Beschikbare edities van Scarlett Hooft Graafland

Scarlett Hooft Graafland (1973, Maarn) ziet haar werken eerder als sculpturen dan als fotografie. Ze reisde inmiddels voor haar projecten naar Israel, New York, IJsland, Bolivia, China, Canada, Madagascar en Vanatua. Ze bedenkt ter plekke wat ze wil fotograferen, zoekt naar materialen en improviseert met situaties.

Blue People

Blue People, 32 x 40 cm

Zelfs spreekt ze over sculpturen die ze in het landschap plaatst. “Het landschap vertelt een verhaal en ik probeer daar grip op te krijgen.” Hoewel Hooft Graafland veel foto’s ensceneert met objecten, speelt toeval toch een grote rol. Ze werkt met een analoge camera en ziet thuis pas – na het ontwikkelen van de rolletjes – het resultaat van de foto’s. Ze gebruikt geen Photoshop of bewerking achteraf, ze laat bewust zien hoe het in elkaar zit.

In samenwerking met inwoners van het gebied, bij wie zij vaak zo’n drie maanden verblijft, laat zij de beelden in haar hoofd werkelijkheid worden. In maar een paar uitgekiende opnamen legt ze de sculpturale performances vast.

We zijn heel trots dat we in nauwe samenwerking met Scarlett nu alle beschikbare fotowerken kunnen tonen en aanbieden aan onze lezers. Zie de werken in onze webshop onderaan deze pagina. Vraag ons gerust om aanvullende beelden en informatie. Als je op afbetaling met de KunstKoop van het Mondriaanfonds een werk wil aankopen, dan kan dat. In deze post lichten we een aantal werken uit omdat er zulke mooie verhalen vast zitten aan de bijzondere foto’s.

 

 

VIDEO: Mooi om te zien hoe Scarlett Hooft Graafland aan het werk is op locatie, in dit geval Madagascar. Je ziet in de video making-of beelden van Mothers of The Forest, Chez Pierrot en Blue People.

Scarlett reisde een aantal keer naar Madagaskar. In eerste instantie trok het eiland haar vanwege de natuur en eeuwenoude baobab-bomen, maar al snel bleken de lokale omstandigheden nog indringender. “Ik had me alleen niet gerealiseerd dat het land enorm ontbost is en enorme erosie – en dat het land nauwelijks nog bestuurd wordt. Politiek is het er een chaos en het is niet ongevaarlijk op veel plekken.” Zo ontdekte ze onder meer dat slaven vroeger blue people werden genoemd en vertaalde dit element in een aantal van haar foto’s door blauwgeverfde kinderen in het landschap te fotograferen.

In 2015 reisde ze naar een afgelegen plek in de Pacific waar ooit Thomas Cook aan land is gegaan. Op de plek waar zijn schip verscheen vroeg ze nazaten van het stamhoofd dat Cook ontving te poseren met een replica van het schip.

 

Scarlett Hooft Graafland

Scarlett Hooft Graafland, Resolution, Malekula, (2015), 60 x 75 cm, in witte Profilex lijst met Artglass (oplage 12)

 

De waanzinnige beelden van trucks op een afgelegen zoutvlakte in Bolivia zijn inmiddels al de hele wereld over gegaan. Zinderende stillevens met trucks plus wonderlijke lading onder een vaak krankzinnig blauwe hemel. Scarlett vertelde ooit tijdens een We Like Art middag over haar belevenissen in Bolivia. Reizend met de trein van La Paz naar de zoutwoestijnen met staven dynamiet in haar bagage voor bovenstaande foto. Over de lastige dosering van de hoeveelheid dynamiet om alleen de zoutberg en niet de hele truck te laten ontploffen. Of over de vele zakken gekeurde gemalen en gedroogde peperpoeders die ze meezeulde en gebruikte voor een aantal foto’s.

 

White Pyramid, opgeplakt op aluminium achter Diasec plexiglas of in witte Profilex lijst met Artglass 28 x 80 cm (oplage 12)

Voor de rendier-serie verbleef ze in het midden van Noorwegen bij een Sami familie die een enorme kudde rendieren hoedt in het berggebied. Een paar weken lang bivakkeerde ze in dit bijzondere gebied om getuige te zijn van het vertrek van de kudde rendieren. Haar fascinaties: de macht van de natuur, de daardoor soms barre leefomstandigheden van de mens en de tegenstelling met het gecultiveerde en welvarende Nederland. De kleine, vervreemdende, vaak gekleurde toevoegingen aan de overweldigende natuur in haar werk laten deze fascinaties prachtig samen komen. “Combining the man-made and the natural as a fragmented story”.

We hebben in opdracht van het AMC een mooi videoportret gemaakt van Scarlett waarin ze uitgebreid vertelt over de omstandigheden waarin ze gewerkt heeft in Noorwegen.

 

Informatie over de werken van Scarlett Hooft Graafland

Goed om te weten: Scarlett werkt voor het afdrukken van haar negatieven nauw samen met AAp-lab (Amsterdam Analogue Printing). De meester van de analoge print Peter Svenson is internationaal vermaard vanwege zijn lab, deskundigheid en ervaring. De werken van Scarlett worden ingelijst bij Profilex in Amsterdam. Het team van Profilex levert lijsten van museale kwaliteit. Onder zie je het werk Chez Pierrot in de bijbehorende lijst. De levertijd van de foto’s in lijst is over het algemeen 4 tot 8 weken. Alle genoemde prijzen zijn inclusief lijst.

 

Scarlett Hooft Graafland in Huis Marseille

Op deze pagina staat een – niet volledig – overzicht van de beschikbare werken. Mail ons (klik hier) als je meer informatie of een werk van Scarlett wil bestellen. Goed om te weten, we kunnen je op verzoek extra beelden en prijsinformatie sturen van andere, grote formaten. Staat jouw favoriete werk van Scarlett er niet bij? Mail ons – dan zoeken we graag voor je uit of het nog beschikbaar is.

 

Op Art Rotterdam 2020 presenteerden we een vijftal werken van Scarlett Hooft Graafland

Ook voor grote werken van Scarlett Hooft Graafland kun je bij We Like Art terecht. Ter indicatie: werken van 100 x 125 cm in een editie van 6, kosten 7.500 euro. En werken van 120 x 150 cm editie 6 zijn 8.800 euro. Deze werken kun je op afbetaling bij ons kopen, vraag naar de aantrekkelijke voorwaarden om in 3 jaar af te betalen. Want goed om te weten: werk vanaf 500 euro kan met de KunstKoop van het Mondriaanfonds op afbetaling worden aangekocht. Je betaalt het bedrag dus niet ineens maar in maandelijkse termijnen. De rente voor je kunstlening betaalt het Mondriaan Fonds.

 

Dragon’s Blood, Socotra, Yemen (2014), 60 x 75 cm, in witte Profilex lijst met Artglass (oplage 12)

 

Item in KunstUur over Scarlett Hooft Graafland:

 • Scarlett Hooft Graafland

  White Pyramid (2012)
  € 2550,-

 • Scarlett Hooft Graafland

  Red House (2013)
  € 2550,-

 • Scarlett Hooft Graafland

  Two Trucks (2010)
  € 4200,-

 • Scarlett Hooft Graafland

  Masmo, Salt Steps (2004)
  € 2950,-

 • Scarlett Hooft Graafland

  Coca Explosion (2015)
  € 2950,-

 • Scarlett Hooft Graafland

  Still Life with Camel, Verenigde Emiraten (2016)
  € 2950,-

 • Scarlett Hooft Graafland, Pink Lady

  Scarlett Hooft Graafland

  Pink Lady, Bolivia (2015)
  € 4200,-

 • Scarlett Hooft Graafland

  Look Cook Look!, Vanuatu (2015)
  € 2950,-

 • Scarlett Hooft Graafland

  Resolution, Malekula, (2015)
  € 2950,-

 • Scarlett Hooft Graafland

  Coral, Vanuatu (2015)
  € 2950,-

 • Scarlett Hooft Graafland

  Dragon’s Blood, Socotra, Yemen, 2014
  € 2950,-

 • Scarlett Hooft Graafland

  Balloon Trucks (2012)
  € 2950,-

 • Scarlett Hooft Graafland

  Turtle (2013)
  € 750,-

 • Scarlett Hooft Graafland

  Carpet (2010)
  € 8800,-

 • Scarlett Hooft Graafland, Blue Cloud

  Scarlett Hooft Graafland

  Blue Cloud (2010)
  € 775,-

 • Scarlett Hooft Graafland

  Balloon Trucks, Bolivia (2012)
  € 8800,-

 • Scarlett Hooft Graafland – Coca Truck

  Scarlett Hooft Graafland (Maarn, 1973) is international bekend en geliefd met haar poëtische foto’s om helemaal in te verdwijnen. We toonden eerder al stillevens met trucks onder een krankzinnig blauwe hemel, uit de serie die ze op locatie fotografeerde op een afgelegen zoutvlakte in Bolivia. Nu bij de Bijenkorf Coca Truck. Een prachtige panoramafoto met een knalgele truck, en zout en coca piramides in een oneindig landschap.

  Lees verder: Scarlett Hooft Graafland – Coca Truck
 • Video: Scarlett Hooft Graafland vertelt over March With Many Dots

  En dan nu graag je aandacht voor ons nieuwe videoproject. De AMC Kunststichting vroeg We Like Art om een serie video’s te maken van grote kunstopdrachten in het AMC. Zoals je misschien wel weet hangt het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam van onder tot boven vol met kunst. Circa 6.000 schilderijen, foto's, werken op papier, monumentale objecten en video’s zitten er in de collectie. Je kunt er met gemak een middag rondstruinen en dan nog heb je lang niet alles gezien.

  Lees verder: Video: Scarlett Hooft Graafland vertelt over March With Many Dots
 • Blue Cloud, een nieuwe editie van SCARLETT HOOFT GRAAFLAND

  “Het landschap vertelt een verhaal en ik probeer daar grip op te krijgen.” Speciaal voor We Like Art maakte Scarlett Hooft Graafland een fotowerk in oplage. 'Blue Cloud' toont een raadselachtig blauw wolkje dat ontspruit aan de voet van een monumentale cactus in een overweldigend Boliviaans landschap.

  Lees verder: Blue Cloud, een nieuwe editie van SCARLETT HOOFT GRAAFLAND