5 Vragen aan Bert Frings

In deze reeks vragen we een aantal kunstenaar naar het werk dat ze tonen bij We Like Art @ Art Rotterdam. Van 5 t/m 8 februari tonen we recht tegenover de hoofdingang van Art Rotterdam betaalbaar werk van gevestigde en opkomende kunstenaars. Vandaag je speciale aandacht voor Bert Frings.

Forever-Young-Bert-Frings

Bert Frings, Forever Young (2013), acrylverf op linnen, 40 x 50 cm, € 1.350,-

Hoi Bert, kun je iets vertellen over hoe deze werken tot stand zijn gekomen?

Mijn schilderijen ontstaan vanuit de mogelijkheden en kenmerken van acrylverf. Het zijn open, transparante schilderijen, met raadselachtige voorstellingen. Ze refereren aan landschappen. Af en toe plaats ik figuren in de landschappen. Maar veelmeer zoek ik naar alternatieven om iets te laten zien van de tijd waarin we leven en leg ik verbanden met wat ik om mij heen zie. Zo ben ik op het idee gekomen om stickers op mijn werk te ‘plakken’.

Ze zien eruit alsof ze zojuist spontaan op het schilderij zijn geplakt, maar zijn heel zorgvuldig en op hun plaats geschilderd. Hierdoor ontstaat een spannend contrast tussen twee zeer verschillende standpunten. Stickers fascineren mij, het verwondert me om te zien wat er op straat allemaal aan stickers te vinden is en vaak sluit het aan bij de actualiteit. Maar net zo interessant is wat er in de loop van de tijd aan stickers gemaakt is. Ik ben opgegroeid met de opkomst en de ontwikkeling van de sticker. Een schilderij als ‘Forever Young’ speelt daarmee.

Waarom kies je ervoor om dit werk te laten zien?

Op Art Rotterdam zal ik naast ‘Forever Young’ nog een ander werk met de titel ‘Iran’ laten zien. Deze twee werken vullen elkaar goed aan. De stickers zijn in feite kleine schilderijen op het schilderij zelf. Op ‘Iran’ zijn de stickers meer suggestief, als tekens. Er is meer speling tussen vorm en inhoud, waardoor de toeschouwer er vrijer mee kan associëren. Maar ik stuur wel door bijvoorbeeld te verwijzen naar sciencefiction en politiek.

Beide werken laten de werking en mogelijkheden van de verf goed zien, wat er is en vooral hoe het er is.

Iran-Bert-Frings

Bert Frings, Iran (2013), acrylverf op linnen op paneel, 50 x 40 cm, € 1.350,-

Wat maakt deelname aan deze tentoonstelling van We Like Art aantrekkelijk voor jou als kunstenaar?

Door deelname aan We Like Art kan ik een groot publiek bereiken en mogelijk ook een nieuw publiek. De tentoonstellingen van We Like Art zijn toegankelijke grote presentaties en altijd zorgvuldig samengesteld. Binnen het geheel is er aandacht voor het individuele werk. We Like Art onderscheidt zich, bijvoorbeeld door de wanden in verschillende tinten aan te passen. Dit soort ingrepen zijn nodig en versterken een presentatie op een grote beurs zoals Art Rotterdam waar zo veel te zien is.

Waarop verheug je je bij deze nieuwe editie van Art Rotterdam?

Ik vond de vorige editie van Art Rotterdam heel goed vooral op de nieuwe locatie, de Van Nellefabriek. Ik ben benieuwd hoe dat dit jaar uitpakt. Het is een plezierige gedachte dat mijn werk daar straks ook wordt tentoongesteld en om te zien hoe mijn werk zich verhoudt tot ander werk. Ik woon en werk in Rotterdam en de hele stad is dan goed gevuld met tentoonstellingen. Een van de tentoonstellingen die ik zeker ga bekijken is de tentoonstelling van Taocheng Wang bij het onlangs geopende kunstinitiatief A Tale Of a Tub gelegen in het Justus van Effencomplex. Omdat ik zelf ook veel met papier werk ben ik vooral nieuwsgierig naar de werken op papier.

Wat zijn je plannen voor het komende half jaar?

Op dit moment werk ik veel in mijn atelier. Voor één van mijn aankomende tentoonstellingen ben ik bezig met een serie aquarellen op papier. De serie is nogal experimenteel en zal in maart van dit jaar bij galerie Zerp in Rotterdam in een groepstentoonstelling te zien zijn. Ik maak al langer aquarellen, maar heb er al een hele tijd geen laten zien. Ik vind vooral het materiaal en de techniek een uitdaging, het is heel moeilijk werken. Het wordt heel spannend en ik kijk er erg naar uit.

Kom dit werk bekijken bij Start Buying Art @ Art Rotterdam. We tonen betaalbaar werk van aanstormende en toonaangevende kunstenaars.

We werken samen met het Mondriaan Fonds om de zegeningen van de KunstKoop te promoten. Lenen voor je kunstaankoop tegen 0% rente: een prachtige stimulans voor de afname van goede kunst. De rente wordt vergoed door de overheid. Bij de werken in de tentoonstelling staan de maandbedragen die je met de KunstKoop van het Mondriaanfonds kunt afbetalen.

Praktische informatie Start Buying Art @ Art Rotterdam
Locatie: Van Nellefabriek, Van Nelleweg 1, 3044 BC Rotterdam
Openingstijden: Donderdag 5, zaterdag 7 en zondag 8 februari 2015 geopend van 11.00 – 19.00 uur. Vrijdag 6 februari 2015 geopend van 12.00 – 21.00 uur
Gratis toegang

Meer informatie: www.dekunstkoop.nl www.startbuyingart.tumblr.com www.abnamro.nl/kunstkoop

Als eerste informatie ontvangen over nieuwe edities en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief: