Interview met Coen Vunderink

In aanloop naar de tentoonstelling Lust for Life, Painting Today vragen we een aantal van de deelnemende kunstenaars naar het werk dat zij gaan tonen. Dit keer graag je aandacht voor Coen Vunderink (1979).

CV_No1_Untitled, 140120 cm, egg tempera on linen, 2015

Untitled (2015), 140 x 120 cm, egg tempera on linen

Vunderink doorliep in 2009-2011 De Ateliers en zijn werk is te zien geweest bij galeries in binnen- en buitenland. Afgelopen zomer nog pakte hij uit met Paradise een bijzondere tentoonstelling bij galerie Ron Mandos, en ook bij Art Rotterdam 2016 was zijn werk te zien in de stand van Mandos. Vunderink was meerdere keren genomineerd voor de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst.

Coen Vunderink bij Ron Mandos 2015Ha Coen, welke werken van jou zijn er straks in de tentoonstelling te zien?

Er zullen twee schilderijen van mij te zien zijn: één schilderij van 140 x 120 cm en één van 75 x 55 cm. Beide zijn geschilderd met eitempera op linnen. De werken hebben geen titel. Ze komen uit een serie van recente kleinere schilderijen. Waar ik in mijn grotere schilderijen allerlei manieren van verf aanbrengen op het doek combineer, heb ik in deze serie de verschillende schildershandelingen beperkt. Samen vertellen ze het grotere verhaal.

Het zijn vensters geworden op verschillende werkelijkheden. Uitzicht op landschappelijke elementen, kleur, perspectief en dieptewerking. Ritme, kaders, rasters en scherpe lijnen. Soms vensters met de gordijnen dicht en herkenbare patronen van raamdecoratie als vitrage of luxaflex. Hoe deze werken hun verhaal moeten vertellen onderzoek ik door de werken steeds anders op te hangen in combinatie met elkaar en/of met sculpturen en muurschilderingen.

Coen Vunderink_Untitled, 75 x 55 cm, egg tempera on linen, 2015Untitled (2015), 75 x 55 cm, egg tempera on linen

Wat betekent schilderen en de schilderkunst voor jou?

Schilderkunst is belangrijk voor mij. Het is een manier van kijken en dat doe ik continu.

Hoe ziet jouw gemiddelde atelierdag er uit?

Vaak begin ik met een rondje langs de kringloopwinkels om te kijken of er nog bruikbaar materiaal is te vinden. Dan naar het atelier achter de computer om mailtjes en dergelijke af te handelen. Als de mailtjes klaar zijn ga ik in het atelier aan het werk. Steeds meer begint mijn studio één grote installatie te worden. Ik schilder, maak beelden, voeg ze samen en fotografeer dit. Daarna verander ik de opstelling weer, haal iets weg of voeg weer iets toe. Dit proces laat ik zien op mijn website onder Studio-Archive en op Instagram. Schilderkunst voor mij is meer dan enkel de ‘affe’ schilderijen.

Coen Vunderink welikeart01

Hoe vind je het dat je werk straks te zien is samen met 60 collega-schilders?

Het is een mooie selectie kunstenaars waar ik graag tussen hang. Ik ben benieuwd naar de tentoonstelling.

Lust for Life heet de tentoonstelling – kun je je daar in vinden?

Prima. Het lijkt mij niet handig om een verkooptentoonstelling in het voorjaar ‘Death Wish’ painting today, te noemen.

Heb je nog mooie plannen voor de komende tijd?

Ik ben lekker aan het werk en ben van plan daar mee door te gaan. Ik ga een publicatie over mijn werk maken. Daar heb ik veel zin in!

Coen Vunderink portretCoen Vunderink – binnenkort te zien dus bij Lust for Life in de Westergasfabriek. We willen met de tentoonstelling laten zien hoe goed de schilderkunst er anno 2016 voorstaat: alive and kicking – dat blijkt op de dagelijkse werkvloer van veel ateliers en is te zien in de galeries.

We werken samen met het Mondriaan Fonds om de KunstKoop te promoten. Lenen voor je kunstaankoop tegen 0% rente: een prachtige stimulans voor de afname van goede kunst. Bij de werken in de tentoonstelling staan de maandbedragen die je met de KunstKoop van het Mondriaanfonds kunt afbetalen.

Lust for Life - Painting Today - Westergas
Lust For Life, Painting Today | 21 – 24 april

 

Locatie: Westergasfabriek, Machinegebouw, Pazzanistraat 8, Amsterdam, locatie op Google Maps

Openingstijden: Donderdag 21, vrijdag 22, zaterdag 23 en zondag 24 april 2016 geopend van 11.00 tot 19.00 uur, entree 5 euro.

Hier zie je welke 70 kunstenaars en galeries meedoen: link.

De tentoonstelling wordt mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, Westergasfabriek, JurLights, IJM Colour, Budvar Budweiser en alle galeries en kunstenaars.

 

  • Terugblik op LUST FOR LIFE, Painting Today

    Vorige week van 21 tot en met 24 april kon je in het Machinegebouw van de Westergasfabriek de pop-up tentoonstelling LUST FOR LIFE, Painting Today bezoeken. We lieten met de tentoonstelling zien hoe goed de schilderkunst er anno 2016 voorstaat. Ze is alive and kicking – dat blijkt op de dagelijkse werkvloer van veel ateliers en is te zien in de galeries.

    Lees verder: Terugblik op LUST FOR LIFE, Painting Today
  • Line Up en affiche van LUST FOR LIFE, Painting Today

    We lieten je begin deze week al weten dat We Like Art van 21 t/m 24 april 2016 een grote pop-up show organiseert met actuele schilderkunst in het Machinegebouw in de Westergasfabriek. We willen met de tentoonstelling laten zien hoe goed de schilderkunst er anno 2016 voorstaat. Ze is alive and kicking - dat blijkt op de dagelijkse werkvloer van veel ateliers en is te zien in de galeries. Lust for Life maakt deze schilderkunst zichtbaar voor een groot publiek.

    Lees verder: Line Up en affiche van LUST FOR LIFE, Painting Today
Als eerste informatie ontvangen over nieuwe edities en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief: