Wieteke Heldens over de perfecte doodle

Op Art Rotterdam toonden we in samenwerking met galerie Borzo een bijzondere editie van Wieteke Heldens. De oplage trok veel bekijks en riep heel wat vragen op bij onze bezoekers. Graag vertelden we het verhaal achter deze kleuren en getallen. Maar Wieteke zelf kan dat natuurlijk veel beter! We vroegen haar over de editie en de serie Legends waar het werk toe behoort.

Wieteke Heldens, solo exhibition Painting, Painthing and Paintthing (the verbs)

Hoi Wieteke, kun je iets vertellen over de serie Legends?

 In mijn Legends laat ik al mijn kleuren op het moment van maken in mijn atelier zien. Ik geef de kleuren een getal als in een legenda, een onderschrift. Tegelijkertijd is het een vertelling van alle kleuren. De kleuren vormen een verhaal.

De Legends zijn voortgekomen uit een persoonlijke ervaring. Ik lag op de intensive care en kon niks anders dan de kleuren tellen. Ik begon alle kleuren los van elkaar te zien zonder vorm en daarmee een nieuwe werkelijkheid te maken. Ik ben dit later in mijn atelier gaan doen.

Wieteke Heldens, The Legend of 2387 gram (2015), mixed media on canvas, 55 x 90 cm

Ik laat alle kleuren zien die ik heb, los van elkaar zo puur en direct mogelijk. Op deze manier kan ik ze weer mengen tot een nieuw verhaal. Er komen kleuren bij en vallen kleuren af. Ik heb ze in verschillende periodes in mijn atelier gemaakt in New York en Den Haag gemaakt maar ook in Turijn en Zuid-Korea. Op iedere nieuwe plek moet ik een Legend maken met de kleuren die ik heb.

Wieteke Heldens, The Found Legend (2016), mixed media, 30 x 40 cm, oplage 10 + 2 AP

En hoe kwam deze nieuwe editie – The Found Legend – tot stand? 

 Tijdens een recente werkperiode in Turijn ben ik begonnen met het verzamelen van de papiertjes in art supply winkels waar de klanten de kleuren op uit proberen. Ik heb dit doorgezet in Nederland en nu in New York. Ik ben erdoor gefascineerd omdat het is echt is, het is niet bedacht. Men probeert alleen de kleur of het materiaal uit.

Het is een zuivere doodle en ze zijn gemaakt door een x aantal onbekende personen, kunstenaars of hobbyisten. Ik maak er een Legend van door alle kleuren te tellen. Ik vind het belangrijk om de kleur en het getal als twee verschillende entiteiten te zien, vandaar dat ik de getallen in een nieuwe laag op de Found Legend heb gezet. Deze editie heb ik speciaal voor We Like Art gemaakt. Het sloot perfect aan bij het editie-idee van de Editions & Multiples presentatie op Art Rotterdam.

Wieteke Heldens, The Legend of 5,4 kg en The Legend of 6,8 kg (2015)

In mijn werk gebruik ik altijd persoonlijke ervaringen en gedachtes. Deze zet ik om in abstracte concepten. Eigenlijk maak ik al mijn werk naar een zelfbedacht algoritme. Ik zie schilderen als een algoritme. Ik geef mezelf instructies vanuit een begintoestand en werk naar een beoogd doel. Op deze manier probeer ik grip te krijgen op alles wat er om ons heen gebeurd. Ik werk dus niet met thema’s of inspiratiebronnen, ga hier niet naar op zoek, ik moet gewoon schilderen.

 

Je koopt deze bijzondere editie in onze Shop!

  • Wieteke Heldens

    The Found Legend (2016)
    € 450,-

  • Een foto-impressie van Editions & Multiples op Art Rotterdam

    Graag laten we je zien hoe fraai onze presentatie met 85 betaalbare werken in oplage eruit zag in de Van Nellefabriek. We hebben mooie dagen beleefd op Art Rotterdam en zijn blij met de enthousiaste reacties van de bezoekers. Ook hebben flink wat klanten blij gemaakt met een aankoop.

    Lees verder: Een foto-impressie van Editions & Multiples op Art Rotterdam