Gabriel Lester in De Appel Arts Centre

Over Gabriel Lester schreven we eerder op WLA. Hij studeerde film op de Sint-Lukas in Brussel, en belandde uiteindelijk op de Rijksakademie in Amsterdam. Hij besloot tijdens de opleiding dat hij geen videokunst wilde maken en creëerde een bijzondere kunstenaarspraktijk; die hij beschrijft als ‘film zonder camera’. Het werk van Lester lijkt op het eerste gezicht moeilijk te doorgronden, maar gaat eigenlijk over simpele principes. Zijn werk zou je poëtisch en filosofisch kunnen noemen. Lester zegt dat de eenvoud waarmee een illusie kan worden opgeroepen hem fascineert. De magie van oude filmgenres bijvoorbeeld, waarbij je totaal voor de gek wordt gehouden, maar het toch gelooft.

Gabriel-Lester1fotograaf: Antonio Picascia

Ken je de website FC Kunst al? Zeker eens gaan kijken. De beschrijving van de site zegt: Al uw kunstnieuws. 0% voorspelbaar, 100 % betrouwbaar. Wat wil een mens nog meer (naast We Like Art natuurlijk)?

In elk geval, de horoscoop van FC Kunst raadt sterrenbeeld Eend aan om naar De Appel te gaan:

EEND 4 mei – 2 juni
Je leven dreigt in een sleur te raken, lieve Eend, nu je vorige maand eindelijk je bureau hebt opgeruimd en je liefdesleven ook. Ga voor een beetje opschudding kijken naar Gabriel Lesters solotentoonstelling in de Appel. Gastoptredens, remixes en een hoop andere gekkigheid.
Gabriel Lester’s Unresolved Extravaganza bij de Appel t/m 2 oktober
Het lijkt ons ook een goed idee om naar deze tentoonstelling over en door Gabriel Lester te gaan. We kunnen installaties verwachten met sculpturen, zand, licht, geluid, als ook video en gedichten.

Over Gabriel Lester schreven we eerder op WLA. Hij studeerde film op de Sint-Lukas in Brussel, en belandde uiteindelijk op de Rijksakademie in Amsterdam. Hij besloot tijdens de opleiding dat hij geen videokunst wilde maken en creëerde een bijzondere kunstenaarspraktijk; die hij beschrijft als ‘film zonder camera’.

Gabriel-Lester2Installatie Unresolved bij De Appel – fotograaf: Antonio Picascia

Het werk van Lester lijkt op het eerste gezicht moeilijk te doorgronden, maar gaat eigenlijk over simpele principes. Zijn werk zou je poëtisch en filosofisch kunnen noemen. Lester zegt dat de eenvoud waarmee een illusie kan worden opgeroepen hem fascineert. De magie van oude filmgenres bijvoorbeeld, waarbij je totaal voor de gek wordt gehouden, maar het toch gelooft.

In De Appel is een selectie kunstwerken van Gabriel Lester uit de afgelopen twee decennia te zien. Over de tentoonstelling zegt hij: “Al deze werken kwamen tot stand middels dialoog, via artistieke samenwerking, of vanuit een collectieve werkwijze.” Bovendien worden een aantal vroegere werken uit Lester’s oeuvre op nieuw belicht, bewerkt, geïnterpreteerd, gemixt en geremixt.

Gabriel-Lester3Installatie Unresolved bij De Appel – fotograaf: Cassander Eeftinck Schattenkerk

De tentoonstelling laat veel theatrale elementen zien en geeft ruimte voor eigen verhalen en eigen interpretaties. In het mooie portret dat Hollandse Meesters van hem maakte (ga dat hier zien) legt Gabriel Lester uit wat hij belangrijk vindt bij het kijken naar kunst. Hij wil voorkomen dat mensen al snel het gevoel hebben dat ze het kunstwerk begrepen hebben. Een soort beloningscultuur, waarbij mensen helemaal niet meer verder willen denken.

De titel van de tentoonstelling Unresolved, slaat op de huidige staat (ten tijde van de ontwikkeling en opening van de show) van het kunstinstituut De Appel; onopgelost (of onopgehelderd?). Na al het gedoe in en rondom De Appel lijkt er nu weer licht aan de horizon te komen. 11 juli is de nieuwe directeur bekend gemaakt, de Belgische Niels van Tomme. En eind juni werd het nieuwe bestuur aangesteld.

Gabriel-Lester4Installatie Unresolved bij De Appel – fotograaf: Cassander Eeftinck Schattenkerk

Gabriel-Lester5Installatie Melancholia in Arcadia

Kijk naar de prachtige vastlegging van het werk Melancholia in Arcadia dat we hier laten zien. Stralende kanten gordijnen opbollend in de wind, waaiend vanuit de open ramen. Deze installatie maakte Lester tijdens een tentoonstelling in Istanbul. De gordijnen zijn behandeld met textiel-verharder en leunen bevroren tussen raamkozijn en vloer, de ramen zijn gesloten. “Het verstilt de tijd, alsof er een pauze-knop op de wereld zit.” Dit werk droeg hij op aan overleden vriend, die een dergelijke foto van opbollende gordijnen maakte. Een Lester-weetje: in 9 van 10 filmpjes op You Tube verwijzen bewegende gordijnen naar een geestelijke verschijning.

Gabriel-Lester6

Echt bijzonder dat we deze foto in lijst als speciale editie met boek kunnen aanbieden. Bestel het werk onderaan de pagina.

Gabriel Lester, Melancholia in Arcadia (2015), barietprint in lijst met passe-partout, oplage 50, lijst: 39,5 x 41 cm, beeld: 29 x 30 cm (incl. gesigneerd boek Forced Perspectives), € 583,-

Als eerste informatie ontvangen over nieuwe edities en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief: