Ronald de Bloeme – Nieuwe zeefdrukken

Ronald de Bloeme transformeert verpakkingen, vlaggen of marketinguitingen tot geometrische composities waarvan de kleuren en vormen nog veel herkenning oproepen. Vorig jaar september toonden we in de Westergasfabriek een groot werk van hem dat refereerde aan een rolletje pepermunt. Nu bieden we drie edities aan, elk in een oplage van tien. Het zijn typische De Bloeme werken, waarbij een afgeleide van een bekend beeld een eigen leven gaat leiden.

1-Zeefdruk-Ronald-de-Bloeme-Briefumschlag-Gelb

Briefumschlag Gelb (2014), C-print en hoogglanslak-zeefdruk op Hahnemühle papier, 308 grams Photo Rag, 42 x 29,7 cm

 

2-Zeefdruk-Ronald-de-Bloeme-Persil

Persil (2014), C-print en hoogglanslak-zeefdruk op Hahnemühle papier, 308 grams Photo Rag, 29,7 x 42 cm

Het lijkt alsof de Bloeme bekende beelden door elkaar schudt, waardoor figuratieve elementen en teksten verdwijnen en herkenbare kleurvlakken en lijnen hergroepeerd worden. De essentie van het beeld blijft herkenbaar. En hierdoor kijk je weer op een nieuwe, andere manier naar iets heel bekends. De titels van deze edities geven je genoeg hints.

De werken ontstaan doordat De Bloeme beelden inscant en bewerkt op de computer. Hij verandert kleine dingen. Teksten en figuratieve elementen worden geblokt. Vlakken en lijnen worden uitgerekt, verplaatst of gekopieerd. Vervolgens schildert De Bloeme het beeld, waarbij het weer enigszins verandert. Waar hij wel aan vasthoudt zijn de exacte kleuren. Dit is zijn manier om de grens op te zoeken tot hoeverre de boodschap functioneert.

3-Zeefdruk-Ronald-de-Bloeme-Briefumschlag-Grau

Briefumschlag Grau (2014), C-print en hoogglanslak-zeefdruk op Hahnemühle papier, 308 grams Photo Rag, 42 x 29,7 cm

We Like Art biedt nu drie bijzondere zeefdrukken van De Bloeme aan. Voor € 477,- heb je al een werk op A3 formaat waarbij herkenbare vormen worden weggeslagen en teruggehaald door De Bloeme.

4-Ronald-de-Bloeme-Grau-en-Gelb

Briefumschlag Gelb en Briefumschlag Grau (2014), C-print en hoogglanslak-zeefdruk op Hahnemühle papier, 308 grams Photo Rag, 42 x 29,7 cm

5-Ronald-de-Bloeme-Persil

Persil (2014), C-print en hoogglanslak-zeefdruk op Hahnemühle papier, 308 grams Photo Rag, 29,7 x 42 cm

Momenteel is het werk van De Bloeme te zien in de tentoonstelling Cobra tot Zero, uit de collectie van het echtpaar Roetgering in Museum Flehite in Amersfoort. Zijn werk wordt getoond naast werk van onder andere Daan van Golden en JCJ Vanderheyden. Kunstenaars die op hun beurt de wereld om hen heen abstraheren. Op 11 december brengt De Bloeme de catalogus uit van zijn tentoonstelling Maillot Jaune van afgelopen zomer in Utrecht. Voor deze tentoonstelling schilderde De Bloeme zijn versies van shirts uit het tour peloton. In de galerie was niet alleen zijn werk te zien, maar werd uiteraard ook naar inspiratiebron de Tour de France gekeken.

 

 

Ronald de Bloeme_Mondriaanhuis-overview

Ronald de Bloeme, overzichtsfoto 2012, Mondriaanhuis, Tradition and Coincidence, Amersfoort.

 

 • Ronald de Bloeme

  Briefumschlag Gelb (2014)
  € 477,-

 • Ronald de Bloeme

  Briefumschlag Grau (2014)
  € 477,-

 • Ronald de Bloeme

  Persil (2014)
  € 477,-

 • 5 Vragen aan Ronald de Bloeme

  In een mooie zomerreeks vragen we een aantal kunstenaars in aanloop naar de tentoonstelling, 4-7 september 2014, naar het werk dat ze tonen bij We Like Art! in het Machinegebouw. Vandaag je speciale aandacht voor Ronald de Bloeme. Van de Bloeme tonen we een loeigrote hout- en linoleum print op papier in een kleine oplage.

  Lees verder: 5 Vragen aan Ronald de Bloeme
 • Ronald de Bloeme – bijzondere zeefdruk in mat en glossy inkt

  Niet gek hoor, een vette galeriesolo in New York op de hippe The Armory Show, de voorname kunstbeurs in Manhattan pal aan de Hudson. Ronald de Bloeme wordt er dit jaar prominent gebracht door zijn Berlijnse galeriehouder Hamish Morrison. En dan bedoelen we ook prominent: met een doek van 250 bij 510 cm als centerpiece in de stand. Hoe dat eruit ziet weten we een beetje van zijn loeigrote power schilderijen die bij de afgelopen editie van Art Amsterdam te zien waren, eveneens bij z’n Berlijnse galerie.

  Lees verder: Ronald de Bloeme – bijzondere zeefdruk in mat en glossy inkt