Nieuwe edities van Hellen van Meene – Delphinium en Achimenes

Hellen van Meene (1972) geldt als een van de belangrijkste Nederlandse fotografen van haar generatie. Ze staat bekend om haar portretten van meisjes en jongens op de drempel van de volwassenheid. Delphinium en Achimenes passen in een recente reeks foto's waarin Van Meene jonge meisjes afbeeldt met een gordijn van sluik haar voor hun gezicht.

Achimenes Hellen van Meene

Ons zicht op hun blik wordt geblokt, in tegenstelling tot het vroegere werk van Van Meene waar lichamen en gezichten tot in detail werden blootgelegd. Het personage lijkt zich te willen verstoppen, overweldigd en verborgen achter haar uitdossing, maar ook geeft ze ook een dreigende indruk, alsof ze juist macht heeft gekregen door ontoegankelijk te zijn.

Delphinium Hellen van MeeneDe bijna-onzichtbaarheid van deze vrouw doet denken aan hoe vrouwen vaak onterecht verbannen werden naar de haard, gemarginaliseerd en genegeerd. Maar de titels van de foto’s zijn ook namen van planten met eigen associaties: Ridderspoor (Delphinium) en een tropische kamerplant Achimenes.

Hellen van Meene in lijstInformatie: C-print op dibond in lijst: 39 cm hoog en 39 cm breed, geprint in Purmerend bij De Verbeelding, oplage: 25 exemplaren, gesigneerd en genummerd.

Hellen van Meene in lijst 2
In het najaar organiseert het Fotomuseum van Den Haag een grote overzichtstentoonstelling van haar werk (29 augustus – 29 november 2015). Onlangs werd haar jongste boek gepresenteerd door Ludion The Years Shall Run Like Rabbits – het brengt meer dan 175 foto’s in kaart en is het meest complete overzicht van Hellen van Meenes werk tot nu toe.

 • Hellen van Meene

  #0474, limited edition (2020)
  € 995,-

 • Hellen van Meene | The Secret Lives of Girls (2012)

  Komende zomer is er eindelijk weer eens de gelegenheid om in Nederland een museale solotentoonstelling te zien van Hellen van Meene (1972, Alkmaar). Met volop tentoonstellingen in oa New York en Tokio komt Nederland er wat bekaaid vanaf de laatste jaren. In juli 2015 krijgt ze een solo met ook veel nieuw werk in het Fotografiemuseum in Den Haag.

  Lees verder: Hellen van Meene | The Secret Lives of Girls (2012)
 • Hellen van Meene – Yellow (2013)

  Hellen van Meene (1972, Alkmaar) is momenteel goed vertegenwoordigd in de grandioze openingstentoonstelling van fotografiemuseum Huis Marseille. Het museum dat nu - na de verbouwing - 2x zo groot is, heeft aan een jonge generatie fotografen elk een eigen zaal gegeven om met een kleine solo uit te pakken.

  Lees verder: Hellen van Meene – Yellow (2013)