5 Vragen aan Jan Hoek

In deze reeks vragen we een aantal kunstenaar naar het werk dat ze tonen bij We Like Art @ Art Rotterdam. Van 5 t/m 8 februari tonen we recht tegenover de hoofdingang van Art Rotterdam betaalbaar werk van gevestigde en opkomende kunstenaars. Vandaag je speciale aandacht voor Jan Hoek.

Jan-Hoek-Pattaya-Sex-Bubble-Mermaid

Jan Hoek, Pattaya Sex Bubble Mermaid (2015), printed on chrome, 48 x 32 cm, oplage 8

Ha Jan, kun je ons iets vertellen over hoe deze werken tot stand zijn gekomen?

Het ene werk (hierboven) komt voort uit een reeks die ik gemaakt heb in Pattaya, de sekstoerismehoofdstad van de wereld. Dit meisje was dol op haar werk, maar vond vooral dat ze te weinig klanten had. Toen ze mij vroeg of ik een manier wist om nog meer geld te verdienen, besloot ik een levend standbeeld van haar te maken.

Het andere werk heb ik gemaakt in een typisch Ethiopische fotostudio toen ik bezig was met mijn serie de Sweet Crazies. Het gaat over psychisch gestoorde daklozen die ik eruit vond zien als koningen of keizers. Deze vrouw is trouwens niet gestoord, maar heeft gewoon een keer de bus gemist en eindigde toen op straat.

Jan-Hoek-Sweet-Ladies-1

Jan Hoek, Sweet Ladies 1, (2013), printed on chrome, 48 x 31,3 cm, oplage 8

Waarom kies je ervoor om deze werken te laten zien?

Het ene werk hangt ook op de Mondriaan Fonds tentoonstelling Prospects & Concepts en is mijn meest recente werk. Het andere werk is nooit eerder getoond en maakte ik voor mijn eerste succesvolle reeks de Sweet Crazies. Samen laten ze dus mooi twee belangrijke momenten in mijn loopbaan zien.

Wat maakt deelname aan deze tentoonstelling van We Like Art aantrekkelijk voor jou als kunstenaar?

Het is fijn dat er ook plekken zijn waar kunst voor prijzen verkocht worden waarbij ik me als arme kunstenaar weer enigszins voor kan stellen dat je ook zelf kunst zou kunnen kopen.

Waarop verheug je je bij deze nieuwe editie van Art Rotterdam?

Ik vind het leuk dat Episode 1 van Renzo Martens weer eens gedraaid wordt. Een film die soms bijna vergeten wordt door het succes van de Episode 3 (Enjoy Poverty).

Wat zijn je plannen voor het komende half jaar?

Ik ga samenwerken met de modeontwerper Duran Lantink om een fotoreeks en een collectie te maken samen met straattravestieten in Zuid-Afrika.

Kom deze werken van Jan Hoek bekijken bij Start Buying Art @ Art Rotterdam. We tonen betaalbaar werk van aanstormende en toonaangevende kunstenaars.

We werken samen met het Mondriaan Fonds en ABN AMRO om de zegeningen van de KunstKoop te promoten. Lenen voor je kunstaankoop tegen 0% rente: een prachtige stimulans voor de afname van goede kunst. De rente wordt vergoed door de overheid. Bij de werken in de tentoonstelling staan de maandbedragen die je met de KunstKoop van het Mondriaanfonds kunt afbetalen.

Praktische informatie Start Buying Art @ Art Rotterdam
Locatie: Van Nellefabriek, Van Nelleweg 1, 3044 BC Rotterdam
Openingstijden: Donderdag 5, zaterdag 7 en zondag 8 februari 2015 geopend van 11.00 – 19.00 uur. Vrijdag 6 februari 2015 geopend van 12.00 – 21.00 uur (gratis toegang)

Meer informatie: www.dekunstkoop.nl www.startbuyingart.tumblr.com www.abnamro.nl/kunstkoop