De Cosmic Receiver van Derk Thijs

Dit keer graag je aandacht voor Derk Thijs (1977). Thijs volgde de kunstacademie in Kampen en zat daarna op De Ateliers en de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. In 2014 won hij de Jeanne Oostingprijs en in 2015 had hij een solotentoonstelling in het Cobra Museum in Amstelveen.

In het werk van Derk Thijs (1977) is duidelijk te zien dat hij wordt beïnvloed door andere tijden en andere culturen. Thijs wil tijdloze schilderijen en sculpturen maken waarmee hij de waan van de dag ontstijgt. Alsof je uit deze tijd in een andere dimensie stapt. Zijn werk heeft een vorm van actualiteit nodig. En in Thijs’ geval betekent dat naar de wereld gericht zijn. Zijn werken zijn zeer gelaagd en cryptisch, met mensfiguren en allerlei abstracte symbolen. De sculpturen bevatten vaak verschillende materialen als hout, papier, verf, draad en glas en soms zelfs eieren of pindaschillen zoals bij zijn Cosmic Receiver.

We lieten de Cosmic Receiver zien in onze tentoonstelling Editions & Multiples tijdens Art Rotterdam 2017. Het is een werkje als een talisman, een charmante dromenvanger. Dichter kun je niet bij de kunstenaar en zijn opvatting over kunst komen.

Portret Derk Thijs – Harm van den Berg (via Door Schildersogen)

Tijdens de We Like Art tentoonstelling Lust for Life, painting today in april 2016 in de Westergasfabriek stelden we Derk Thijs een paar vragen vanwege zijn deelname met een aantal schilderijen.

Hoe ziet jouw gemiddelde atelierdag er uit?

Ik kreeg vorig jaar het gevoel dat mijn atelierdagen te gemiddeld werden. Toen heb ik mijn atelier opgezegd en een tijdje buiten gewerkt, op telkens andere plekken. Nu heb ik een atelier in de buurt van de zee. Ik ben bang voor routine, geloof ik. Alles gebeurt maar 1 keer en dat is mooi.

‘Douliana’, Cobra Museum Amstelveen, 2015

Heb je nog mooie plannen voor de komende tijd?

Ik ga een grote plafondschildering maken bij het nieuwe station in Breda. Het is voor de Belastingdienst, de afmeting is enorm: 270 vierkante meter. ‘Voor deze opdracht moet ik verbaal te werk gaan. Alles wat ik doe heeft verantwoording nodig.’
NB Inmiddels is de plafondschildering feestelijk geopend, kom je aan op station Breda? Kijk omhoog, bij de uitgang aan de Belcrumzijde, het ziet er super uit.

Tot 13 augustus is bij Marres in Maastricht The Painted Bird nog te zien. En ga dat zien! Verschillende geweldige kunstenaars hebben daar muurschilderingen gemaakt en ruimten ingericht. Derk Thijs nam de grootste zaal voor zijn rekening en maakte een enorm werk op papier.

‘The Painted Bird’ – Marres Maastricht t/m 13-08-2017

 

Derk Thijs winnaar Jeanne Oosting Prijs 2014, Museum Kranenburg, foto Thijs Quispel

 

Cosmic Receiver tijdens Editions & Multiples, We Like Art @ Art Rotterdam 2017

Zie alle verschillende versies (nog 18) door te klikken naar de shop, zie hieronder.

  • Interview met Derk Thijs

    Speciaal voor de tentoonstelling Lust for Life, Painting Today vragen we een aantal van de deelnemende kunstenaars naar het werk dat zij bij ons tonen. Dit keer graag je aandacht voor Derk Thijs (1977). Thijs volgde de kunstacademie in Kampen en zat daarna op De Ateliers en de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. In 2014 won hij de Jeanne Oostingprijs en vorig jaar had hij een solotentoonstelling in het Cobra Museum in Amstelveen.

    Lees verder: Interview met Derk Thijs
  • Art Rotterdam | Wat gaan we laten zien bij Editions & Multiples? (2)

    Hier deel 2 van onze preview naar de presentatie op Art Rotterdam van Editions & Multiples. Het belooft weer een mooie show te worden in het Schiegebouw in de Van Nellefabriek. We hebben een waslijst aan topgaleries en Intersections deelnemers die meedoen met geweldig werk.

    Lees verder: Art Rotterdam | Wat gaan we laten zien bij Editions & Multiples? (2)