Thomas Elshuis – bij Nieuw Dakota met ‘Licht en Transparantie’

Bij Nieuw Dakota in Amsterdam Noord (NDSM-werf) opende vorige week vrijdag de tentoonstelling Licht en Transparantie. Deze week is de tentoonstelling nog open van donderdag 18 februari tot en met zondag 21 februari. Leuk om even te gaan kijken, in het prachtige rauwe pand van Nieuw Dakota (waar wij onze allereerste tentoonstelling We Like 6% hielden), heel gemakkelijk te bereiken met de pont.

1-Thomas-Elshuis

Kunstenaars Thomas Elshuis en Reinoud Oudshoorn maken op het oog totaal verschillend werk, maar vinden hun deler in ‘licht en transparantie’.

2-Thomas-Elshuis
De sculpturen van Reinoud Oudshoorn (Ommen, 1953) spelen met illusie, je ogen worden voor de gek gehouden. De wandsculpturen van mat glas en staal lijken recht van voren platte vlakken, de schaduwen en vervolgens het perspectief zorgen voor het gevoel van ruimte aan de wand, of op de vloer. Ook de werken van Thomas Elshuis zijn als het ware objecten aan de wand en creëren figuurlijk nieuwe ruimten en werelden.

3-Thomas-Elshuis

Thomas Elshuis (Hilversum, 1961) is een kunstenaar waarover we al vaker schreven en van wie we al meerdere malen werk lieten zien tijdens onze tentoonstellingen. Elshuis werkt vanuit een geërfd dia-archief. Dia’s van een wereldreiziger die in de jaren 60 tot en met 80 enthousiast gebruikt werden om in huiselijke kring verslag te doen aan de thuisblijvers. De dia’s zijn nu het vertrekpunt van verschillende series werken, zoals Floating Islands, dit zijn transparante afbeeldingen in een perspex box, en Hortus Conclusus (zie onder).

4-Thomas-Elshuis

Eerder schreven we: “Op reis gaan zonder een stap buiten de deur te zetten – dat is de core-business van Elshuis. Imaginaire reizen in samengestelde landschappen. Thomas Elshuis onderzoekt letterlijk en figuurlijk de grenzen. Het archief beslaat bijna de hele wereld, elk continent, oneindig veel landen worden aangedaan. Nieuwe werelden en nieuwe plaatsen worden gecreëerd, als kijker probeer je je steeds te verhouden tot de beelden. Het lijken herkenbare plaatsen te zijn, bij iedereen komen persoonlijke herinneringen aan reizen, steden of landschappen naar boven.”

5-Thomas-Elshuis

Vorig jaar maakten we met Thomas Elshuis een Wall met zijn werk op een muur in zijn atelier. Veel mensen kwamen de Wall en ander werk live op het atelier bekijken. Maar de Wall is ook nog steeds online te zien, bekijk hier de mouse-over wall van Thomas Elshuis: www.welikeartwalls.nl.

6-Thomas-Elshuis

Op de Wall vier werken uit de Floating Island-serie. Dit is een serie werken waarin fragmenten uit het dia-archief (dit kan een gebouw, een rots, een groepje bomen zijn) los van hun context worden gepresenteerd. Ze bestaan uit een transparante print die los voor een wit vlak hangt. Het landschap, het onderwerp, lijkt daardoor te bewegen. Er ontstaat een zwevend en onbestemd beeld. Door de perspex box waarin het hangt wordt het een object aan de wand.

7-Thomas-Elshuis

De serie Hortus Conclusus zijn hangende kasten gevuld met transparante foto’s van botanische objecten: bloemen, planten, struiken, bomen, grassen, vijvers, etc. Na het openen van de kast, licht de achterwand op. Door de foto’s te verplaatsen wordt de beschouwer de tuinier van dit kunstwerk.

8-Thomas-Elshuis

De overeenkomstige factor in het werk van Elshuis is de verwijzing naar onze herinneringen. Herinneringen aan plaatsen, landschappen of steden, herinneringen die altijd ongrijpbaar zijn. ‘They slip our mind’. Ook de titels van de series van werken duiden daarop: Drifting Shadows, Shifting Views en Floating Islands.

9-Thomas-Elshuis

De Wall van Thomas Elshuis kun je hier zien: http://www.welikeartwalls.nl/

Alle werken van Thomas Elshuis bij We Like Art, zie je hier: link

Licht en transparantie t/m 21 februari 2016 bij Nieuw Dakota – Ms. van Riemsdijkweg 41b, Amsterdam Noord, donderdag en vrijdag 11.00 – 18.00 uur, zaterdag en zondag 12.00 – 18.00 uur.

 • Thomas Elshuis

  Floating Island #009 (2013)
  € 495,-

 • Thomas Elshuis

  Floating Island rest betaling
  € 40,-

 • Thomas Elshuis

  Floating Island #012 (2015)
  € 495,-

 • Een nieuwe We Like Art Wall met Thomas Elshuis

  Heel leuk om met Thomas Elshuis een nieuwe We Like Art Wall te maken. In zijn fantastische huis en atelier in Amsterdam, een verbouwde oude pick-up fabriek met prachtig licht van boven en grote open ruimten, maakten we een Wall met daarop werken uit drie series. Samen vormen ze op de muur in Elshuis’ studio een inspirerend blok.

  Lees verder: Een nieuwe We Like Art Wall met Thomas Elshuis