Luc Tuymans – The Nose | Nieuwe zeefdruk

Luc Tuymans (1958, Mortsel, België) is een van de belangrijkste Belgische schilders. Zijn werk is op vele plekken ter wereld te zien. Momenteel heeft hij een retrospectieve tentoonstelling in Qatar, waarvoor een speciale editie is geproduceerd die nu ook op onze site te koop is.

Luc Tuymans The Nose

De schilderijen van Tuymans vallen op door de lichte toets en vale kleuren. Het lijkt net alsof Tuymans het doek niet helemaal wil vullen met verf, zodat er altijd iets verborgen blijft. De vreemde uitsnedes laten duidelijk zien dat Tuymans geïnspireerd is door film en gebaseerd op foto’s.

De afgelopen jaren kwam Tuymans nogal eens in opspraak. Voor de opening van het Stedelijk Museum Amsterdam schilderde hij een portret van koningin Beatrix, waarvan mensen zeiden dat dit lelijk was geschilderd. Eigenlijk was het op een echte Tuymans manier geschilderd: een vreemde uitsnede van een bleke Beatrix met wallen. Beatrix stelde Tuymans gerust door niet alleen in dezelfde jurk het Stedelijk Museum te openen, maar ook door te zeggen dat controverse bij een goed kunstwerk hoort.

Luc TumansThe Nose in lijst

De zeefdruk The Nose is gebaseerd op het gelijknamige en even grote schilderij uit 2002. Het is een close up van een mannelijk gezicht. Het beeld is gevuld met neergeslagen ogen, een grote neus en een mond. Er is geen plek meer voor een achtergrond of context. Zijn blik dwaalt af. Hij lijkt in gedachten verzonken. Is dit een ontwijkende blik? Geeft hij het op of is hij juist hoopvol? We kunnen alleen maar gissen wat er in de geportretteerde om gaat.

Dat het werk wordt gezien als een zelfportret, terwijl Tuymans het eerder ziet als een christus-achtige figuur, doet er eigenlijk niet toe. Volgens Tuymans is een echt portret sowieso onmogelijk, vandaar dat hij geen volledig beeld van zijn geportretteerden schetst. Op die manier is het aan de kijker om het beeld zelf af te maken en zelf te associëren.

The Nose (2015), zeefdruk op BFK Rives 250 g lompenhoudend, handgeschept papier, 26,5 x 21,5 cm. Gedrukt in Antwerpen, onder leiding van Roger Vandaele. Oplage: 75 exemplaren. Gesigneerd en genummerd. UPDATE: deze editie is uitverkocht

Eerder ter gelegenheid van de grafiek tentoonstelling in het Haags Gemeenstemuseum maakten we een Wall met zeefdrukken van Tuymans, lees hier verder.

  • Een nieuwe Wall met grafiek van Luc Tuymans

    Wat is het nou toch dat het werk van Luc Tuymans zo vreselijk goed maakt? Is het die Giorgio Morandi achtige virtuoze trefzekerheid? Dat je ziet dat het werk in een enkele sessie geschilderd is? De verfstreekjes zijn als een spel van losse arceringen tegen elkaar aangezet. Het wordt niet vaak gezegd omdat het vaak over Tuymans zijn thematiek gaat, maar het is een genot om te kijken hoe grandioos zijn werk geschilderd is. En dat hem dat zo gemakkelijk lijkt af te gaan.

    Lees verder: Een nieuwe Wall met grafiek van Luc Tuymans
Als eerste informatie ontvangen over nieuwe edities en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief: