Recht uit het Amsterdamse Bos: plantenextract op fotofilm levert zinderende editie op

We zijn heel blij met deze nieuwe We Like Art editie van Arja Hop en Peter Svenson recht uit het Amsterdamse Bos. Het is een heerlijke combinatie van hard-core analoge fotobewerking, diepe blauwen en veldonderzoek. Een universum van het kleine dat net zo goed een verbeelding van het allergrootste zou kunnen zijn.

Residue: Hard shield-fern / Polystichum aculeatum, Amsterdamse Bos (2015)

Arja Hop en Peter Svenson maken kleurtransparanties op film uit plantenextracten die ze overzetten op kleur negatief film en optisch op fotopapier afdrukken. Zo komen ze optisch via schaalvergroting haast microscopisch dicht bij de materie. Bij het extract van de zeldzame Stijve Naaldvaren gaf ze dat de mogelijkheid de achtergebleven sporen in het kleurstofextract uit te vergroten tot een ruimtelijke wereld, wat de tollende suggestie opwekt van een micro- en macrowereld inéén.

Over de speciale We Like Art editie Hard shield-fern: “Dit werk is ons allereerste gezamenlijke experiment. We hebben onszelf erdoor verrast, waardoor onze nieuwsgierigheid werd gewekt om dit gegeven verder te onderzoeken.” En hoe. Inmiddels is een hele reeks werken ontstaan op basis van de residuen van de plantenextracten die ze op locatie hebben gevonden en later in het atelier bewerkt.

Het is een heel bijzonder project dat onder andere te zien is momenteel in Kunstvereniging Diepenheim in de tentoonstelling Botanica en vorig jaar in de kunstmanifestatie Into Nature. Het werk dat Hop en Svenson toen toonden, met een verbeelding van de flora rond de vroegere Rijksluchtvaartschool in Eelde, is onlangs aangekocht door het Drents Museum.

Into Nature, Rijksluchtvaartschool Eelde, 2016

Dit werk is dus eigenlijk een startpunt en sleutelwerk van Arja Hop en Peter Svenson. Heel bijzonder om het te kunnen brengen op We Like Art. Een geweldige editie die je bij ons op kantoor kunt komen bekijken als je wil. Ook als je ander werk wil zien of geïnteresseerd bent in een veldonderzoek bij jou in de buurt helpen we je graag verder.

Lees het uitgebreide interview met Arja Hop en Peter Svenson hier: link.

Residue: Hard shield-fern / Polystichum aculeatum, Amsterdamse Bos (2015) Chromogenic print op Kodak Endura papier, 60 x 48 cm, oplage 20

 

  • Arja Hop en Peter Svenson

    Residue: Hard shield-fern / Polystichum aculeatum, Amsterdamse bos (2015)
    € 750,-

  • Arja Hop en Peter Svenson

    Residue: Hard shield-fern / Polystichum aculeatum, Amsterdamse bos (2015) (ingelijst)
    € 965,-