Interview met Eva Räder

In aanloop naar de tentoonstelling Lust for Life, Painting Today vragen we een aantal van de deelnemende kunstenaars naar het werk dat zij gaan tonen. Dit keer graag je aandacht voor Eva Räder (1978). Räder studeerde aan de kunstacademie in Berlijn onder Georg Baselitz en Daniel Richter. In 2006-2008 doorliep ze De Ateliers in Amsterdam. Haar schilderijen zijn op allerlei plekken in de wereld tentoongesteld, haar werk is vertegenwoordigd in talloze collecties, vooral Duitsland, België en Nederland.

Eva Raeder 2 Vogel auf Fels

Vögel auf Fels (2014), oil on canvas, 50 x 40 cm

Haar schilderijen zijn soms complex en volledig doorwerkt en omgeploegd. Andere werken lijken in 1 sessie van een aantal gebaren klaar. Je kunt soms het aantal kwaststreken tellen. Werk dat virtuoos en stroef tegelijk is en heerlijk intens geschilderd – het knalt ondanks zijn bescheiden formaat van de wand. Er sluimert een uiterst persoonlijk universum door haar werk dat je niet snel loslaat.

Eva Raeder hand with dice, 2007, 30x40cm, mixed media on canvas Kopie
Hand with dice (2007), acrylics on linen, 30 x 40 cm

Ha Eva, welke werken van jou zijn er straks in de tentoonstelling te zien?

I will show some work from the past years which connects in a good way. Each painting is a little universe for itself, a “silent poetry”

Wat betekent schilderen en de schilderkunst voor jou?

Painting is a door that opens up to both the inside and the surrounding world.

Studio 2016 Eva Rader

Studio Eva Räder 2016

Hoe ziet jouw gemiddelde atelierdag er uit?

I come in, I sit, I see, I paint, I form shapes and colours. I am always trying to find solutions to reach “a sacred harbour”.

Eva Raeder Tanne, 60x40cm Kopie 2
Tanne (2011), oil on canvas, 60 x 40 cm

Hoe vind je het dat je werk straks te zien is samen met 60 collega-schilders?

I find it great! Seeing so much painting in one place means strong energy for me, it excites me. And seeing so many ideas can be a great source of inspiration of course.

Eva Raeder Vogel uber Fels

Vogel über Fels (2013), oil on linen, 50 x 40 cm

Lust for Life heet de tentoonstelling – kun je je daar in vinden?

I like the the Iggy Pop Album and the van Gogh film with Kirk Douglas!

Heb je nog mooie plannen voor de komende tijd?

Enjoying the present.

Portret Eva Rader

Eva Räder – binnenkort te zien dus bij Lust for Life in de Westergasfabriek. We willen met de tentoonstelling laten zien hoe goed de schilderkunst er anno 2016 voorstaat: alive and kicking – dat blijkt op de dagelijkse werkvloer van veel ateliers en is te zien in de galeries.

We werken samen met het Mondriaan Fonds om de KunstKoop te promoten. Lenen voor je kunstaankoop tegen 0% rente: een prachtige stimulans voor de afname van goede kunst. Bij de werken in de tentoonstelling staan de maandbedragen die je met de KunstKoop van het Mondriaanfonds kunt afbetalen.

Lust For Life, Painting Today | 21 – 24 april

Locatie: Westergasfabriek, Machinegebouw, Pazzanistraat 8, Amsterdam

Openingstijden: Donderdag 21, vrijdag 22, zaterdag 23 en zondag 24 april 2016 geopend van 11.00 tot 19.00 uur, entree 5 euro.

Tickets: koop vast je ticket hier online

De tentoonstelling wordt mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, Westergasfabriek, JurLights, IJM Colour, Budweiser Budvar, en alle galeries en kunstenaars.

  • Interview met Eva Räder over haar collages, schilderijen en werkvloer

    Het werk van Eva Räder zagen wij een paar jaar geleden voor het eerst bij haar Amsterdamse galerie Gabriel Rolt op Art Amsterdam. Vers van het 2e fase instituut De Ateliers toonde zij daar een heerlijk wandje vol grimmige portretten in zwarten en grijzen. Kleine werkjes - vrij cru geschilderd - met een enorme power. Werk dat met gemak een hele stand wegblies.

    Lees verder: Interview met Eva Räder over haar collages, schilderijen en werkvloer
  • Terugblik op LUST FOR LIFE, Painting Today

    Vorige week van 21 tot en met 24 april kon je in het Machinegebouw van de Westergasfabriek de pop-up tentoonstelling LUST FOR LIFE, Painting Today bezoeken. We lieten met de tentoonstelling zien hoe goed de schilderkunst er anno 2016 voorstaat. Ze is alive and kicking – dat blijkt op de dagelijkse werkvloer van veel ateliers en is te zien in de galeries.

    Lees verder: Terugblik op LUST FOR LIFE, Painting Today