Amsterdam Art Fair – een nieuwe frisse pop-up beurs

Gisteren opende een nieuwe kunstbeurs in Amsterdam op een fraaie locatie naast het Olympisch Stadion in de voormalige Citroën garage en showroom. Alle bekende grote galeries doen mee en dat is best bijzonder. Nog maar een paar jaar geleden sneuvelde Art Amsterdam door vertroebelde onderlinge relaties.

Amsterdam-Art-Fair-1Sindsdien ontbreekt een grote beurs waar alle belangrijke spelers aan meedoen. Het is de verdienste van Wim van Krimpen (ex museumdirecteur en galeriehouder) en galeriehouder Francis Boeske dat nu ruim 40 galeries gebroederlijk naast elkaar goed werk laten zien van hun kunstenaars.

Kennelijk was er veel sympathie voor de ad hoc plannen en daadkrachtige aanpak van deze pop up beurs (het pand is volgend jaar waarschijnlijk niet meer beschikbaar). Volgend jaar weer zo’n spannende locatie graag! En als het even kan een zelfde eensgezindheid om er een succes van te maken.

Amsterdam-Art-Fair-2

In de kantlijn klinkt wat gemopper dat de beurs nu te Amsterdams en lokaal georiënteerd zou zijn. Flauwekul denken wij. Het Amsterdam Art Weekend en november en Art Rotterdam in februari zetten al in op de internationale kunstliefhebber en scharen professionals. Juist goed als je op een coole locatie alle goede galeries overzichtelijk bij elkaar hebt. In tijden van teruglopend galeriebezoek is dit een mooie move om een nieuw Nederlands publiek te bereiken.

Amsterdam-Art-Fair-3

Charlott Weise bij PS Projectspace

Dat valt dan wel weer op – een nieuw publiek bereiken blijft lastig om handen voeten te geven voor de meeste galeriehouders. Een paar stands zijn keurig voorzien van prijslijsten – of nog beter – prijskaartjes bij de werken met de optie van KunstKoop duidelijk aangegeven. Dit blijven uitzonderingen. Je zult toch echt de galeriehouder aan moeten spreken als je meer (prijs)informatie wil. En deze assertieve grondhouding kun je niet altijd verwachten van mensen die nieuw zijn en de kunstwereld vaak als moeilijk toegankelijk ervaren.

Ook verzamelaars van aanzien begonnen ooit voorzichtig. Lees vooral deze 3 verzamelaarsportretten van Jan Pieter Ekker: link.

Amsterdam-Art-Fair-4 Adam Helms bij Grimm

Amsterdam-Art-Fair-5

Albert Goederond bij Fons Welters

Amsterdam-Art-Fair-6

Op de begane grond is in de heerlijk rauwe garagesetting een wagonlading superbeelden neergezet. Een hele mooie selectie en een mooie toevoeging aan de beurs.

Amsterdam-Art-Fair-7

We zagen onder meer een heerlijk wandbeeld van Marleen Sleeuwits van gemeen groene TL balken.

Amsterdam-Art-Fair-8

Norbert Bisky bij Cokkie Snoei

Amsterdam-Art-Fair-9

Jay Miriam bij Ornis A. Gallery

Amsterdam-Art-Fair-10

Ryan McGinley bij Gabriel Rolt

Amsterdam-Art-Fair-11

Bonno van Doorn bij Boetzelaer|VanNispen

Meer beelden zie je bij ons op Instagram: link

Openingstijden Amsterdam Art Fair
vrijdag 29 en zaterdag 30 mei van 11.00 – 19.00 uur
zondag 31 mei van 11.00 – 17.00 uur

entree: 10 euro

 

Als eerste informatie ontvangen over nieuwe edities en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief: