Fernando Sanchez Castillo in SM Den Bosch

We schreven al eens op WLA over Fernando Sanchez Castillo. Geboren in 1970 in Madrid, maakte hij nog net de laatste jaren van de dictatuur van Franco mee. De rode draad in zijn werk vormen de geschiedenis van Spanje op het gebied van politiek, kunst en cultuur en de verhoudingen tussen de gewone mens en de politieke macht.

FernandoSanchezCastillo-1

Zijn kritische blik op de wereld komt op een heftige, en tegelijk ook speelse en grappige manier naar voren in zware bronzen beelden, video’s, en tekeningen.

FernandoSanchezCastillo-2

In 2005-2006 studeerde Sanchez Castillo aan de Rijksakademie en werd in Nederland bekend. In 2013 liet de Rabobank collectie in de (intussen helaas gesloten) Rabo Kunstzone een indrukwekkende solo-tentoonstelling zien met het werk van Sanchez Castillo. (check de video). In deze tentoonstelling ‘De slaap van de rede’ trok de kunstenaar iconische beelden uit zijn context en als het ware naar deze tijd. Wat als alles anders gelopen zou zijn? Rabo Kunstzaken schreef: “Hij benadert de symbolen uit nieuwsgierigheid. Zo herschrijft hij met zijn kunst de geschiedenis”.

FernandoSanchezCastillo-3

Speciaal voor deze tentoonstelling maakte de kunstenaar de Tankman in meerdere verschijningen. De meeste indruk maakte het enorme witte plastic sculptuur (5 meter hoog) van de Chinese student die als eenling opstond tegen de grote macht en een colonne tanks tegenhield. De levensechte variant van de Tankman die in Hoog Catharijne stond tijdens het Call of the Mall project, trok zoveel bekijks dat het beveiliging nodig had. Inmiddels is het aangekocht door het Centraal Museum.

FernandoSanchezCastillo-4

Momenteel is van Fernando Sanchez Castillo t/m 11 september de tentoonstelling ‘Introduction to the Stone of Madness’ te zien in het Stedelijk Museum in Den Bosch. De tentoonstelling is onderdeel van Bosch Grand Tour, in 7 Brabantse musea zijn tentoonstellingen te zien met Jheronimus Bosch als inspiratie.

FernandoSanchezCastillo-5

foto: Peter Cox, installatie SM ’s Hertogenbosch

De presentatie van Sanchez Castillo is volgens het museum afgeleid van het schilderij De Hooiwagen van Jheronimus Bosch, het schilderij zou gaan over de dwaasheid van de mens en zijn zucht naar macht en winst. Onderwerpen die mooi aansluiten bij het werk van Sanchez Castillo. Hij vertelt door een opstelling met objecten, kleine beelden en tekeningen een nieuw verhaal, waarbij hij refereert aan de actuele conflicten in de wereld. Op de wanden worden meerdere van zijn fascinerende video’s getoond, waaronder Stone Soul Army. In de video wordt de steen als wapen onschadelijk gemaakt, door de legerkapel er muziek mee te laten maken. In het schilderij De Keisnijding van Bosch staat de steen symbool voor kwakzalverij. Nog in Den Bosch deze zomer? Ga dit zien.

Een bijzondere kunstenaar, Fernando Sanchez Castillo. We zijn dan ook blij dat we een representatief en betaalbaar werk van hem kunnen aanbieden. ‘De Denker’ van Rodin verbeeldt de bedachtzame en geestelijke wereld als letterlijk (topzwaar) en figuurlijk tegenwicht aan het slaghout, symbool voor de fysieke en primaire wereld. Behoorlijk actueel dus.

FernandoSanchezCastillo-6

Thinker (2008), brons (ook het handvat!), oplage 50, 15 x 33 x 7 cm, €895,-

 

  • Fernando Sánchez Castillo

    Thinker (2008)
    Uitverkocht