Interview met Tim Ayres

In aanloop naar de tentoonstelling Lust for Life, Painting Today vragen we een aantal van de deelnemende kunstenaars naar het werk dat zij gaan tonen. Dit keer graag je aandacht voor Tim Ayres (1965).

Tim Ayres We Like Art poem

Poem (AU/EA), 2014, acrylic on linen, 75 x 50cm

Ayres komt oorspronkelijk uit Engeland en volgde daar de kunstacademie, waarna hij de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam doorliep. Ayres werkt nog steeds in Nederland. Zijn werk is onder andere opgenomen in de collectie van het Stedelijk Museum Amsterdam en was ook te zien bij eerdere We Like Art verkooptentoonstellingen. Momenteel (t/m 4 april 2016) heeft hij een solo in Londen bij PM/AM (zie onderstaande overzichtsfoto’s).

Tim Ayres overzicht PM_AM 1Ha Tim, welke werken van jou zijn er straks in de tentoonstelling te zien?

I’m showing two works. A ‘poem’ painting and a non-text work: When the trembling passes. The poem works are about the possibility of colour being a poem, or poetry, in itself. What can colour, or the combinations of, inspire in the imagination…? What do you see and what do you feel about what you see when you read a colour? Poem (AU/EA) is about a meeting of minds, of two different characters, colour characters.

When the trembling passes is a bit like ‘is the glass half full, or half empty?’. Or snakes and ladders… Is the structure collapsing or re-forming?

Tim Ayres whenTheTremblingPasses We Like Art
When the trembling passes (2014), acrylic on linen, 75 x 50cm.

Wat betekent schilderen en de schilderkunst voor jou?

I always liked what Willem de Kooning said about art, referring to Monet and his haystack paintings. He said it was absurd for Monet to paint a haystack, but also absurd for him not to do so. I like that absurdity aspect.

And I marry that with my idea that ‘art’ (all arts) is simply about taking (or removing) something from life, having a good look at it, fiddling with it a little and then re-placing it back into life. Hopefully, better for it. Painting for me exists in the space between these thoughts.

Hoe ziet jouw gemiddelde atelierdag er uit?

A working day will be flurries of activity interspersed with sitting, thinking, waiting for paint to dry. I use a glazing technique with acrylic paints, so a layer of paint, wait for it to dry, another layer, another wait, etc. One has to keep a close eye on things – not too little, not too much… When is a colour the colour I feel it should be? It really is probably quite shocking how much time I spend watching paint dry…

Tim Ayres overzicht PM_AM 2
Hoe vind je het dat je werk straks te zien is samen met 60 collega-schilders?

Great! And an honour. The Netherlands is rich with great painters (great artists in general), so I’m looking forward to seeing the cornucopia.

Lust for Life heet de tentoonstelling – kun je je daar in vinden?

It hits the spot, really, doesn’t it? That life thing we have – it comes down to the lust for it.

Heb je nog mooie plannen voor de komende tijd?

Yep! There’s a colour combination that fascinates me at the moment, so I want to delve into that. And I want to complete a series of works, a fourteen-part painting, about the idea of ‘road movie’. Lots to do, lots of paint to watch drying…

Tim Ayres portretTim Ayres – binnenkort te zien dus bij Lust for Life in de Westergasfabriek. We willen met de tentoonstelling laten zien hoe goed de schilderkunst er anno 2016 voorstaat: alive and kicking – dat blijkt op de dagelijkse werkvloer van veel ateliers en is te zien in de galeries.

We werken samen met het Mondriaan Fonds om de KunstKoop te promoten. Lenen voor je kunstaankoop tegen 0% rente: een prachtige stimulans voor de afname van goede kunst. Bij de werken in de tentoonstelling staan de maandbedragen die je met de KunstKoop van het Mondriaanfonds kunt afbetalen.

Schermafbeelding 2016-03-16 om 10.29.29

Lust For Life, Painting Today | 21 – 24 april

Locatie: Westergasfabriek, Machinegebouw, Pazzanistraat 8, Amsterdam, locatie op Google Maps

Openingstijden: Donderdag 21, vrijdag 22, zaterdag 23 en zondag 24 april 2016 geopend van 11.00 tot 19.00 uur, entree 5 euro.

Hier zie je welke 70 kunstenaars en galeries meedoen: link.

De tentoonstelling wordt mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, Westergasfabriek, JurLights, IJM Colour, Budweiser Budvar en alle galeries en kunstenaars.

 

 • Tim Ayres

  And always the song (2013)
  € 500,-

 • Ga mee op atelierbezoek aan Tim Ayres

  Een buitenkans om eens de werkvloer te zien van Tim Ayres. We Like Art organiseert een Meet & Greet met deze bijzondere Britse kunstenaar. In een ontspannen setting bevragen we Ayres over zijn werkdag, routines, materiaal, methodes en de wereld achter zijn werk.

  Lees verder: Ga mee op atelierbezoek aan Tim Ayres
 • Terugblik op LUST FOR LIFE, Painting Today

  Vorige week van 21 tot en met 24 april kon je in het Machinegebouw van de Westergasfabriek de pop-up tentoonstelling LUST FOR LIFE, Painting Today bezoeken. We lieten met de tentoonstelling zien hoe goed de schilderkunst er anno 2016 voorstaat. Ze is alive and kicking – dat blijkt op de dagelijkse werkvloer van veel ateliers en is te zien in de galeries.

  Lees verder: Terugblik op LUST FOR LIFE, Painting Today
 • Artist Wall – Tim Ayres Studio

  Onlangs bezochten we met een aantal We Like Art lezers het atelier van Tim Ayres. Het was een mooie crashcourse in de wereld van Ayres. Onstpannen vertelde hij over zijn dagelijkse werkdag, zijn materiaalgebruik en zijn bronnen. Over Eager zijn eerste tekstwerk dat hij maakte tijdens zijn verblijf op de Rijksacademie. Toen ook al uitgevoerd in het karakteristiek Eurostile font. Over de speciale tape van een adresje in New York die hij gebruikt bij zijn werk. En over de kwikzilveren associaties die leiden tot de tekstfragmenten en titels.

  Lees verder: Artist Wall – Tim Ayres Studio