Frêle bermbloemen van Alice Brasser

De schilder Alice Brasser (Alkmaar 1965) is iemand die we al jaren volgen. Haar onderzoek in de schilderkunst richt zich vaak op landschappen - waarbij verf en kleur een strategische rol spelen. Dan weer vlammend, dan weer in ongewone pasteltinten. Lekker frêle en transparant of juist modderig geschilderd met arceringen, spatten en dunne waterige stukken. De kijker wordt gelokt om met zijn neus op het doek het verflandschap te bekijken.

Alice Brasser bermbloemen #3Bermbloemen # 3 (2016), 50 x 35 cm, olieverf op papier

Alice Brasser bermbloemen #1 Bermbloemen # 1 (2016), 50 x 35 cm, olieverf op papier

Brasser stopt graag flarden van verhalen en anekdotes in haar werk. De vrijheid in het schilderen en een flink arsenaal aan schilderoplossingen stuwen de voorstelling vaak in het ongerijmde. Geen wonder dat ze wegloopt met schilder-schilders als David Hockney, Peter Doig en Francisco Goya.

Alice Brasser bermbloemen #5Bermbloemen # 5 (2016), 50 x 35 cm, olieverf op papier

Alice Brasser: “Ik zoek voortdurend manieren om de platte werkelijkheid te omzeilen. Vaak combineer ik beelden, is een schilderij opgebouwd uit verschillende landschappen. De rol van kleur is erg belangrijk. Om tegemoet te komen aan een vooraf bepaalde sfeer worden de kleuren verhevigd of bedenk ik van te voren in welke kleurstelling iets gemaakt moet worden. De omkering – dat wat licht is wordt donker en omgekeerd – is ook een terugkerend fenomeen.”

Alice Brasser bermbloemen #4Bermbloemen # 1 (2016), 50 x 35 cm, olieverf op papier

Om een nieuwe publicatie (Gedroomd Land bij 99Uitgevers) mogelijk te maken maakte Alice Brasser een reeks ‘Bermbloemen’ – alle olieverf op papier. Een mooie ode aan de terloopse schoonheid van onverwoestbare bermbloemen langs paden en wegen. De bloemen zijn losjes en speels geschilderd, de kleuren zijn weer heel eigenaardig in een broeierig pastel-palet. Het zijn 9 werken in een kloeke maat – 50 x 35 cm – voor een wel heel vriendelijke prijs: elk 475 . Een mooi staaltje sympathieke crowdfunding dat voor alle partijen aantrekkelijk is.

Overzicht Alice Brasser Bermbloemen 2016Overzicht Bermbloemen (2016), alle 50 x 35 cm, olieverf op papier

Mail ons als je interesse hebt om alle beschikbare werken op papier te zien: link. Informeren naar grotere schilderijen kan natuurlijk ook. Gespreid betalen kan met de KunstKoop van het Mondriaanfonds. Inmiddels is er nog maar 1 exemplaar te koop van de reeks, zie hieronder in de webshop.

Roadside flowers (2016) Alice BrasserRoadside flowers (2016), 100 x 140 cm, olieverf op doek