Interview met Derk Thijs

Speciaal voor de tentoonstelling Lust for Life, Painting Today vragen we een aantal van de deelnemende kunstenaars naar het werk dat zij bij ons tonen. Dit keer graag je aandacht voor Derk Thijs (1977). Thijs volgde de kunstacademie in Kampen en zat daarna op De Ateliers en de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. In 2014 won hij de Jeanne Oostingprijs en vorig jaar had hij een solotentoonstelling in het Cobra Museum in Amstelveen.

DT_2015_re_03_dt_paiHa Derk, welke werken van jou zijn er straks in de tentoonstelling te zien?

Twee kleine schilderijen, getiteld Figure (green) en Figure (brown). Het zijn voorstellingen van mensen in de natuur. Een heel klassiek motief dat zowel een herinnering als een belofte lijkt in te houden, maar het gaat ook over ergens zijn en proberen ergens volledig te zijn.

Derk Thijs

Wat betekent schilderen en de schilderkunst voor jou?

Een zinvolle en complete verbinding maken met de wereld. Zoeken naar een beeld van geluk. Zoeken naar iets dat dichterbij is dan het verbale. Levensonderhoud.

Derk_Thijs Studio.jpg

Hoe ziet jouw gemiddelde atelierdag er uit?

Ik kreeg vorig jaar het gevoel dat mijn atelierdagen te gemiddeld werden. Toen heb ik mijn atelier opgezegd en een tijdje buiten gewerkt, op telkens andere plekken. Nu heb ik een atelier in de buurt van de zee. Ik ben bang voor routine, geloof ik. Alles gebeurt maar 1 keer en dat is mooi.

Hoe vind je het dat je werk straks te zien is samen met 60 collega-schilders?

Leuk.

Lust for Life heet de tentoonstelling – kun je je daar in vinden?

Ik weet niet of kunst uit levenslust voortkomt, soms lijkt ook het tegendeel waar te zijn, dat het voortkomt uit een voorbehoud om mee te doen aan het leven. Maar als een schilderij lukt, is dat wel een lust for life sensatie!

Heb je nog mooie plannen voor de komende tijd?

Ik ga een grote plafondschildering maken bij het nieuwe station in Breda, dat ben ik momenteel aan het voorbereiden.

Derk Thijs – binnenkort te zien dus bij Lust for Life in de Westergasfabriek. We willen met de tentoonstelling laten zien hoe goed de schilderkunst er anno 2016 voorstaat: alive and kicking – dat blijkt op de dagelijkse werkvloer van veel ateliers en is te zien in de galeries.

We werken samen met het Mondriaan Fonds om de KunstKoop te promoten. Lenen voor je kunstaankoop tegen 0% rente: een prachtige stimulans voor de afname van goede kunst. Bij de werken in de tentoonstelling staan de maandbedragen die je met de KunstKoop van het Mondriaanfonds kunt afbetalen.

portret_Derk_Thijs

Affiche Sigrid Calon
Lust For Life, Painting Today | 21 – 24 april

Locatie: Westergasfabriek, Machinegebouw, Pazzanistraat 8, Amsterdam

Openingstijden: Donderdag 21, vrijdag 22, zaterdag 23 en zondag 24 april 2016 geopend van 11.00 tot 19.00 uur, entree 5 euro.

De tentoonstelling wordt mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, Westergasfabriek, JurLights, IJM Colour, Budweiser Budvar en alle galeries en kunstenaars.

  • Terugblik op LUST FOR LIFE, Painting Today

    Vorige week van 21 tot en met 24 april kon je in het Machinegebouw van de Westergasfabriek de pop-up tentoonstelling LUST FOR LIFE, Painting Today bezoeken. We lieten met de tentoonstelling zien hoe goed de schilderkunst er anno 2016 voorstaat. Ze is alive and kicking – dat blijkt op de dagelijkse werkvloer van veel ateliers en is te zien in de galeries.

    Lees verder: Terugblik op LUST FOR LIFE, Painting Today