WassinkLundgren | This Land is Your Land, This Land is My Land – Parnassusweg, Amsterdam (2012)

Tijdens onze verkooptentoonstelling in de Westergasfabriek in september 2014 viel het de reporter van Kunstbeeld op dat we een grote hoeveelheid kunstwerken met en over planten toonden. Een grappige en terechte waarneming, maar juist bij deze werken zit er zoveel meer achter dan wat je op het eerste oog ziet.

This Land is Your Land, This Land is My Land - Parnassusweg

WassinkLundgren, This Land is Your Land, This Land is My Land – Parnassusweg, Amsterdam (2012), Gyclee print in lijst, 50 x 40 cm , oplage 5 + 2 A.P.

Zoals bij de serie This Land is Your Land, This Land is My Land van WassinkLundgren. Hier liggen klonten aarde in een steriele ruimte. De context is totaal uit beeld verdwenen. Wat overblijft zijn stukken aarde die zich van elkaar onderscheiden door de verschillende grassprieten of bloemetjes die hier en daar treurig naar beneden hangen, maar soms nog vrolijk overeind blijven staan.

De titel van de serie geeft al aan dat er iets aan de hand is met de toe-eigening van de grond. Dit land is jouw land, dit land is mijn land? Welk land dan? In de foto hierboven gaat het om de Parnassusweg. Andere straatnamen die voorbij komen zijn De Boelelaan, Gustav Mahlerlaan, Prinses Irenestraat, Beatrixpark en Beethovenstraat. Dit zijn allemaal straten rond de Zuidas van Amsterdam waar Thijs Groot Wassink (1981) en Ruben Lundgren (1983) een stuk grond hebben uitgegraven. Ze waren zelf op dat moment in pak gekleed, zodat ze niet opvielen tussen de zakenlui. Toch een enigszins maf gezicht, twee mannen in pak die grond uitgraven tussen de kantoorkolossen.

wassinklundgren_-_this_land_is_your_land_this_land_is_my_land_-_on_location

De serie ontstond doordat Wassink en Lundgren hoorden over het plan om de snelweg en het treinspoor bij de Zuidas onder de grond te verplaatsen. Momenteel splitsen het spoor en de snelweg het gebied van de Zuidas in tweeën. Zodra ze onder de grond gaan worden de twee delen verbonden en ontstaat er meer ruimte voor gebouwen. Wassink en Lundgren realiseerden zich dat dit ontzettend duur moet zijn en ze vroegen zich af wie hiervoor betaalt. De plannen maken de grond rond de Zuidas zeer kostbaar. Door op verschillende plekken in dit gebied grond uit te graven en te fotograferen bevragen zij de waarde van de grond. De foto’s hebben iets van oenige trofeeën – klinisch vastgelegd.

Uit de foto’s kun je niet opmaken dat het ene klompje grond honderden keer duurder is dan de ander. Toch is het zo. Grond uit het Beatrixpark kost €40,- per m2. 100 Meter verderop in de Beethovenstraat kost de grond € 15.250 per m2. De grond van de Parnassusweg wordt in de toekomst parkeergarage en tunnelingang van de A10, daar hangt een prijskaartje van € 1.400 per m2 aan.

Dit werk is een typisch WassinkLundgren werk, omdat ze vaak een speelse, onderzoekende houding aannemen en dagelijkse dingen op een vermakelijke wijze vastleggen. Met een kleine handeling leggen ze kwesties bloot (in dit geval letterlijk) die anders onopgemerkt blijven. Soms gaat het over het medium fotografie op zich, maar vaak gaat het over sociale aspecten waarbij willekeurige personen die zij tegenkomen op straat een belangrijke rol spelen (zie deze bespreking).

wassinklundgren-this-land-is-your-land-this-land-is-your-landInstallatiefoto van de serie in FOAM

Voor een betaalbare prijs kun je een kostbaar stukje Parnassusweg kopen. Een foto weliswaar. Maar wel een superwerk van dit internationale duo. Mail ons als je interesse hebt. Bedenk nog even dat de snelle beslisser beloond wordt. Zo gaat dat vaak met fotografie, als je snel toeslaat betaal je minder. Nummer 3 van 5 kost € 1.200, dan komt nummer 4 voor € 1.500 en tenslotte nummer 5 voor € 2.000.

Tip: Een door WassinkLundgren en Martin Parr samengestelde collectie historische Chinese fotoboeken is nu te zien in The Photographers Gallery in Londen. Een prachtig project dat een onbekende en bijzondere wereld ontsluit.

Tip 2: We kunnen je helpen aan diverse werken van WassinkLundgren, mail ons gerust als je informatie wil over hun werk.

 • WassinkLundgren

  This Land is Your Land… – Parnassusweg, Amsterdam (2012)
  € 2000,-

 • WassinkLundgren

  Lu Xiaoben (2012)
  € 185,-

 • WassinkLundgren

  This Land is Your Land… – Prinses Irenestraat, Amsterdam (2012)
  € 1200,-

 • WassinkLundgren – Lu Xiaoben (2012)

  One Group Show in FOAM is de eerste grote solotentoonstelling van het Nederlandse fotografenduo WassinkLundgren. Het museum schrijft: “Het werk van WassinkLundgren ontwikkelt zich vanuit kleine waarnemingen en humoristische wendingen van situaties uit het dagelijkse leven. Hun uitgangspunt is altijd een sociale interesse in de wereld om hen heen, maar even interessant voor hen is hoe het medium fotografie de werkelijkheid kan vervormen.”

  Lees verder: WassinkLundgren – Lu Xiaoben (2012)