen?

“Deze foto komt uit mijn boek Queen Ann. P.S. Belly cut off (2010). Mijn kunstenaarsboeken, tentoonstellingen en installaties hebben vaak ‘gevonden’ materiaal als uitgangspunt. Met mijn eigen leven en herinneringen ga ik een dialoog met dat materiaal aan. Aanvankelijk vaag omlijnde personages worden geleidelijk aan werkelijke personen, over wie ik verhalen vertel aan de hand van reeds bestaande (soms oude) foto’s. Dit vul ik dan aan met zelfgeschreven teksten en bijschriften. Meestal bewerk ik de foto’s en gebruik deze afwisselend met foto’s die ik maak.

Een aanleiding voor een project kan bijvoorbeeld een bericht in de krant zijn, een verzameling intrigerende oude foto’s of persoonlijke herinneringen van mijzelf of van anderen. Mijn persoonlijk levensverhaal begint zich dan te vermengen met herinneringen van anderen, zoals die bewaard worden in foto’s, brieven en andere documenten. Ik word door het materiaal gestuurd en gevormd, waardoor ik mijn eigen herinneringen, die een fictief karakter beginnen te krijgen, soms nauwelijks meer kan vertrouwen.

Ik werk veel met scènes en met ensceneringen met een open einde. De kijker/lezer moet zelf veel aanvullen en zich met verbeeldingskracht in de voorgestelde karakters inleven. Je kunt de levens kort binnengaan, weer uitgaan en geloven dat je weet over wie of wat het gaat.

Uiteindelijk gaat het ook over hoe ver je zelf kunt en wilt gaan in je betrokkenheid bij de pathologische obsessies van een ander.”

Waarom laat je juist dit werk zien in de Westergasfabriek?

“Bij eerdere edities van Start Buying Art deed ik mee met een serie foto’s uit mijn project Keepsake. Ook liet ik eens werk zien uit mijn boek Elisabeth – I want to eat (2008). Ditmaal wil ik graag een werk tonen uit het boek Queen Ann. P.S. Belly cut off. Het boek is ook bij de tentoonstelling in te zien. Het beeld is autonoom en het kan een ander inzicht geven in het werk als je de context van het boek ook te zien krijgt, maar dat is niet noodzakelijk.”

wessels-cover-queen-ann

Cover Queen Ann. P.S. Belly cut off.

Wat maakt deelname aan Start Buying Art aantrekkelijk voor jou als kunstenaar?

“Al vanaf het begin steun ik het initiatief van We Like Art. Het enthousiasme en de bevlogenheid van Michiel en Carolien is enorm. Wat ze in al die jaren al aan tentoonstellingen hebben gemaakt vind ik indrukwekkend. Bovendien komt er een breed en gevarieerd publiek naar toe. De kunstenaars die zij benaderen spreken mij aan. Ik voel me vereerd om daar met mijn werk tussen te hangen.”

Zou je zelf een kunstwerk van een collega-kunstenaar uit deze tentoonstelling willen kopen?

“Jazeker, maar ik kan zo niet één werk of een kunstenaar noemen. Ik zie regelmatig mooi werk op de website of bij tentoonstellingen dat ik graag zou willen hebben… en misschien ook wel eens ga kopen… ooit.”

Wat zijn je plannen voor het komende half jaar?

“Ik werk aan mijn nieuwe project Taking Off . Dit moet uitmonden in een tentoonstelling en een kunstenaarsboek, dat het derde deel wordt van een open trilogie, samen met Elisabeth – I want to eat (2008) en Queen Ann. P.S. Belly cut off (2010).

Taking Off zal thematisch verwant zijn aan de eerdere boeken qua visuele biografie, privacy, exhibitionisme, voyeurisme, maar ook wat betreft de gelaagde narratieve structuur, waarbij ik de kijker wil uitdagen om zich te verplaatsen in de personages. Door de rol van voyeur die de kijker toegespeeld krijgt, kan er misschien zelfs een gevoel van medeplichtigheid ontstaan. Als dat gebeurt vind ik mijn werk geslaagd.”

Kom dit werk bekijken in de Westergasfabriek tijdens de aftrap van het nieuwe galerieseizoen. We tonen betaalbaar werk van aanstormende en toonaangevende kunstenaars. We werken samen met het Mondriaan Fonds om de zegeningen van de KunstKoop te promoten. Lenen voor je kunstaankoop tegen 0% rente: een prachtige stimulans voor de afname van goede kunst. De rente wordt vergoed door de overheid. Bij de werken in de tentoonstelling staan de maandbedragen die je met de KunstKoop van het Mondriaanfonds kunt afbetalen.

Praktische informatie Start Buying Art
Locatie: Machinegebouw, Westergasfabriek Amsterdam
Data: 4 t/m 7 september 2014
Open: alle dagen 11.00 – 19.00 uur
Toegang: € 5,-
Meer informatie:
www.dekunstkoop.nl www.startbuyingart.tumblr.com www.abnamro.nl/kunstkoop

 • Mariken Wessels

  BLACK FLASHBLACK , 2010
  € 1900,-

 • Mariken Wessels

  speciale editie: TAKING OFF. HENRY MY NEIGHBOR
  € 450,-

 • Mariken Wessels vertelt over Taking Off, Henry my neighbor | deel 1

  Mariken Wessels is bekend van haar eigenaardige – inmiddels internationaal bejubelde – fotoboeken. Haar boeken hebben foto’s uit verschillende persoonlijke archieven als vertrekpunt en bieden een zowel fantastisch als beklemmend zicht op de hoofdpersonen.

  Lees verder: Mariken Wessels vertelt over Taking Off, Henry my neighbor | deel 1
 • Mariken Wessels – werken uit de serie Keepsake (2011)

  Al vaker bespraken we hier werk van Mariken Wessels (1963, Vlaardingen). Momenteel is zij met splinternieuw werk te zien in een groepstentoonstelling bij Kunstvereniging Diepenheim en in een solo-tentoonstelling met eerder door ons besproken series bij Kominek Gallery in Berlijn!

  Lees verder: Mariken Wessels – werken uit de serie Keepsake (2011)