Berend Strik sneed een werk in 12 stukken

Had je het werk van Berend Strik (Nijmegen 1960) gezien in de Van Nellefabriek? In onze tentoonstelling @ Art Rotterdam toonden we een monumentaal werk van Strik, dit 12-luik was een ware publieksfavoriet. Lang en aandachtig werd er naar gekeken, we hebben heel wat keren het verhaal verteld achter deze mooie multiple.

1-Berend-Strik-in-studio-aug-2012

Hoe zat het ook al weer? Berend Strik vertelt het je:

“De basis voor dit werk is een toren in Westkapelle die vaak door Piet Mondriaan is geschilderd. Die toren is van grote invloed geweest op Mondriaans oeuvre. Hij schilderde de toren vaak en het werd steeds abstracter. Hier ontstond de overgang van waarneming naar abstractie in zijn werk. In een briefwisseling met Arthur Lehning wijdt Mondriaan uit over die abstrahering. Erg interessant!

2-Berend-Strik-WLA-ArtRotterdam_2015_Maarten-Tromp

Ik ben op zoek gegaan naar de plek waar Mondriaan de toren schilderde en maakte een foto vanuit hetzelfde perspectief. Door de foto te bewerken met stof zoek ik een nieuwe ruimte op. Er zit al veel in die foto, het historische van het gebouw en van Mondriaan, en door middel van de stof wil ik het hier en nu ervaren. Het zorgt voor een abstractie die je niet helemaal kunt begrijpen. Het beeld wordt veel dynamischer en er ontstaat een spanning die ervoor zorgt dat je ernaar blijft kijken.

3-BEREND-STRIK-We-Like-Art-Art-Rotterdam

Vervolgens heb ik het werk in 12 gelijke stukken gesneden. Er ontstaat zo een ander evenwicht en een abstractie die het niet heeft als geheel. Het is uitzonderlijk maar het werk wordt hier juist sterker door, dat kan alleen door de oprechte verbinding met de geschiedenissen. En tegelijkertijd kun je bij ieder afzonderlijk stuk het geheel herkennen in de details.

4-Berend-Strik-(deel-4)

Door het in stukken snijden van een groter werk ontstaat er vanzelf een werk in oplage en het werk wordt er bovendien alleen maar sterker en abstracter op. Het is een inhoudelijke manier om een werk in oplage te maken.”

5-Berend-Strik-deel-11
Berend Strik, 1470/1908/2015 (2014-2015), stitched C-print op doek en spieraam, 12 delen, elk 48 x 48 cm.

Click and Buy

De multiple van Strik was een regelrechte hit. Heb je het niet gezien in Rotterdam? Of krijg je het juist niet uit je hoofd? In onze Shop zie je welke delen nog beschikbaar zijn en voor welke prijs. Bekijk de Wall hier. De individuele werken zijn ook opklikbaar naar groot formaat gemaakt – dan zie je de fraaie en fijnzinnige details beter. Je kunt ons ook mailen, dan sturen we je op verzoek grote afbeeldingen toe.


Overzichtsfoto’s: Maarten Tromp


Videoportret van Berend Strik uit de reeks Hollands Meesters van Interakt door regisseur Boris Gerrets