Interview met Albert Goederond

In aanloop naar de tentoonstelling Lust for Life, Painting Today vragen we een aantal van de deelnemende kunstenaars naar het werk dat zij gaan tonen. Dit keer graag je aandacht voor Albert Goederond (1953). Sinds de jaren tachtig werkt Albert Goederond met zijn vrouw Patty Struik samen onder de naam LaSalle. Ze maken sculpturen voor de openbare ruimte en organisaties zoals ziekenhuizen en andere publieke instellingen. Goederond maakt zelf ook tekeningen, aquarellen, pyrografieën en sculpturen.

1-Albert-Goederond-Minervalaan-2

Minervalaan (2013), Pyrography, acryl, lak, multiplex, 2 zijdig-paneel, 28 x 25 x 0,6 cm

Goederond viel ons vorig jaar op toen hij een selectie van zijn waanzinnig intense werken toonde bij galerie Fons Welters. In de Playstation-voorruimte hingen een reeks kleine ongewone paneeltjes die op ons grote indruk maakten met hun losgezongen gekte, kleur en kalligrafie.

2-Albert-Goederond-Full-Moon-betumenised-1

FULL MOON (betuminized) (2015/2016), Pyrography, acryl, lak, multiplex, 76 x 76 x 0,8 cm

Ha Albert, welke werken van jou zijn er straks in de tentoonstelling te zien?

Er zijn verschillende werken van mij te zien, waaronder Full Moon (bituminized), Minervalaan, Celebration en Good & Evil. Full Moon (bituminized) is een paneel in mijn maximale afmeting, uit een serie van zeven geasfalteerde manen, die de grenzen verkent tussen kunst in de openbare ruimte, kosmologie en ruimte-industrie.

3-Albert-Goederond-Minervalaan-1

Minervalaan (2013), Pyrography, acryl, lak, multiplex, 2 zijdig-paneel, 28 x 25 x 0,6 cm

Minervalaan is een tweezijdig paneel, dat cryptisch gegoochel met taal aan de ene zijde combineert met een heldere beeldende metafoor aan de andere kant. Celebration is een ode aan de ‘joy of pain’, een romantische gesteldheid, die zich gemakkelijk met diepgang laat verwarren. Good & Evil is een stevige plank tulpenhout waarmee ik het uiteenvallen van taal en de mogelijkheden tot nieuwe verbindingen toon.

4-Albert-Goederond-Rape

R.A.P.E (Royal Academy for Politics and Economix ) (2011), Pyrography, acryl, lak, multiplex, 36,6 x 27,8 x 0,6

Wat betekent schilderen en de schilderkunst voor jou?

Mijn werk beschouw ik niet als schilderkunst. De techniek die ik hanteer is pyrografie, het met gloeiend metaal inbranden van houten panelen. De met acrylverf aangebrachte kleuraccenten en vlakken zijn hierbij dienend.

Mijn achtergrond is ook niet de schilderkunst. Na een periode van ongeveer 20 jaar samen met mijn vrouw, Patty Struik, projecten voor het publieke domein te hebben gerealiseerd, met een veelvoud van technieken, is het nu een verademing om in deze fase van mijn kunstenaarschap zonder de beperkingen van consensus-zoeking te kunnen werken. Ook heb ik regelmatig de nodige uitstapjes in het galerie- en tentoonstelling-circuit gedaan, voornamelijk met driedimensionaal werk.

Studio-Albert-Goederond

Hoe ziet jouw gemiddelde atelierdag er uit?

Na een wandeling met onze honden en een ontbijt, stel ik mij bloot aan een data-bombardement aan de computer. Vooral wetenschappelijke artikelen of business onderwerpen hebben mijn belangstelling. Dit doe ik precies een uur. Na een korte pauze ga ik naar mijn atelier om met mijn pyrografie-apparaat de geïnternaliseerde ‘kennis’ te dwingen binnen de grenzen van deze archaïsche techniek en mijn eigen logica. Ook weer precies een uur. Na de lunch een gezamenlijk huishoudelijk en administratief uur met mijn vrouw. Dan weer twee blokken pyrografie van een uur, met een korte pauze, dan koken… De muziek is een gevarieerde mix op mijn IPod, van rammelpunk tot Yo-Yo Ma.

Albert Goederonde bij Fons Welters
Haal die Nachtwacht maar vast weg, Wim... Exhibition overview Fons Welters 2015, photography by Gert Jan van Rooij

Hoe vind je het dat je werk straks te zien is samen met 60 collega-schilders?

Leuk om in deze constellatie mee te doen. Van het totaalbeeld van de tentoonstelling kan ik me geen voorstelling maken, ik laat me graag verrassen.

Goederond_good_and_evil

Good and Evil (2012), Pyrografie, acryl, lak, tulpenhout multiplex, acrylic paint, 57,5 x 37 x 2,2 cm

Lust for Life heet de tentoonstelling – kun je je daar in vinden?

De titel van de tentoonstelling Lust for Life heeft een mooie meervoudige lading, van ongecompliceerde scheppingsdrift tot ‘van je hela, hola, houd er de moed maar in…’

Heb je nog mooie plannen voor de komende tijd?

Naast genieten van het leven, werk ik aan de voltooiing van de serie Heelallen/Minds (werktitel) waar ik passende podia voor ga vinden.

Portret-Albert-Goederond

Albert Goederond – binnenkort te zien dus bij Lust for Life in de Westergasfabriek. We willen met de tentoonstelling laten zien hoe goed de schilderkunst er anno 2016 voorstaat: alive and kicking – dat blijkt op de dagelijkse werkvloer van veel ateliers en is te zien in de galeries.

We werken samen met het Mondriaan Fonds om de KunstKoop te promoten. Lenen voor je kunstaankoop tegen 0% rente: een prachtige stimulans voor de afname van goede kunst. Bij de werken in de tentoonstelling staan de maandbedragen die je met de KunstKoop van het Mondriaanfonds kunt afbetalen.

Affiche Sigrid CalonLust For Life, Painting Today | 21 – 24 april

Locatie: Westergasfabriek, Machinegebouw, Pazzanistraat 8, Amsterdam

Openingstijden: Donderdag 21, vrijdag 22, zaterdag 23 en zondag 24 april 2016 geopend van 11.00 tot 19.00 uur, entree 5 euro.

Tickets: koop vast je ticket hier online

De tentoonstelling wordt mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, Westergasfabriek, JurLights, IJM Colour, Budweiser Budvar, en alle galeries en kunstenaars.

  • Terugblik op LUST FOR LIFE, Painting Today

    Vorige week van 21 tot en met 24 april kon je in het Machinegebouw van de Westergasfabriek de pop-up tentoonstelling LUST FOR LIFE, Painting Today bezoeken. We lieten met de tentoonstelling zien hoe goed de schilderkunst er anno 2016 voorstaat. Ze is alive and kicking – dat blijkt op de dagelijkse werkvloer van veel ateliers en is te zien in de galeries.

    Lees verder: Terugblik op LUST FOR LIFE, Painting Today
  • Line Up en affiche van LUST FOR LIFE, Painting Today

    We lieten je begin deze week al weten dat We Like Art van 21 t/m 24 april 2016 een grote pop-up show organiseert met actuele schilderkunst in het Machinegebouw in de Westergasfabriek. We willen met de tentoonstelling laten zien hoe goed de schilderkunst er anno 2016 voorstaat. Ze is alive and kicking - dat blijkt op de dagelijkse werkvloer van veel ateliers en is te zien in de galeries. Lust for Life maakt deze schilderkunst zichtbaar voor een groot publiek.

    Lees verder: Line Up en affiche van LUST FOR LIFE, Painting Today
Als eerste informatie ontvangen over nieuwe edities en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief: