Interview met Albert Zwaan

In aanloop naar de tentoonstelling LUST FOR LIFE, Painting Today vragen we een aantal van de deelnemende kunstenaars naar het werk dat zij gaan tonen. Dit keer graag je aandacht voor Albert Zwaan (1969). Zwaan studeerde in 1999 af aan de kunstacademie in Breda. In 2004 was zijn werk genomineerd voor de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst.

Abert Zwaan Landscape, inspired by the Rijnmond area 2015 olie op canvas 30x40cm euro.jpgLandschap geïnspireerd op het Rijnmondgebied (2015), olieverf op canvas, 40 x 30 cm

Zijn werk is onder andere opgenomen in de collectie van Het Dordrechts Museum. Albert Zwaan is blogger van de onder kunstenaars zeer populaire Tumblr MedVerf.

Ha Albert, welke werken van jou zijn er straks in de tentoonstelling te zien?

Het schilderij, Dijkhuis en het schilderijtje Landscape, inspired by the Rijnmond area. Dijkhuis heb ik in 2011 geschilderd met olieverf. Het huis grenst aan de woonwijk in Dordrecht waar ik ben opgegroeid, het was de uitdaging om iets goeds te halen uit een thema dat praktisch rond de keukentafel te vinden was.

Het tafereel is geschilderd op een dik tablet van olieverf dat zorgvuldig is voorbereid, later voorzien van een fel oranje onderschildering. De onderschildering schemert door in het doorkijkje rechts en in de voorgrond. De omgeving is vlotjes in 1x neergezet en het huis is geschilderd in een andere, tragere concentratie. Het huis is een speelse, geometrische abstractie omringt door een luchtig geschilderd landschapje.

Landscape, inspired by the Rijnmond area, is een doekje met meerdere horizonnen, het zijn elementen uit mijn leefomgeving: het Rijnmondgebied. Je ziet wilgen uit de Biesbosch, een scheepswerfhal, gebouwen, een stevige wolkenpartij in combinatie met versleten graffiti. Ik ben er met dit schilderijtje aardig in geslaagd de ruige kant van dit gebied in abstracties weer te geven.

Albert Zwaan Dijkhuis 2011 olie op katoen 40x60cm.jpgDijkhuis (2011), olieverf op katoen, 60 x 40 cm

Wat betekent schilderen en de schilderkunst voor jou?

Als ik tegen een goed schilderij aanloop in een tentoonstelling word ik er gelukkig van. Situaties uit het dagelijkse straatbeeld roepen soms de behoefte op er schilderkunstig op een bepaalde wijze op te reageren. Sommige abstracties roepen bij mij beelden op van ervaringen uit het verleden of ze roepen gezellige beelden op die misschien in de toekomst plaats zullen gaan vinden. Het is eigenlijk te complex om uit te leggen wat schilderkunst precies voor mij betekent. Ik denk dat ik er altijd wel mee bezig ben.

Hoe ziet jouw gemiddelde atelierdag er uit?

Ik loop bijna iedere morgen (na mijn mails afgehandeld te hebben) vanaf m’n huis naar het atelier (2 x 1,8 km). Om 10.00 uur ben ik er, thermostaat op 20 en dan zo rond een uur of elf begin ik met schilderen. Hooguit een uur of 4 a 5. Niet langer anders ga ik onnodige fouten maken. Zo tegen 4 uur bouw ik af en ruim ik op en om half 5 wandel ik weer naar huis. Ik schilder zeker gemiddeld drie dagen per week. Op vrijdag en zaterdagmorgen geef ik er schilderles, dus ben ik bijna de gehele week in het atelier aanwezig.

Huis met tuin 2013 olieAlbert Zwaan linnen 50x70cm.jpgHuis met tuin (2013), olieverf op linnen, 70 x 50 cm

Ik heb een draadloze koptelefoon die ik continu op m’n hoofd heb tijdens het schilderen. Ik luister vaak naar klassieke dub, minimal en ambient maar dan moet er nog wel een beatje in te horen zijn. Laatst pakte ik ineens een oude reggae cd van Steel Pulse uit de kast en dat liep heel spontaan, lekker synchroon met m’n schildershandelingen.

Thuis gaat het schilderen gewoon door in m’n hoofd en bekijk ik het resultaat van de dag op mijn computer. Ik denk na over mijn eerste schildershandelingen voor de volgende dag.

Screenshot MedVerf archief pagina.jpgScreenshot archiefpagina Medverf

Albert, je bent de bezielende beeldenverzamelaar achter een zeer populair schildersblog Medverf. Kun je hier iets meer over vertellen?

In 2006 tijdens mijn Artist in Residence periode voor het CBK Dordrecht in Berlijn ben ik begonnen met het verzamelen van actuele schilderkunst via het web. Geïnspireerd door een aantal Amerikaanse blogs zoals b.v. A-Art, Killthecurator, en het Nederlandse blog Bezembinders illustrated links, heb ik pas in 2008 besloten zelf een blog bij te gaan bijhouden. Een initiatief uit liefhebberij en tegelijkertijd blijf je zelf zo goed op de hoogte van de actualiteit op het gebied van de hedendaagse schilderkunst.

Het moest een naam krijgen maar wat voor een? In ieder geval iets ‘met verf’? MedVerf! Klinkt Nederlands en’tegelijkertijd buitenlands als een mooie naam van een internationale profvoetballer!

Ik zoek liever op Saatchi Online naar een onbekende interessante schilder dan bijvoorbeeld op op Index Berlin naar een gesettelde. Al heeft de kunstenaar maar 1 goed werk in z’n verzameling zitten, ik zet hem toch op MedVerf omdat het werk bijdraagt aan een prikkelend geheel op het blog! Als je dan vervolgens op Archive klikt is het genieten geblazen!

Ik mix hedendaagse gesetteld, Art Brut, emerging en onbekend door elkaar. Mijn voorkeur gaat uit naar kunstenaars die iets exclusiefs bezitten, vernieuwend, puur en vooral, ‘echt’ zijn. Schilders die op een originele wijze verfhuid laten zien door middel van 1 techniek of meerdere technieken door elkaar gemixt.

Het blog heeft inmiddels 14.000 volgers op Tumblr met gemiddeld zo’n 17.000 notes/reacties per maand. Ik kan niet precies inschatten hoeveel mensen van buiten Tumblr het blog volgen.

Ik zoek veel op Amerikaanse sites en blogs simpelweg omdat daar voor mij de meest interessante schilders actief zijn op dit moment. In de linkerkolom van MedVerf staan inmiddels rijen met kunstenaars en links naar andere schilderblogs, daaruit alleen al zou ik iedere dag kunnen putten. Ik hoop dat MedVerf jonge Nederlandse schilders zal inspireren!

Albert Zwaan Flat with ALDI branch 2015 olie op linnen 40x50cm.jpgFlat met ALDI filiaal (2015), olieverf op linnen, 40 x 50 cm

Is de schilderkunst in het buitenland anders dan in Nederland?

Dat denk ik wel ja, er zijn in het Westen kleine verschillen per regio aan te wijzen. In Duitsland schilderen ze over het algemeen anders dan in Nederland en de USA. Belgen hebben hun eigen stijl en in Nederland ja….. ook best wel. Robert Zandvliet, Toon Verhoef en Rene Daniels zijn toch nog rolmodellen voor veel jonge Nederlandse schilders?

In Duitsland, Groot Brittannië wordt er op dit moment erg goed geschilderd maar de Amerikanen zijn voor mij op dit moment het meest interessant! Sommige schilders pakken het Abstract Expressionisme weer op met een onbevangenheid alsof we met deze stroming nog wel 100 jaar vooruit kunnen! Sommige doeken lijken wel zelf samengestelde pizza’s, of felgekleurde, dikke taarten van olieverf!

Hoe vind je het dat je werk straks te zien is samen met 60 collega-schilders?

Waanzinnig! Dit raakt mij emotioneel. Met de academietijd meegerekend ben ik alweer 20 jaar actief als schilder. 20 Soms stevige jaren. Nu exposeer ik eindelijk samen met grote en talentvolle namen. Daar ben ik heel trots op.

Lust for Life heet de tentoonstelling – kun je je daar in vinden?

Lust For Life is Iggy Pop, een rebel. Levenslust krijgen van een schilderij, ja het bestaat echt!

Heb je nog mooie plannen voor de komende tijd?

Naast deze tentoonstelling staan er nog twee andere expo’s op de agenda voor de komende twee maanden, The Survivors in het Atrium Den Haag en een groepstentoonstelling in het WTC in Rotterdam, begin mei. Bij Galerie Nasty Alice in Eindhoven loopt nog steeds een tentoonstelling waaraan ik meedoe. Dit jaar staan tevens nog een aantal presentaties met Refine Art gepland. In november exposeer ik in Pictura Dordrecht samen met onder anderen Niels Broszat. En ondertussen gewoon lekker door schilderen!

portret Albert ZwaanAlbert Zwaan – binnenkort te zien dus bij Lust for Life in de Westergasfabriek. We willen met de tentoonstelling laten zien hoe goed de schilderkunst er anno 2016 voorstaat: alive and kicking – dat blijkt op de dagelijkse werkvloer van veel ateliers en is te zien in de galeries.

We werken samen met het Mondriaan Fonds om de KunstKoop te promoten. Lenen voor je kunstaankoop tegen 0% rente: een prachtige stimulans voor de afname van goede kunst. Bij de werken in de tentoonstelling staan de maandbedragen die je met de KunstKoop van het Mondriaanfonds kunt afbetalen.

Schermafbeelding 2016-03-16 om 10.29.29

Lust For Life, Painting Today | 21 – 24 april

Locatie: Westergasfabriek, Machinegebouw, Pazzanistraat 8, Amsterdam

Openingstijden: Donderdag 21, vrijdag 22, zaterdag 23 en zondag 24 april 2016 geopend van 11.00 tot 19.00 uur, entree 5 euro.

De tentoonstelling wordt mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, Westergasfabriek, JurLights, IJM Colour, Budweiser Budvar en alle galeries en kunstenaars.

 • Terugblik op LUST FOR LIFE, Painting Today

  Vorige week van 21 tot en met 24 april kon je in het Machinegebouw van de Westergasfabriek de pop-up tentoonstelling LUST FOR LIFE, Painting Today bezoeken. We lieten met de tentoonstelling zien hoe goed de schilderkunst er anno 2016 voorstaat. Ze is alive and kicking – dat blijkt op de dagelijkse werkvloer van veel ateliers en is te zien in de galeries.

  Lees verder: Terugblik op LUST FOR LIFE, Painting Today
 • Kom naar LUST FOR LIFE, Painting Today @ Westergasfabriek

  De tentoonstelling LUST FOR LIFE is heel fraai geworden – een uniek overzicht van schilderkunst anno 2016. Erg leuk als je komt kijken in het Machinegebouw van de Westergasfabriek. We zijn vandaag, zaterdag en zondag open van 11 tot 19:00 uur.

  Lees verder: Kom naar LUST FOR LIFE, Painting Today @ Westergasfabriek
 • Line Up en affiche van LUST FOR LIFE, Painting Today

  We lieten je begin deze week al weten dat We Like Art van 21 t/m 24 april 2016 een grote pop-up show organiseert met actuele schilderkunst in het Machinegebouw in de Westergasfabriek. We willen met de tentoonstelling laten zien hoe goed de schilderkunst er anno 2016 voorstaat. Ze is alive and kicking - dat blijkt op de dagelijkse werkvloer van veel ateliers en is te zien in de galeries. Lust for Life maakt deze schilderkunst zichtbaar voor een groot publiek.

  Lees verder: Line Up en affiche van LUST FOR LIFE, Painting Today
Als eerste informatie ontvangen over nieuwe edities en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief: