Jan Maarten Voskuil – Pointing out grey (2014)

Graag je aandacht voor de speelse minimalist Jan Maarten Voskuil (1964, Arnhem). Werk van Jan Maarten toonden we al eerder op onze We Like Art tentoonstellingen. Je herkent zijn werk onmiddellijk. Varianten op schilderijen als object, die al of niet samengesteld uit meerdere onderdelen los komen van de wand.

1-Jan-Maarten-Voskuil

Wonderlijke bezielde werken die in hun speelsheid haaks lijken te staan op hun strenge minimalistische vertrekpunt.

2-Jan-Maarten-Voskuil

Zijn werk is een dartel spel binnen strenge randvoorwaarden. Steeds weer vindt Voskuil zichzelf uit en steeds weer leidt dat tot nieuwe heerlijke schilderij-objecten met hard-edge rondingen die zich voegen naar hoeken of soms als druppelvorm langs de plint zijn verstild. De herhaling en verdieping in het werk gaan hand in hand. In de loop der jaren is hij steeds virtuozer geworden in de techniek van het hol en bol opspannen op allerlei frames, in het prepareren van het canvas en de haast klinisch smetteloze matte of glossy verfhuid.

3-Jan-Maarten-Voskuil

In zijn werk is geen handschrift of streek te zien, de schilderij-objecten gaan over niets anders dan zichzelf. Vaak lijken de doeken zelfs te willen ontsnappen aan het schilderij zijn. Ook de 3 werken die we hier op We Like Art tonen zijn wonderlijke varianten van schilderijen die zich opsplijten of zich naar buiten duwen om zich te vermeerderen. Er zit humor, een soort gekte en overdrive in de schilderij-objecten die heel aanstekelijk is.

4-Jan-Maarten-Voskuil

Atelier Jan Maarten Voskuil met diverse ‘Dynamic Monochromes’

Het spel van Voskuil met de minimalistische traditie is zeer geliefd bij verzamelaars en internationaal gaat de kunstenaar inmiddels ook als een speer. We bezochten Jan Maarten Voskuil in zijn atelier en zagen dat hij druk bezig was met de voorbereiding van een nieuwe solo show in Mannheim bij zijn galerie Sebastian Fath Contemporary (opening 29 oktober). Ook stonden er houten boxen klaar voor transport naar zijn galerie Peter Blake in Laguna Beach, Los Angeles, specialist in de substroming California minimalism. Blake bracht het werk van Voskuil al naar talloze Amerikaanse privecollecties.

5-Jan-Maarten-Voskuil-Pointing-out-grey-1

Pointing out grey 1 (2014), acryl op linnen, diameter 30cm, € 1.430,-

Met het internationale succes komen ook hogere prijzen. Heel bijzonder dat we hier op de site deze juweeltjes van Jan Maarten kunnen tonen die vriendelijk geprijsd zijn. We kunnen je detailfoto’s op verzoek toesturen. Als je dit wil laat het dan even weten svp (link).

6-Pointing-out-grey-1-Jan-Maarten-Voskuil

Detail: Pointing out grey 1 (2014), acryl op linnen, diameter 30cm

“Ik zoek in mijn werk naar mogelijkheden om zo weinig mogelijk te vertellen en toch interessant te blijven. Vaak is het uitgangspunt een wit doek dat ik op de een of andere manier tot leven wil laten komen.”

7-Jan-Maarten-Voskuil

Heb je belangstelling voor een werk van Jan Maarten Voskuil? Bestel de werken in onze Shop.

8-Pointing-out-grey-2-Jan-Maarten-Voskuil

Pointing out grey 2 (2014), acryl op linnen, diameter 30cm, € 1.430,-

9-Pointing-out-grey-3

Pointing out grey 3 (2014), acryl op linnen, diameter 30cm, € 1.430,-

10-Pointing-out-grey

Pointing out grey 1, 2 en 3 (2014), acryl op linnen, elk diameter 30cm