SCARLETT HOOFT GRAAFLAND | solo bij onze Pop-Up

We zijn heel trots op onze eerste pop-up solotentoonstelling op locatie met werk van Scarlett Hooft Graafland. Liefst 20 werken tonen we in de Westergasfabriek van haar. Van monumentale werken tot kleine edities, het is een overzicht van series gemaakt in Yemen, Madagaskar, Bolivia en Vanuatu. Je kunt nog 4 dagen komen kijken naar dit fraaie overzicht.

Scarlett Hooft Graafland, Look Cook Look (2015)

Scarlett Hooft Graafland (1973, Maarn) ziet haar werken eerder als sculpturen dan als fotografie. Ze reisde inmiddels voor haar projecten naar Israël, New York, IJsland, Bolivia, China, Canada, Madagaskar en Vanuatu. Ze bedenkt ter plekke wat ze wil fotograferen, zoekt naar materialen en improviseert met situaties.

Zelfs spreekt ze over sculpturen die ze in het landschap plaatst. “Het landschap vertelt een verhaal en ik probeer daar grip op te krijgen.” Hoewel Hooft Graafland veel foto’s ensceneert met objecten, speelt toeval toch een grote rol. Ze werkt met een analoge camera en ziet thuis pas – na het ontwikkelen van de rolletjes – het resultaat van de foto’s. Ze gebruikt geen Photoshop of bewerking achteraf, ze laat bewust zien hoe het in elkaar zit.

Scarlett Hooft Graafland, We Like Art, Still life with Camel (2016)

In samenwerking met inwoners van het gebied, bij wie zij vaak zo’n drie maanden verblijft, laat zij de beelden in haar hoofd werkelijkheid worden. In maar een paar uitgekiende opnamen legt ze de sculpturale performances vast.

Het werk van Scarlett is speels, intelligent, geestig, genereus, vreemd en beeldschoon. Door haar waanzinnige kleurgebruik knallen de werken van de wand in al hun intensiteit. Ze legt haar ingrepen en performances vast op locatie, daar gaat een ordenende werking van uit.

Bedenk dat het werk soms onder stressvolle omstandigheden tot stand kom, de organisatie van de figuranten, de wind, de hitte en de kou, het wachten op het juiste licht. In het werk is daar niets van te merken, sterker nog, ze zijn haast perfect. Scarlett lijkt een talent te hebben voor het aansturen van een microklimaat. Ze zet zelfs de luchten naar haar hand.

Scarlett Hooft Graafland, Pink Lady (2016)

In de foto’s lijkt het alsof het perfect vervreemdende beeld er al was en alleen maar vastgelegd hoefde te worden. De making-off video’s getuigen echter van de spanning en improvisatie op locatie. En Scarlett laat juist doelbewust de sporen van het handwerk zien. Ze gebruikt geen fotoshop in haar analoge beelden. Een vislijntje dat zorgt voor de zwevende hoedjes bij Pink Lady laat ze gewoon zien.

In onze tijdelijke ruimte tonen we een flinke reeks van 20 werken. Een buitenkans als je altijd al een keer een werk van haar wilde bemachtigen. We hebben een nieuwe editie van 475 euro maar ook monumentale werken tot 7.800 euro. De grote werken kunnen overigens met de KunstKoop worden gekocht. Een mooie manier van lenen voor je aankoop, je betaalt maandelijks af en de Nederlandse overheid betaalt je rente.

Goed om te weten: Scarlett werkt voor het afdrukken van haar negatieven nauw samen met AAp-lab (Amsterdam Analogue Printing). De meester van de analoge print Peter Svenson is internationaal vermaard vanwege zijn lab, deskundigheid en ervaring. De werken van Scarlett worden ingelijst bij Profilex in Amsterdam. Het team van Profilex levert lijsten van museale kwaliteit.

Scarlett Hooft Graafland, Turtle (2013), 32 x 40 cm, een nieuwe speciale editie, 475 euro (incl. baklijst)

Kom je kijken naar de solo van Scarlett Hooft Graafland? Dat kan t/m komende zondag 26 november.

Pazzanistraat 3, Westergasfabriek, Amsterdam (kaartje)
Open: donderdag t/m zondag tussen 11:00 en 18:00 uur.

Scarlett Hooft Graafland vertelt komende zondag (26/11) over haar werk, leuk als je komt. Meer info: Facebookevenement

Onderaan deze pagina en in deze PDF (klik hier) staat een overzicht van een aantal werken. Mail ons (klik hier) als je meer informatie of een prachtig werk van Scarlett wil bestellen. Goed om te weten, we kunnen je op verzoek extra beelden en prijsinformatie sturen van andere, grote formaten. Staat jouw favoriete werk van Scarlett er niet bij? Mail ons – dan zoeken we graag voor je uit of het nog beschikbaar is. Goed om te weten: werk vanaf 750 euro kan met de KunstKoop van het Mondriaanfonds op afbetaling worden aangekocht.

 • Scarlett Hooft Graafland

  Turtle (2013)
  € 750,-

 • Scarlett Hooft Graafland

  Pink Lady, Bolivia (2015)
  € 4200,-

 • Scarlett Hooft Graafland

  Still Life with Camel, Verenigde Emiraten (2016)
  € 2950,-

 • Scarlett Hooft Graafland

  Haystack, Bolivia (2015)
  € 2950,-

 • Scarlett Hooft Graafland

  Dragon’s Blood, Socotra, Yemen, 2014
  € 2950,-

 • Scarlett Hooft Graafland

  White Pyramid (2012)
  € 2550,-

 • Scarlett Hooft Graafland

  Red House (2013)
  € 2550,-

 • Scarlett Hooft Graafland

  Coca Truck (2012)
  € 2550,-

 • Scarlett Hooft Graafland

  Resolution, Malekula, (2015)
  € 2950,-

 • Scarlett Hooft Graafland

  Blue People (2014)
  € 775,-

 • Scarlett Hooft Graafland

  Look Cook Look!, Vanuatu (2015)
  € 2950,-

Als eerste informatie ontvangen over nieuwe edities en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief: