Binnenkort online: een speciale editie van Berndnaut Smilde

Berndnaut Smilde maakte de afgelopen jaren internationaal naam met zijn werk. Zijn wolk als tijdelijk sculptuur is een icoon geworden. Met een enorme reeks tentoonstellingen, dit jaar onder meer in Londen, Perth, Arnhem, Bristol en Landskrona, is hij zeer succesvol met zijn poëtische ingrepen in de ruimte. We zijn heel blij dat Berndnaut voor ons een speciale editie gaat maken.

Onlangs verscheen een bijzonder boek: B U I L D E D  R E M N A N T S  van Berndnaut Smilde. Een mooi overzicht van de reeks werken en tentoonstellingen die hij maakte de afgelopen jaren. Zelfs de prachtige foto van een wolk in de monumentale blauwe zoldering van het nieuwe particuliere museum Collectie De Groen in Arnhem staat er in. Afgelopen voorjaar en zomer had Berndnaut de eerste solo in dit fraaie nieuwe museum.

Berndnaut Smilde, Nimbus De.Groen (2017)

Het heeft iets raadselachtigs zo’n wolk binnen, een ongrijpbare kortdurende ‘sculptuur’ vastgelegd als monumentale gebeurtenis. Op bijzondere locaties manipuleert hij de vochtigheidsgraad en temperatuur zodanig, dat een wolk voor een kort ogenblik blijft hangen.

Het bouwen van de set en het testen van de rookmachine met het vocht, het experimenteren met het aanlichten van de tijdelijke wolk, het neemt allemaal behoorlijk wat tijd in beslag. Dat het resultaat dan 1 foto is, als een gedocumenteerde gebeurtenis van een verschijning, een zinnebeeld, dat daar op die specifieke locatie voor een moment was, is een mooi en sterk idee.

Een romantisch en ongerijmd beeld dat gaat over ongrijpbaarheid en over wolken in oude schilderkunst als van Ruisdael, maar dat misschien ook haakt aan het surrealisme van René Magritte.

Afgelopen maandag maakte de kunstenaar en zijn team een nieuwe Nimbus in de kapel van het Machinegebouw van de Westergasfabriek. Een favoriete locatie voor ons na 3 grote We Like Art tentoonstellingen. De speciale editie in een beperkte oplage van dit nieuwe werk is binnenkort hier op We Like Art te bestellen. De prijs zal sympathiek zijn. We verwachten veel belangstelling.

Wil je als eerste ingeseind worden over deze editie stuur ons dan een mail. Je krijgt dan van ons een bericht zodra de editie in de verkoop gaat. —> Ik wil als eerste geïnformeerd worden.

UPDATE: Deze editie is inmiddels verschenen en helaas helemaal uitverkocht.

Fotografie: Annegret Kellner

  • Nieuwe editie: Nimbus WLA van Berndnaut Smilde

    Eindelijk maakte Berndnaut Smilde een iconische wolk in Amsterdam! Na een enorme reeks tentoonstellingen, dit jaar onder meer in Londen, Perth, Arnhem, Bristol en Landskrona, is het gelukt om een perfecte dag te vinden om de tijdelijke sculptuur te maken in het Machinegebouw op het terrein van de Westergasfabriek. Geweldig vonden wij het om het opdoemen en verdwijnen van de wolk live mee te maken. De editie houdt dat moment vast; de sfeer in de oude kapel, het licht op de wolk als een schilderij van Van Ruisdael, het surrealistische en het raadsel van een natuurverschijnsel. Deze speciale editie is een mooie kans en mogelijkheid om een werk deze bijzondere kunstenaar te bemachtigen. In onderstaand interview vertelt Berndnaut Smilde over de nieuwe editie en zijn leven als kunstenaar.

    Lees verder: Nieuwe editie: Nimbus WLA van Berndnaut Smilde