Michiel Hogenboom – Baadsters op Echo Beach

Leuk om hier op de site eens werk te tonen van kunstenaar en We Like Art blogger Michiel Hogenboom. Samen met Carolien Smit de drijvende kracht achter dit blog en alle tentoonstellingen.

1-Michiel-Hogenboom-Echo-Beach-StudioHogenboom (Oegstgeest, 1967) heeft de afgelopen maanden gewerkt aan een nieuwe serie schilderijen met inkt op linnen – losjes gebaseerd op paparazzi- en voyeurfotografie.

Het afbeelden van vrouwen die zich onbespied wanen is een oud gegeven in de schilderkunst. Denk bijvoorbeeld aan de baadsters van Rembrandt (Bathsheba en de badende vrouw) of aan Bonnard en Degas die virtuoos de intimiteit van het baden, afdrogen en haren borstelen in hun werk een plek gaven. Niet met de blik van de partner of echtgenoot maar met de steelse blik van de kunstenaar.

2-Michiel-Hogenboom-Echo-Beach

Echo Beach – Beach Yoga (2015), inkt op linnen, 30 x 40 cm, € 1.200,-

In de serie Echo Beach gebruikt Hogenboom mediabeelden als vertrekpunt, beelden die met een paar muisklikken te bereiken zijn. De blik op de vrouw die zich onbekeken waant is inmiddels al lang niet meer het exclusieve domein van partners en kunstenaars. Voyeuristische beelden zijn heel gangbaar geworden.

3-Michiel-Hogenboom-Studio-oktober-2015

Atelier Michiel Hogenboom

De vrouw die zich in de publieke ruimte onbespied waant in een intiem moment – voor public figures anno 2015 is het vrijwel een illusie. Paparazzi produceren op industriële schaal een stroom van beelden van celebrities in hun vrije tijd. Beelden van badende filmsterren en artiesten fungeren als clickbait op veel gelezen blogs, de vaak gênante strandposes van sterren als teaser op covers van mainstream tijdschriften.

4-Michiel-Hogenboom-Echo-Beach

Echo Beach (Cancun) (2015), inkt op linnen, 50 x 40 cm, € 1.500,-

Nieuwsgierigheid en de ranzige geur van sensatie, vaak hand in hand met leedvermaak, zijn de vaste ingrediënten van privémomenten die online rondgepompt worden. Deze vrije toegang tot privésituaties zie je ook terug op tumblrs en blogs die zich bezig houden met het begluren van ‘gewone mensen’.

Echo Beach (Glass Beach CA) (2015), aquarel op cotton rag/handmade paper, 42 x 30 cm

Hogenboom neemt in de serie Echo Beach moreel geen stelling, maar toont de ongemakkelijke poëzie achter de geschonden privacy. Achter het gluren en stalken schuilt een teder ballet van ongedwongen poses. De vaak monumentale doeken met grote partijen gewassen inkt gaan over onvrijwillige intimiteit en over de medeplichtige blik van de kijker, maar misschien vooral over de soevereine baadster.

6-Michiel-Hogenboom-Pool-of-Light-Piezografie

Speciaal voor We Like Art maakte Hogenboom deze editie Pool of Light (2015), een piezografie van 42 x 30 cm, oplage 20, € 300,-

In de Shop kun je een aantal werken zien en bestellen. Of stuur ons een mail als je meer wil zien.

Michiel Hogenboom Studio with large nudes

 

 • Michiel Hogenboom

  Pool of Light (2015)
  € 300,-

 • Michiel Hogenboom

  Zig Zag Wanderer (2020)
  € 6100,-

 • Michiel Hogenboom

  Echo Beach #1/#40 (2017)
  € 475,-

 • Michiel Hogenboom – Bottom-Dwelling, 2009 – 8 monotypes

  99Uitgevers/Publishers gaf onlangs de catalogus Saltwaterbleeders uit van Michiel Hogenboom (Oegstgeest, 1967), prachtig vormgegeven door Mart. Warmerdam. Hogenboom (kunstenaar en We Like Art blogger) borduurt hiermee voort op zijn in 2001 verschenen gelijknamige boek. Op Art Amsterdam presenteert 99Uitgevers deze nieuwe catalogus en toont ook 8 monotypes die de kunstenaar er speciaal bij maakte.

  Lees verder: Michiel Hogenboom – Bottom-Dwelling, 2009 – 8 monotypes
 • Michiel Hogenboom – Echo Beach – nieuwe aquarellen

  ECHO BEACH - een serie nieuwe aquarellen van Michiel Hogenboom over houdingen van baadsters en zwemmers op het strand. Een teder ballet van ongedwongen poses - maar ook met de suggestie van geschonden privacy. De aquarellen verhouden zich als gitaar-riffs met een kunstgeschiedenis vol van bekeken baadsters - of eigenlijk - baadsters die zich onbekeken wanen.

  Lees verder: Michiel Hogenboom – Echo Beach – nieuwe aquarellen
 • MICHIEL HOGENBOOM | The Pacific Has No Memory

  In de afgelopen maanden werkte Michiel Hogenboom aan een nieuwe reeks schilderijen. Op ons We Like Art kantoor tonen we 3 monumentale doeken en een nieuwe editie in een uitgesproken kleurenpalet. De balancerende houdingen van surfers staan centraal, als antieke beelden in de branding.

  Lees verder: MICHIEL HOGENBOOM | The Pacific Has No Memory
Als eerste informatie ontvangen over nieuwe edities en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief: