Rijksakademie OPEN 2015 | Sneak Preview

Ja daar gaan we weer! Elk jaar rond deze tijd is de aftrap voor het spektakel aan de Sarphatistraat. Open studio’s van de residents aan de Rijksakademie. Pers je samen met 7.000 man op zaterdag en zondag door de sluip-door kruip-door gangen van de Rijksakademie.

1-Rijksakademie-OPEN-2015

Want het is weer een mooie lichting dit jaar en voor jou als bezoeker een fantastische manier om ontdekkingen te doen in het labyrint van de voormalige kazerne. 50 Jonge kunstenaars tonen recent werk. Wij gingen vast kijken en maakten een sneak preview in 10 foto’s.

Wat viel er op dit jaar? De nieuwe vormgever Studio Laucke Siebein maakte een opvallende campagne. Goed gedaan! In de ateliers veel ideeënkunst, cryptische installaties en film, en weinig schilderkunst en fotografie. Ook zijn er eindelijk bordjes met een toelichting in het Nederlands. Meestal verhelderend maar af en toe klassiek ondoorgrondelijk qua mumbo-jumbo-artspeak. De catalogus is een aanrader.

RijksakademieOPEN 2015
Zaterdag 28 en zondag 29 november
11-19.00 uur
http://www.rijksakademie.nl/NL/rijksakademieopen/

Toegang €8, inclusief publicatie €12,
 gratis toegang voor kinderen onder 12

2-Koen-Doodeman-Rijksakademie-OPEN-2015
Koen Doodeman, heel bijzonder, handgeweven en gekleurd werk. Ook het enorme kunstenaarsboek met kloeke zeefdrukken in een oplage van 1 is tof.

3-Robbert-Weide-Rijksakademie-OPEN-2015
Robbert Weide, ontroerend hoekpoetsrobotje. Zijn hele studio staat vol prachtige onnozele robotwerken – heel poëtisch en oenig tegelijk.

4-Juliaan-Andeweg-Rijksakademie-OPEN-2015
Juliaan Andeweg, presentatie met vloerschildering en zegekarschoeisel.

UPDATE november 2020: Inmiddels is er een uitgebreid artikel verschenen in NRC Handelsblad over de zware beschuldigingen van crimineel gedrag (oa aanranding, stalking en lichamelijke geweldspleging) van Andeweg, dat veel mensen beschadigd heeft. Het is niet te bevatten dat de kunstenaar hier zo lang mee weg heeft kunnen komen. Wij hebben nooit iets opgevangen over het ongehoorde gedrag van Andeweg. Wij zijn geschokt over de berichtgeving, we leven mee met de slachtoffers. We kiezen er voor om Anderweg niet uit dit bericht niet te verwijderen zodat er online sporen blijven bestaan van deze afschuwelijke zaak.

5-Sam-Samiee-Rijksakademie-OPEN-2015
Sam Samiee, totaalinstallatie in salonstijl met heel veel details, om lang te blijven.

6-Catherine-Biocca-Rijksakademie-OPEN-2015
Catherine Biocca, museaal, indringend en plagerig in grootse courtsetting.

7-Dit-Cilinn-Rijksakademie-OPEN-2015
Dit Cilinn, heel precieze en beheerste opwekking van gevonden spullen.

8-Eva-Spierenburg-Rijksakademie-OPEN-2015
Eva Spierenburg bouwt aan een geheel eigen spannende soms grappige primitieve wereld.

9-Gareth-Nyandoro-Rijksakademie-OPEN-2015
Gareth Nyandoro: virtuoos werk op papier – met verf en scalpel.

10-Jouni-Toni-Rijksakademie-OPEN-2015
Jouni Toni – mooie mix van hard edge schilderkunst en bouwvallige 3d collages.

  • 10 Hoogtepunten van de RijksakademieOPEN 2011

    De Rijksakademie, de door Koen van Velsen verbouwde kazerne achter het hoge hek aan de Sarphatistraat, gooit komend weekend de poort open. Dat wordt schuifelen, er worden zo’n 7 a 8.000 bezoekers verwacht.

    Lees verder: 10 Hoogtepunten van de RijksakademieOPEN 2011
  • Rijksakademie OPEN 2016 | Sneak Preview

    We kijken er toch elk jaar weer naar uit, de Open studio’s van de residents aan de Rijksakademie. Dit weekend is het weer zover, zo’n 4.000 bezoekers laten zich inspireren en gaan op ontdekkingstocht door het doolhof van de voormalige kazerne. Wij raken nog steeds de weg kwijt, maar ga zeker kijken!

    Lees verder: Rijksakademie OPEN 2016 | Sneak Preview
Als eerste informatie ontvangen over nieuwe edities en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief: