Rijksakademie OPEN 2016 | Sneak Preview

We kijken er toch elk jaar weer naar uit, de Open studio’s van de residents aan de Rijksakademie. Dit weekend is het weer zover, zo’n 4.000 bezoekers laten zich inspireren en gaan op ontdekkingstocht door het doolhof van de voormalige kazerne. Wij raken nog steeds de weg kwijt, maar ga zeker kijken!

rijksakademie2016-0k45 Jonge kunstenaars tonen recent werk. Wij mochten alvast voorgaan woensdagmiddag en maakten een sneak preview in 10 foto’s. Dat hadden er toch ook dit jaar weer gemakkelijk meer kunnen zijn.

Wat viel er op dit jaar? Meer schilderkunst, minder video’s en opvallend minder fotografie dan voorgaande jaren. Wel Ed Atkins’s-achtige, lees computer-gegenereerde, videobeelden. En kamer-vullende belevings-sculpturen, waar de samenhang soms moeilijk te vinden is. Een gouden greep vonden wij de groene pijlen en groene bollen op de vloer die de hidden studio’s aangeven, om zo deze moeilijk vindbare ruimten niet te missen. Viel het ons vorig jaar nog op dat de bordjes bij ateliers ook eindelijk in het Nederlands zijn, dat was nu niet altijd het geval. Meestal verhelderend, maar nog steeds af en toe zinnen waarover je struikelt door onmogelijke combinaties van woorden 🙂

RijksakademieOPEN 2016
Zaterdag 26 en zondag 27 november
11-19.00 uur
http://www.rijksakademie.nl/NL/rijksakademieopen/

Toegang €10, inclusief publicatie €12,
gratis toegang voor kinderen onder 12

rijksakademie2016-1
Poster en pamfletten door Claudia Martinez Garay teruggebracht tot abstracte overblijfselen, de serie heet The Parade. Aan de overkant van de ruimte The Leftovers, dezelfde posters, nu met beeld, maar nog steeds zonder informatie of betekenis.

rijksakademie2016-2k
Joscha Steffens legt in superdonkere foto’s de supersterren van DE online videogame TEEN SPIRIT ISLAND vast. In enorme stadions vol fans spelen zij tegen elkaar.

rijksakademie2016-3k
Schilderijen van Xinyi Cheng, met een heel specifiek kleurgebruik en trefzekere hand. Een blik in een levensverhaal.

rijksakademie2016-4k
We kwamen terecht in een performance van Mercedes Azpilicueta, een ontregelende choreografie, waarbij beweging, muziek en een taal van klanken de ruimte weergeven.

rijksakademie2016-5k
Evenals vorig jaar waren we onder de indruk van het werk van Koen Doodeman. Oa prachtige doorwerkte en enorme schilderijen die terug te voeren zijn op zijn handgeweven werken.

rijksakademie2016-6k
Nog een keer Koen Doodeman.

rijksakademie2016-7k
Rutger de Vries vond een manier om de bijzondere inktvermenging die de lekkage in zijn printer veroorzaakte op wand en vloer te realiseren (CMYK Extinguishers).

rijksakademie2016-8k
Naast de grote schilderwerken van Inez de Brauw ook indrukwekkende werkjes met draad, collage, verf en hout in het ‘raamhokje’ van haar studio.

rijksakademie2016-9k
Net als vorig jaar viel ook Juliaan Andeweg ons nu weer op.

UPDATE november 2020: Inmiddels is er een uitgebreid artikel verschenen in NRC Handelsblad over de zware beschuldigingen van crimineel gedrag (oa aanranding, stalking en lichamelijke geweldspleging) van Andeweg, dat veel mensen beschadigd heeft. Het is niet te bevatten dat de kunstenaar hier zo lang mee weg heeft kunnen komen. Wij hebben nooit iets opgevangen over het ongehoorde gedrag van Andeweg. Wij zijn geschokt over de berichtgeving, we leven mee met de slachtoffers. We kiezen er voor om Anderweg niet uit dit bericht niet te verwijderen zodat er online sporen blijven bestaan van deze afschuwelijke zaak.

rijksakademie2016-10k
Robbert Weide noemden we vorig jaar ook al. Het intrigeert. Installatie Unboxing-The Inner Court Fountain, waaronder deze vaas 😉

We kunnen nog wel even doorgaan: de bijzondere film van Sander Breure & Witte van Hulzen, de installatie van Marije Gertenbach, de studio’s van Eva Spierenburg, de parelmoeren boren van Monira Al Qadiri, de schilderijen van Frederique Jonker en ook die van Noah Ryu. Volg ons op Instagram om meer beeld te zien. En ga lekker zelf kijken dit weekend!

  • Rijksakademie OPEN 2015 | Sneak Preview

    Ja daar gaan we weer! Elk jaar rond deze tijd is de aftrap voor het spektakel aan de Sarphatistraat. Open studio’s van de residents aan de Rijksakademie. Pers je samen met 7.000 man op zaterdag en zondag door de sluip-door kruip-door gangen van de Rijksakademie.

    Lees verder: Rijksakademie OPEN 2015 | Sneak Preview
  • 10 Hoogtepunten van de RijksakademieOPEN 2011

    De Rijksakademie, de door Koen van Velsen verbouwde kazerne achter het hoge hek aan de Sarphatistraat, gooit komend weekend de poort open. Dat wordt schuifelen, er worden zo’n 7 a 8.000 bezoekers verwacht.

    Lees verder: 10 Hoogtepunten van de RijksakademieOPEN 2011
Als eerste informatie ontvangen over nieuwe edities en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief: