Interview met Femmy Otten

In aanloop naar de tentoonstelling Lust for Life, Painting Today vragen we een aantal van de deelnemende kunstenaars naar het werk dat zij gaan tonen. Dit keer graag je aandacht voor Femmy Otten (1981). Otten zat op de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag, waarna zij een master volgde aan de HISK in Gent en in 2010-2012 zat ze op de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. In 2012 was ze genomineerd voor de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst en een jaar later won ze de Volkskrant Beeldende Kunstprijs. In 2014 maakte Otten een statieportret ter gelegenheid van de abducatie van Koning Willem-Alexander.

Femmy Otten We Like Art Fons Welters

Untitled (2012), oil on canvas in lijst, 12 x 17 cm

Ha Femmy, welke werken van jou zijn er straks in de tentoonstelling te zien?

Ik toon twee werken: Untitled (2012) en Untitled (2013). Het werk uit 2013 maakte ik tijdens een residency in Parijs, waar ik overweldigd werd door de stad. Er was in het atelier geen mogelijkheid om te beeldhouwen, maar wel om mij helemaal op het schilderen te richten. Dit werk heeft drie belangrijke elementen: het houten blok, een portret en een groen element. Ik werkte er in korte fases op door, totdat ik op het spannende moment kwam dat het klopte. Het vertrekpunt voor dit werk was een portretje van een oud familielid. De foto komt uit een fotoalbum van mijn oma, maar niemand weet meer wie het is. Het beginpunt is dus persoonlijk, maar door er op door te werken week ik het los van het persoonlijke, het wordt steeds universeler.

Otten Femmy, Untitled, 2012, 12 x 17 cm. Courtesy Galerie Fons Welters

Untitled (2012), oil on canvas, ingelijst, 12 x 17 cm

Untitled (2012) is mijn meest erotisch geladen werkje, met een vrijend koppel in een Italiaans-achtig landschap. Vrij naïef geschilderd. Het is bij de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst getoond en tijdens de opening ging mijn moeder ervoor staan, zodat de koningin dit erotische werk niet kon zien! Terwijl het een heel intiem, dierbaar werk. Seksualiteit is voor mij een soort energie, zoals licht, warmte en schoonheid. Naar mijn idee leven we nu in een preutse tijd, doordat porno en religie de seksualiteit hebben gekaapt. Ik wil juist laten zien dat seksualiteit veel breder is dan dat. Maar dit is een gedachte die ik er achteraf aan verbind. Op het moment dat zo’n werk ontstaat ben ik juist heel visueel en intuïtief bezig, dan denk ik er juist niet over na.


Wat betekent schilderen en de schilderkunst voor jou?

Ik heb een enorme liefde voor schilderkunst en kunst in het algemeen. Het is iets onuitputtelijks. Je kunt het steeds opnieuw uitvinden. Ik doe dat op een intuïtieve manier. Mijn werk is een aaneenschakelijking van associaties die heel natuurlijk ontstaat. Ik beeldhouw ook en heel vaak als ik in een roes raak van het meditatieve gutsen van hout krijg ik vanzelf een verlangen om weer te gaan schilderen. Dan ben ik in een hele korte tijdspanne intensief aan het schilderen. Zodra ik vastloop ga ik weer beeldhouwen.

Atelier Femmy Otten

Hoe ziet jouw gemiddelde atelierdag er uit?

Ik voel iedere keer een kinderlijke opgewondenheid om naar het atelier te gaan. Mijn atelier is vlakbij de zee, op een hele stille plek. Ik kijk er uit op bomen en kom er in een soort andere tijdszone. Het is niet te voorspellen wat de dag brengt. Soms zijn mijn verwachtingen hoog, maar dan lukt het toch niet of slaat de twijfel toe. Soms ben ik dagen bezig met het gutsen in hout. Terwijl ik aan het werk ben laat ik alles om mij heen slingeren. Ik ben een ongelofelijke chaoot, maar word tegelijkertijd gek van afleiding, dus ik moet de hele tijd opruimen om een zen ruimte te creëren. Ik wil het leeg hebben, zodat ik blanco aan de toekomst kan werken.

Hoe vind je het dat je werk straks te zien is samen met 60 collega-schilders?

Heel fijn, een goed initiatief! Het is een mooie lijst van kunstenaars. Ik ben heel erg benieuwd!

Lust for Life heet de tentoonstelling – kun je je daar in vinden?

Absoluut, als schilder is het belangrijk dat je iedere toets met een ultiem geloof neer zet. Je voelt het als de overtuiging er niet in zit, dan wordt het werk niets. Volgens mij moet je een optimist zijn om te schilderen. Je begint met heldere kleuren op je palet, maar uiteindelijk wordt alles bruin.

Heb je nog mooie plannen voor de komende tijd?

Zeker. Ik werk aan een beeld van een hermafrodiet voor het centrum van Den Haag. Ook komt in oktober mijn eerste monografie uit, waar ik heel druk mee ben, het moet allemaal heel strak en precies zijn. Het boek komt uit als ik een solopresentatie bij Fons Welters heb met allemaal nieuw werk waarin de zee centraal staat. Ik hoop er ook een installatie en performance bij te doen.

Portret Femmy Otten

Femmy Otten – binnenkort te zien dus bij Lust for Life in de Westergasfabriek. We willen met de tentoonstelling laten zien hoe goed de schilderkunst er anno 2016 voorstaat: alive and kicking – dat blijkt op de dagelijkse werkvloer van veel ateliers en is te zien in de galeries.

We werken samen met het Mondriaan Fonds om de KunstKoop te promoten. Lenen voor je kunstaankoop tegen 0% rente: een prachtige stimulans voor de afname van goede kunst. Bij de werken in de tentoonstelling staan de maandbedragen die je met de KunstKoop van het Mondriaanfonds kunt afbetalen.

Affiche Sigrid Calon

Lust For Life, Painting Today | 21 – 24 april

Locatie: Westergasfabriek, Machinegebouw, Pazzanistraat 8, Amsterdam

Openingstijden: Donderdag 21, vrijdag 22, zaterdag 23 en zondag 24 april 2016 geopend van 11.00 tot 19.00 uur, entree 5 euro.

 

De tentoonstelling wordt mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, Westergasfabriek, JurLights, IJM Colour, Budweiser Budvar en alle galeries en kunstenaars.