Sandra Kruisbrink – Nieuwe tekeningen, litho’s en een nieuw boek

Sandra Kruisbrink (1961) is bekend van haar dromerige tekeningen waarin de natuur de hoofdrol speelt. Soms zijn dit schetsmatige landschappen vanuit een hoog perspectief, waarbij ze een aantal elementen in detail neerzet en met kleuren en lijnen de sfeer van het beeld bepaalt. Daarnaast maakt Kruisbrink ook veel tekeningen waarbij fragmenten van bomen in detail worden uitgevoerd.

1-Sandra-Kruisbrink

Boom, uitgesneden tekening, tempera (2011), 73 x 110 cm, € 1.900,- (zonder lijst)

Kruisbrink wordt geraakt door de weidsheid en de stilte van de natuur en probeert die indrukken op papier over te brengen. Zo tekent, schildert en knipt ze haast op een meditatieve manier totdat ze de essentie te pakken heeft. Door de pasteltinten en het onderwerp stralen de werken een bepaalde rust uit. Tegelijkertijd ontstaat er door de uitsneden en gelaagdheid van verschillende materialen en technieken een zekere spanning. De ongespecificeerde achtergrond of locatie zorgt er daarnaast voor dat je het beeld eromheen zelf kunt invullen.

Om tot haar beelden te komen fotografeert Kruisbrink de natuur, zowel in detail als landschappen. Hierna haalt ze onderdelen uit de foto’s die ze in haar atelier samenbrengt tot nieuwe werken. Ter plekke in de natuur tekenen is onmogelijk voor Kruisbrink, ze moet letterlijk afstand nemen om tot een eigen beeld te kunnen komen. Tijd en afstand maken het voor haar mogelijk om tot de kern van een boom of een plek te komen.

Op een gegeven moment is Kruisbrink in haar werken gaan snijden. Hiermee gaat ze in tegen de voorzichtige en precieze tekeningen. Snijden is onomkeerbaar, zodra het mes het papier heeft geraakt kan ze niet meer terug. Zo dwingt ze zichzelf om keuzes te maken. Ze kleurt knipsels in of legt ze over andere tekeningen of knipsels heen. Vaak wijken de knipsels van het papier, waardoor er schaduwen ontstaan en er met de ruimte wordt gespeeld.

2-Sandra-Kruisbrink

Bijschrift: Blad 2 (2014), 42 x 30 cm , acryl , uitgesneden tekening, € 795,- (zonder lijst)

 

Cover-De-Verte-Nabij-Sandra-Kruisbrink

In april is Kruisbrinks nieuwe boek De verte nabij verschenen. Dit prachtige en zorgvuldig uitgevoerde boek geeft een overzicht van haar werk van de afgelopen tien jaar, met voornamelijk tekeningen die de natuur als thema hebben. Het is het eerste grote overzicht van Kruisbrinks werk, met daarin ook een met laserstans uitgesneden tekening. Een mooie aanvulling die een idee geeft van de gelaagdheid van Kruisbrinks werk.

4-Sandra-Kruisbrink

Fakse (2012), litho, oplage 20, 36 x 45 cm, € 325,- (incl. catalogus)

Speciale aanbieding: het boek is via We Like Art te koop inclusief een fraaie litho voor een speciaal bedrag. Je hebt keus uit Fakse (2012) of Cala figuera. De litho’s en tekeningen zijn te bestellen via onze Shop of via de mail.

5-Sandra-Kruisbrink

Cala figuera, litho/monoprint, oplage 6, 36 x 45 cm, € 425,- (incl. catalogus)

Het werk van Kruisbrink is t/m 23 mei 2015 te zien bij Galerie Hein Elferink in Witteveen Visual Art Centre, Konijnenstraat 16A, Amsterdam. Daarnaast is haar werk ook opgenomen in de tentoonstelling Anything but homeless. Tekeningen uit de NOG Collectie, t/m 21 juni te zien in het Stedelijk Museum Schiedam. Van 20 juni t/m 7 september kun je haar werk bewonderen in de tentoonstelling 25 jaar Diepenheim bij Kunstvereniging Diepenheim.

Hier nog enkele detailfoto’s van de werken:

Detail Sandra Kruisbrink2

Detail Boom, uitgesneden tekening, tempera (2011)

Detail Sandra Kruisbrink

Detail Blad 2, uitgesneden tekening (2014)

Detail Sandra Kruisbrink3

Detail Cala figuera, litho/monoprint (2011)

Sandra Kruisbrink installatiefoto

Een blik op de werken ingelijst in het atelier

  • Sandra Kruisbrink

    Fakse (2012)
    € 325,-