Video: kunstenaar Rosa Smalen was zelf patiënt op de Spoedeisende Eerste Hulp

Vorig jaar werd kunstenaar Rosa Smalen na een ernstig ongeluk binnengebracht bij de Spoedeisende Eerste Hulp van het AMC. Rosa zat in het vierde jaar van de Rietveld Academie toen ze een zwaar ongeluk kreeg. “Het is echt kantje boord geweest" vertelt Sabrina Kamstra van Kunststichting AMC. “In het AMC is Rosa er weer bovenop gekomen, stapje voor stapje in een proces van maanden, en ze mailde dat ze daar enorm dankbaar voor was.”

rosa-openingsbeeld-lange-filmRosa was van de kunstcollectie in het AMC diep onder de indruk geraakt. Kon ze via haar eigen werk niet iets terugdoen? Kamstra: “Daar zijn we meestal een beetje terughoudend in, maar hier was het direct raak. De caleidoscopische foto’s die ze maakte, gewoon met behulp van een iPad, bleken perfect te passen in het concept van de nieuwe Spoedeisende Hulp. Alsof ze ervoor gemaakt waren. En wat wij dan weer zo mooi vonden: haar deelname aan het kunstproject bleek haar vleugels te geven. Het gaat weer heel goed met Rosa.”

Met een app op haar iPad verwerkte ze foto’s van chaos – haar huis tijdens een verhuizing – tot uitgebalanceerde visuele patronen. Kunst als middel om orde te scheppen. Aan haar foto’s dacht ze toen ze later, tijdens een controlebezoek in het AMC, foto’s uit de kunstcollectie zag hangen. Uiteindelijk kreeg ze een kunstopdracht voor de familiekamers en huisartsenpost van de nieuwe afdeling, met fotowerken, uit haar caleidoscopische serie.

“Het zijn sierlijke patronen in de tinten van de natuur, bruin en groen. En hoewel digitaal gemaakt, verwijzen ze naar de traditie van Arts&Crafts behangsels. Ze hebben de vorm van florale motieven en van dichtbij is te zien hoe ze zijn opgebouwd uit allerlei objecten en huisraad uit het dagelijks leven van Smalen. In een abstract en sierlijk patroon gegoten, tonen deze stukjes chaos hoe ook gruzelementen weer heel kunnen worden. Een hoopvolle gedachte voor de familie die wacht in de Spoedeisende Hulp.” (tekst Kunststichting AMC)

Bekijk hier het ontroerende videoportret waarin Rosa terugkeert naar de Eerste Hulp. We maakten deze film met Bart van den Broek van Filmdoc.

Ook Maria Barnas en Jacco Olivier maakten nieuw werk voor de Spoedeisende Eerste Hulp van het AMC. Bekijk hun videoportretten en klik op de link hieronder.

  • Video: Maria Barnas maakte een poëtische piratenzender voor AMC

    Patiënten en bezoekers die in de nieuwe Spoedeisende hulp van het AMC binnenkomen, kunnen hun gedachten verzetten dankzij speciaal voor deze ruimte ontworpen kunstwerken. Maria Barnas maakte korte gedichten, Haiku's, over tijd en tijdsbeleving - deze worden getoond - 'breken in' - op de informatieschermen. Ook maakte ze gedichten op glas en een speciale website waar bezoekers van het AMC zelf gedichten kunnen achterlaten.

    Lees verder: Video: Maria Barnas maakte een poëtische piratenzender voor AMC
  • Video: Jacco Olivier maakte een enorme videowand in het AMC

    Patiënten en bezoekers die in de nieuwe Spoedeisende hulp van het AMC binnenkomen, kunnen hun gedachten verzetten dankzij speciaal voor deze ruimte ontworpen kunstwerken. Geruisloos en meditatief vormt het werk van Jacco Olivier een houvast voor patiënten en hun naasten.

    Lees verder: Video: Jacco Olivier maakte een enorme videowand in het AMC
Als eerste informatie ontvangen over nieuwe edities en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief: