Kunstenaars Thomas Elshuis en Reinoud Oudshoorn maken op het oog totaal verschillend werk, maar vinden hun deler in ‘licht en transparantie’.
De sculpturen van Reinoud Oudshoorn (Ommen, 1953) spelen met illusie, je ogen worden voor de gek gehouden. De wandsculpturen van mat glas en staal lijken recht van voren platte vlakken, de schaduwen en vervolgens het perspectief zorgen voor het gevoel van ruimte aan de wand, of op de vloer. Ook de werken van Thomas Elshuis zijn als het ware objecten aan de wand en creëren figuurlijk nieuwe ruimten en werelden.
Thomas Elshuis (Hilversum, 1961) is een kunstenaar waarover we al vaker schreven en van wie we al meerdere malen werk lieten zien tijdens onze tentoonstellingen. Elshuis werkt vanuit een geërfd dia-archief. Dia’s van een wereldreiziger die in de jaren 60 tot en met 80 enthousiast gebruikt werden om in huiselijke kring verslag te doen aan de thuisblijvers. De dia’s zijn nu het vertrekpunt van verschillende series werken, zoals Floating Islands, dit zijn transparante afbeeldingen in een perspex box, en Hortus Conclusus (zie onder).
Eerder schreven we: “Op reis gaan zonder een stap buiten de deur te zetten – dat is de core-business van Elshuis. Imaginaire reizen in samengestelde landschappen. Thomas Elshuis onderzoekt letterlijk en figuurlijk de grenzen. Het archief beslaat bijna de hele wereld, elk continent, oneindig veel landen worden aangedaan. Nieuwe werelden en nieuwe plaatsen worden gecreëerd, als kijker probeer je je steeds te verhouden tot de beelden. Het lijken herkenbare plaatsen te zijn, bij iedereen komen persoonlijke herinneringen aan reizen, steden of landschappen naar boven.”
Vorig jaar maakten we met Thomas Elshuis een Wall met zijn werk op een muur in zijn atelier. Veel mensen kwamen de Wall en ander werk live op het atelier bekijken. Maar de Wall is ook nog steeds online te zien, bekijk hier de mouse-over wall van Thomas Elshuis: www.welikeartwalls.nl.
Op de Wall vier werken uit de Floating Island-serie. Dit is een serie werken waarin fragmenten uit het dia-archief (dit kan een gebouw, een rots, een groepje bomen zijn) los van hun context worden gepresenteerd. Ze bestaan uit een transparante print die los voor een wit vlak hangt. Het landschap, het onderwerp, lijkt daardoor te bewegen. Er ontstaat een zwevend en onbestemd beeld. Door de perspex box waarin het hangt wordt het een object aan de wand.
De serie Hortus Conclusus zijn hangende kasten gevuld met transparante foto’s van botanische objecten: bloemen, planten, struiken, bomen, grassen, vijvers, etc. Na het openen van de kast, licht de achterwand op. Door de foto’s te verplaatsen wordt de beschouwer de tuinier van dit kunstwerk.
De overeenkomstige factor in het werk van Elshuis is de verwijzing naar onze herinneringen. Herinneringen aan plaatsen, landschappen of steden, herinneringen die altijd ongrijpbaar zijn. ‘They slip our mind’. Ook de titels van de series van werken duiden daarop: Drifting Shadows, Shifting Views en Floating Islands.
De Wall van Thomas Elshuis kun je hier zien: http://www.welikeartwalls.nl/
Alle werken van Thomas Elshuis bij We Like Art, zie je hier: link
Licht en transparantie t/m 21 februari 2016 bij Nieuw Dakota – Ms. van Riemsdijkweg 41b, Amsterdam Noord, donderdag en vrijdag 11.00 – 18.00 uur, zaterdag en zondag 12.00 – 18.00 uur.