5 vragen aan Thomas Elshuis, deelnemer aan Start Buying Art @ Westergasfabriek 2014

In een mooie zomerreeks vragen we een aantal kunstenaars in aanloop naar de tentoonstelling, 4-7 september 2014, naar het werk dat ze tonen bij We Like Art! in het Machinegebouw. Vandaag je speciale aandacht voor Thomas Elshuis.

Thomas-Elshuis-Floating-Island-10

Thomas Elshuis, Floating Island #010 (2014), 2 x digitale prints, 35,5 x 27,8 cm, oplage 20.

Op reis gaan zonder een stap buiten de deur te zetten – dat is de core-business van Elshuis. Imaginaire reizen in samengestelde landschappen. Thomas Elshuis onderzoekt letterlijk en figuurlijk de grenzen. Het archief beslaat bijna de hele wereld, elk continent, oneindig veel landen worden aangedaan. Nieuwe werelden en nieuwe plaatsen worden gecreëerd, als kijker probeer je je steeds te verhouden tot de beelden. Het lijken herkenbare plaatsen te zijn, bij iedereen komen persoonlijke herinneringen aan reizen, steden of landschappen naar boven.

Ha Thomas, kun je iets vertellen over hoe deze werken tot stand zijn gekomen?

“Al meer dan tien jaar is een geërfd dia-archief de bron van waaruit ik werk. Dia’s waren gedurende de jaren 60, 70 en 80 een populair middel om de thuisblijvers verslag te doen van de reizen die je had gemaakt. Ze werden in huiselijke kring geprojecteerd en dienden als aanjager voor verhalen. Het visuele materiaal uit het archief wordt door mij getransformeerd tot zelfstandige werken die hun eigen verhaal kunnen vertellen.

Thomas-Elshuis-Hortus-Conclusus

Hortus Conclusus #4 is een hangende kast gevuld met transparante foto’s van botanische objecten: bloemen, planten, struiken, bomen, grassen, vijvers, etc. Na het openen van de kast, licht de achterwand op. Door de foto’s te verplaatsen wordt de beschouwer de tuinier van dit kustwerk.

Thomas-Elshuis-Floating-Island-9-en-4

Thomas Elshuis, Floating Island #009 en Floating Island #004 (2014), 2 x digitale prints, 35,5 x 27,8 cm, oplage 20.

Floating Islands is een serie werken waarin fragmenten uit het dia-archief (gebouwen, rotsen, bomen etc.) los van hun context worden gepresenteerd. Door ze op een transparant vel te printen en ze dan 5 millimeter voor een wit vlak te hangen ontstaat een simpele vorm van projectie.”

Waarom laat je juist dit werk zien in de Westergasfabriek?

“De werken zijn onderdeel van doorlopende series; dit zijn de meest recente exemplaren daarvan.”

Wat maakt deelname aan Start Buying Art aantrekkelijk voor jou als kunstenaar?

“Het contact met de verzamelaars. De afgelopen edities van Start Buying Art heb ik de kopers van mijn kunstwerken de keus voorgelegd om het werk bij mij op te komen halen of om het opgestuurd te krijgen. Meestal kiezen ze voor het eerste en dan kan ik ze laten zien waar het werk vandaan komt. Het zijn zowel ervaren verzamelaars als beginners, zowel jong als oud en er ontstaat altijd een leuk gesprek.”

Zou je zelf een kunstwerk van een collega-kunstenaar uit deze tentoonstelling willen kopen?

“Ik heb een bescheiden verzameling van vooral kleine werken waarvan een deel via We Like Art komt. Er zitten ongetwijfeld weer kunstwerken bij die ik graag bij me zou willen hebben.”

Wat zijn je plannen voor het komende half jaar?

“De laatste tijd heb ik uit het dia-archief beelden verzameld waarop een interessante schaduw te zien is. Ik wil net als bij de Floating Islands die schaduw losmaken van de context en laten zweven voor het beeld. De komende maanden doe ik mee aan tentoonstellingen in Den Helder en Delden en samen met Hinke Schreuders en Stephan van den Burg gaan we in de woning annex atelier van Hinke ons recente werk tonen.”

Kom dit werk bekijken in de Westergasfabriek tijdens de aftrap van het nieuwe galerieseizoen. We tonen betaalbaar werk van aanstormende en toonaangevende kunstenaars. We werken samen met het Mondriaan Fonds om de zegeningen van de KunstKoop te promoten. Lenen voor je kunstaankoop tegen 0% rente: een prachtige stimulans voor de afname van goede kunst. De rente wordt vergoed door de overheid. Bij de werken in de tentoonstelling staan de maandbedragen die je met de KunstKoop van het Mondriaanfonds kunt afbetalen.

Praktische informatie Start Buying Art
Locatie: Machinegebouw, Westergasfabriek Amsterdam
Data: 4 t/m 7 september 2014
Open: alle dagen 11.00 – 19.00 uur
Toegang: € 5,-
Meer informatie:
www.dekunstkoop.nl www.startbuyingart.tumblr.com www.abnamro.nl/kunstkoop

 • Thomas Elshuis

  Floating Island #018 (2016)
  € 495,-

 • Thomas Elshuis

  Floating Island #017 (2016)
  € 495,-

 • Thomas Elshuis

  Floating Island #016 (2016)
  € 495,-

 • Een nieuwe We Like Art Wall met Thomas Elshuis

  Heel leuk om met Thomas Elshuis een nieuwe We Like Art Wall te maken. In zijn fantastische huis en atelier in Amsterdam, een verbouwde oude pick-up fabriek met prachtig licht van boven en grote open ruimten, maakten we een Wall met daarop werken uit drie series. Samen vormen ze op de muur in Elshuis’ studio een inspirerend blok.

  Lees verder: Een nieuwe We Like Art Wall met Thomas Elshuis
Als eerste informatie ontvangen over nieuwe edities en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief: