5 Vragen aan Claire Felicie

In deze reeks vragen we een aantal kunstenaar naar het werk dat ze tonen bij We Like Art @ Art Rotterdam. Van 5 t/m 8 februari tonen we recht tegenover de hoofdingang van Art Rotterdam betaalbaar werk van gevestigde en opkomende kunstenaars. Vandaag je speciale aandacht voor Claire Felicie.

ClaireFelicieGaleriePennings

Claire Felicie, Emiel (2012), Hahnemuhle Fine Art Paper in lijst, 30 x 60 cm, oplage 10, i.s.m. galerie Pennings

Hoi Claire, kun je iets vertellen over hoe dit werk tot stand is gekomen?

Het drieluik Emiel maakt deel uit van mijn serie ‘Here are the young men’: portretten van Nederlandse mariniers voor, tijdens en na hun uitzending naar Afghanistan. Het idee voor de serie kreeg ik nadat mijn zoon als marinier uitgezonden dreigde te worden naar Afghanistan in 2009. Gelukkig voor mij ging hij niet, maar een vriend van hem wel: Dominic. Hij was toen slechts 18 jaar oud. Dominic vertelde mij met een enthousiast gezicht over zijn komende uitzending. Het was op dat moment dat ik mij afvroeg of en hoe zijn gezicht zou veranderen door de oorlogservaring. Het eerste portret maakte ik in 2009 op de marinierskazerne in Doorn, het tweede in Afghanistan zelf op de primitieve marinierspost Cop Tabar en het laatste weer in Doorn in 2010.

Waarom kies je ervoor om dit werk te laten zien?

Uiteindelijk heb ik 15 drieluiken gemaakt, waarvan Emiel wel een zeer indrukwekkende en voor mij heel dierbare is, omdat Emiel wonderbaarlijk een bermbom overleefde waar hij tijdens een voetpatrouille op stapte. Ik maakte zijn middelste portret enkele dagen na deze ingrijpende ervaring. Gelukkig raakte hij niet heel ernstig gewond.

Wat maakt deelname aan deze tentoonstelling van We Like Art aantrekkelijk voor jou als kunstenaar?

Ik vind We Like Art uiterst sympathiek door haar missie om kunst dichterbij de mensen te brengen. Al het werk is onder de 1500 euro, de werken zijn gratis te bekijken en doordat ze zijn geselecteerd door zeer deskundige en kunstminnende curatoren gegarandeerd kwalitatief van hoog niveau.

We Like Art @ Art Rotterdam 2015, foto: Maarten Tromp

Waarop verheug je je bij deze nieuwe editie van Art Rotterdam?

Ik verheug me enorm op de deelname van mijn galerie Pennings: voor de eerste keer op deze prachtige beurs op die prachtlocatie: de van Nelle fabriek. Ik ga natuurlijk heel veel werk bekijken en heel veel inspiratie opdoen. Ik hoop op mooie ontmoetingen en dito gesprekken met kunstliefhebbers en makers.

Wat zijn je plannen voor het komende half jaar?

Mijn plannen voor de komende tijd zijn twee fotoprojecten met veteranen. In mei dit jaar ga ik met een groep militaire bedevaartgangers achterop de motor naar Lourdes in Frankrijk. Van over de hele wereld, en al sinds de Tweede Wereldoorlog, komen daar jaarlijks militairen bij elkaar. En ik ben bezig met een project met militairen met PTSS (posttraumatische stressstoornis), waarbij ik het voormalig militair terrein Hembrug in de serie betrek. Ik ga dit doen in samenwerking met de Nederlandse stichting Wounded warriors.

Kom dit werk bekijken bij Start Buying Art @ Art Rotterdam. We tonen betaalbaar werk van aanstormende en toonaangevende kunstenaars.

We werken samen met het Mondriaan Fonds en ABN AMRO om de zegeningen van de KunstKoop te promoten. Lenen voor je kunstaankoop tegen 0% rente: een prachtige stimulans voor de afname van goede kunst. De rente wordt vergoed door de overheid. Bij de werken in de tentoonstelling staan de maandbedragen die je met de KunstKoop van het Mondriaanfonds kunt afbetalen.

Praktische informatie Start Buying Art @ Art Rotterdam
Locatie: Van Nellefabriek, Van Nelleweg 1, 3044 BC Rotterdam
Openingstijden: Donderdag 5, zaterdag 7 en zondag 8 februari 2015 geopend van 11.00 – 19.00 uur. Vrijdag 6 februari 2015 geopend van 12.00 – 21.00 uur
Gratis toegang

Meer informatie: www.dekunstkoop.nl www.startbuyingart.tumblr.com www.abnamro.nl/kunstkoop