Mariken Wessels vertelt over Taking Off, Henry my neighbor | deel 2

Mariken Wessels nam ons mee naar haar etalagepresentatie bij Atheneum Boekhandel aan het Spui in Amsterdam. Hier presenteert ze haar nieuwe fotoboek Taking Off, Henry my neighbor.

We Like Art - Portret Mariken Wessels Foto © Maarten Tromp

We Like Art - Portret Mariken Wessels Foto © Maarten TrompLees hier deel 1 van het interview in haar studio

Mariken, kun je iets vertellen over het maakproces van het boek?

Heel praktisch: de opmaak doe ik met InDesign (een grafisch programma van Adobe, net als Photoshop), maar voordat ik zover ben om het in de computer te redigeren en scherp te stellen, ben ik veel fysiek aan het schuiven en aan het uitproberen, zoals het knippen en plakken van pagina’s – om zo te ontdekken wat werkt.

We Like Art - Portret Mariken Wessels Foto © Maarten Tromp

Qua formaat sluit m’n nieuwe boek aan bij m’n oudere boeken, hoewel Taking Off drie keer zoveel pagina’s telt. Het eerste boek in deze open trilogie, Elisabeth, heb ik ook helemaal zelf vormgegeven. Ik werk vooral op intuïtie waardoor er nieuwe narratieve lagen ontstaan, maar dan heb ik het boek inhoudelijk al volledig uitgewerkt en op een prikbord de verhaallijnen uitgezet die ik belangrijk vind. Hoe dat allemaal gaandeweg ontstaat kan ik niet precies uitleggen.

We Like Art - Portret Mariken Wessels Foto © Maarten Tromp

Het werken aan een dummy is spannend, want pas dan zie ik echt hoe en wat werkt. Op een beeldscherm blijft het toch afstandelijk. Toen ik een eerste complete dummy klaar had, ben ik gaan praten met vormgever en uitgever Jurgen Maelfeyt van APE (Art Paper Editions) in Gent, die daarna alles heeft gefinetuned en druk klaar gemaakt heeft. Hij voelde heel goed aan wat ik met mijn boek wilde.

We Like Art - Portret Mariken Wessels Foto © Maarten Tromp

Het boek is gedrukt bij Die Keure in Brugge, die uitstekend werk heeft geleverd voor wat betreft de zwarting en grijswaarden binnen een fullcolour druktechniek. Dat vind ik heel belangrijk omdat het diverse foto’s betreft die oorspronkelijk in de loop van de jaren 80 gemaakt zijn en alles toch een samenhang moest krijgen voor wat betreft vormgeving en drukkwaliteit. Dat is heel goed gelukt.

_MG_4035

Mariken Wessels Taking Off Martha Street speciale editieMariken Wessels Taking Off1Mariken Wessels Taking Off2Speciale editie Taking Off, Henry my neighbor, 30 x 40 cm, € 450

Naast de inmiddels uitverkochte reguliere oplage (van 1.000 stuks) is er voor de fijnproever een wel heel bijzondere speciale editie (25 stuks). In een handgemaakte en bezeefdrukte doos zit naast het fotoboek een verborgen lade. In deze lade tref je grote opgevouwen poster van een collage uit het boek, 2 losse prints op barietpapier (29 x 23 cm), en verschillende briefjes en ander persoonlijke fragmenten. De zorgvuldigheid en verzorgdheid is kenmerkend voor Wessels. Je kunt de editie in onze Shop bestellen en ophalen/bekijken op ons kantoor in Amsterdam.

We Like Art - Portret Mariken Wessels Foto © Maarten Tromp

 

(fotografie: Maarten Tromp)

 

  • Mariken Wessels

    speciale editie: TAKING OFF. HENRY MY NEIGHBOR
    € 450,-

  • Mariken Wessels vertelt over Taking Off, Henry my neighbor | deel 1

    Mariken Wessels is bekend van haar eigenaardige – inmiddels internationaal bejubelde – fotoboeken. Haar boeken hebben foto’s uit verschillende persoonlijke archieven als vertrekpunt en bieden een zowel fantastisch als beklemmend zicht op de hoofdpersonen.

    Lees verder: Mariken Wessels vertelt over Taking Off, Henry my neighbor | deel 1