Bekijk 20 videoportretten uit de reeks Hollands Meesters online in HD – deel 2

Al eerder schreven we over het bijzondere videoproject Hollandse Meesters, we verzamelden voor onze lezers linkjes naar de eerste 40 kunstenaarsportretten. Vanuit We Like Art kon je eenvoudig doorklikken naar de betreffende ‘Uitzending Gemist’ pagina’s van RTV-NH. Embedden en afspelen op onze eigen site lukte toen nog niet. Goed nieuws: de eerste 40 van de 80 video's zijn nu vrij te embedden en online te verspreiden.

Hollandse_Meesters_Heringa_Van_Kalsbeek

In 2010 bij de kick-off van het project beloofde het Mediafonds:

“De portretten zullen beschikbaar zijn voor uitzending op de regionale omroep en bij exposities in musea. Daarnaast blijven de portretten permanent beschikbaar op een website, waarmee een maximale toegankelijkheid gegarandeerd is.”

Henk-Visch

Die website waar de portretten permanent te zien zijn is er nu. Gek genoeg niet op de site van Hollandse Meesters zelf, niet bij Uitzending Gemist pagina van AVRO’s Kunstuur en ook niet bij ArtTube maar bij het nog vrij lastig te vinden eu1, een platform van en door professionele film- en televisiemakers. De logica ontgaat ons een beetje.

2013-Foto-Johan-Nieuwenhuize

Nog even over dit mooie project. De Hollandse Meesters van de 21e eeuw is geen stoffige Teleac reeks, maar een serie heerlijke videopareltjes van elk 10-15 minuten. Kunstenaarsportretten gemaakt door gelauwerde filmmakers en editors. De eerste reeks van 20 films werd gepresenteerd in 2010 en was te zien bij Cultura en bij de regionale omroepen – en in de door Rob Vrijen ontworpen mobiele mini-bioscoopjes in veel musea en bij ons in de Westergasfabriek bij de eerste editie van Start Buying Art.

UPDATE 15 januari 2016: Inmiddels zijn de video’s sinds juni 2015 helaas niet meer online te bekijken. Het videokanaal eu1 waar de video’s te zien waren, is overgezet naar Makers Channel. Een omgeving die blijkbaar niet geschikt is voor de video-portretten. Interakt, de producent van de reeks, gaat op zoek naar een ander videokanaal maar kan niet aangeven wanneer Hollandse Meesters weer online staat. Voor dit moment kunnen ze geen alternatief bieden.

Wij vinden het een kwalijke zaak dat dit zo lang duurt.

Ondertussen kun je op Youtube een aantal portretten zien – versnipperd aangeboden door regionale omroepen en individuele kunstenaars. Hoe moeilijk is het om de video’s integraal te uploaden naar een kanaal op Youtube of Vimeo…

UPDATE: 29 januari 2016

Yes, de video’s staan online op de na 5 jaar eindelijk gemaakte site. De video’s spelen op Youtube en zijn ook te embedden. Beter laat dan nooit zullen we maar zeggen. Bekijk de videoportretten hier: link.

De opzet is om in totaal 100 kunstenaars te portretteren, als een soort spannende momentopname van de staat van de Nederlandse kunst anno nu. “Het project moet uitgroeien tot een omvangrijke serie waarin een generatie belangrijke kunstenaars wordt vastgelegd. Waar het om gaat is dat mensen over honderd jaar deze films nog kunnen raadplegen, als een historisch document.”

Een commissie bestaande uit kunstkenners Martijn Sanders, Hans den Hartog Jager en Judith Cahen heeft in 2010 een lijst met te filmen kunstenaars samengesteld, op basis van voorstellen van een hele rits beeldende kunstinstellingen door het hele land. Het project wordt ruimhartig ondersteund door het Mondriaan Fonds en het Mediafonds.

Afgelopen januari ging in het Eye filmmuseum de vierde reeks kunstportretten in première. Het zal wel even duren voordat die 20 nieuwe video’s online komen te staan bij eu1… Ze worden nu op diverse regionale zenders uitgezonden. Hier wel vast de tweede reeks van 20 video’s. Vorige week maakten we een post met de eerste 20. Als het een beetje meezit staan zeer binnenkort nummer 41 t/m 60 op het net. Deze zijn momenteel alleen nog maar beschikbaar op DVD. Hoog tijd wat ons betreft dat Hollands Meesters ook deze derde reeks online beschikbaar maakt. De première van die 20 videoportretten (november 2013) ligt al weer een poosje achter ons…

Veel kijkplezier! Check: http://hollandsemeesters.blogbird.nl/page/kunstenaars

De Hollandse Meesters in de 21e Eeuw kwamen tot stand met steun van het Mediafonds en het Mondriaan Fonds. In samenwerking met ROOS en regionale omroepen. Productie: Interakt, René Mendel, Michiel van Nieuwkerk.