Solo in onze pop-up: BERNDNAUT SMILDE

Vanaf donderdag 11 januari te zien bij ons on de Westergasfabriek: een mooie presentatie van Berndnaut Smilde. We tonen grote foto's en kleine edities en een aantal objecten. Berndnaut Smilde maakte de afgelopen jaren internationaal naam met zijn werk. Zijn wolk als tijdelijk sculptuur is een icoon geworden. Met een enorme reeks tentoonstellingen, dit jaar alleen al in Londen, Perth, Arnhem, Bristol en Landskrona, is hij zeer succesvol met zijn poëtische ingrepen in de ruimte.

In 2012 breekt de Groningse kunstenaar Berndnaut Smilde internationaal door met zijn serie Nimbus. Time Magazine riep Nimbus uit tot één van de beste uitvindingen van 2012: “That’s not Photoshop. The Dutch artist Berndnaut Smilde has developed a way to create a small, perfect white cloud in the middle of a room. It requires meticulous planning: the temperature, humidity and lighting all have to be just so. Once everything is ready, Smilde summons the cloud out of the air using a fog machine. It lasts only moments, but the effect is dramatic and strangely moving. It evokes both the surrealism of Magritte and the classical beauty of the old masters while reminding us of the ephemerality of art and nature.”

Berndnaut creëerde inmiddels wolken in China, USA, Italië, Turkije, Ierland, België en Duitsland. In Australië, tijdens één van zijn laatste residenties, maakte hij zijn eerste Nimbus in de buitenlucht, in de super droge Pilbara-regio.

Begin juni werd museum Collectie de Groen geopend in Arnhem met een solo van Berndnaut Smilde. Ander werk van de kunstenaar werd ook getoond. Zoals de neon anagrammen van zijn naam, en werken uit de serie Breaking Light. Smilde creëert via gefragmenteerd licht ‘regenbogen’ (onder andere door middel van een enorm prisma) op verschillende plekken op de wereld. Ook in het museum is er gedurende de dag, meedraaiend met het daglicht, een regenboog waar te nemen.

In Australië kreeg Berndnaut Smilde toestemming om het licht te breken van de vuurtoren op de zuidelijkste punt van Australië, Kaap Leeuwin. Dit gaf elke 7,5 seconde een onwaarschijnlijk magisch schijnsel op het omringende landschap.

We maakten afgelopen najaar een interview met Berndnaut.

Welke thema’s zijn belangrijk in jouw werk?
Vluchtigheid, dualiteit en momenten van transitie komen steeds terug.

Waar ben je opgegroeid en opgeleid?
Ik ben opgegroeid in Hoogezand en heb gestudeerd in Groningen.

Wat inspireert je?
Wat als … ?

Uit de serie Breaking Light – Cape Leeuwin (2016)

Kun je ons iets vertellen over hoe je begint aan nieuw werk? Start je met een idee, een verhaal of een beeld?
Het begint meestal met een idee dat je gewoon wilt zien voor je zelf en daarvoor zul je het moeten maken.
Ik ga dan vrij pragmatisch te werk. Informatie zoeken, materiaal verkrijgen en bouwen en testen. Andere ideeën sluimeren een beetje en worden aangewakkerd door een tekst, omgeving, materiaal of dat ‘Lego’ stukje waarnaar je eigenlijk niet opzoek was maar wat wel heel goed past.

Hoe ziet je gemiddelde werkweek er uit?
Het gemiddelde van de laatste 3 jaar komt neer op 2 dagen emailen, 1 dag werken in het buitenland, 2 dagen voorbereiding voor een project/opdracht of tentoonstelling, 1 dag produceren.

Kun je voor ons je studio omschrijven?
Achter de grijs-oranje deur in het kantoor van WLA bevindt zich mijn atelier, een betonnen ruimte zonder ramen, vrij hoog maar op de begane grond.

Kun je 3 ongewone items opnoemen in je studio?
Slechts op bezoek zijn 2 grote neon bakletters en 1 cijfer.

Werk je graag met muziek of in stilte?
Ik werk graag met muziek maar bijna altijd in stilte gek genoeg.

Waar streef je naar in je werk?
“ I love it when a plan comes together”.

Heb je zelf thuis werk van collega kunstenaars? Waarom?
Ja, sommige werkjes zijn gewoon te mooi. Ik heb werken geruild of gekocht.
o.a van Niels Post. Pascal Bastiaenen, Celine van den Boorn, Marielle Buitendijk, Thijs Ebbe Fokkens, Oscar Lourens en Andreas Kempe.

Berndnaut Smilde, Nimbus MRW

11 – 21 januari 2018 – BERNDNAUT SMILDE, Westergasfabriek, Pazzanistraat 3, Amsterdam

Heb je interesse in grote werken van Berndnaut Smilde? Stuur ons een bericht, dan mailen we je een pdf met een overzicht: info@welikeart.nl

 • Berndnaut Smilde

  Nimbus WLA (2017)
  Uitverkocht

 • Berndnaut Smilde

  Nimbus Coastal Hwy (2017)
  € 950,-

 • Berndnaut Smilde

  Nimbus MRW (2017)
  € 2500,-

 • Nieuwe editie: Nimbus WLA van Berndnaut Smilde

  Eindelijk maakte Berndnaut Smilde een iconische wolk in Amsterdam! Na een enorme reeks tentoonstellingen, dit jaar onder meer in Londen, Perth, Arnhem, Bristol en Landskrona, is het gelukt om een perfecte dag te vinden om de tijdelijke sculptuur te maken in het Machinegebouw op het terrein van de Westergasfabriek. Geweldig vonden wij het om het opdoemen en verdwijnen van de wolk live mee te maken. De editie houdt dat moment vast; de sfeer in de oude kapel, het licht op de wolk als een schilderij van Van Ruisdael, het surrealistische en het raadsel van een natuurverschijnsel. Deze speciale editie is een mooie kans en mogelijkheid om een werk deze bijzondere kunstenaar te bemachtigen. In onderstaand interview vertelt Berndnaut Smilde over de nieuwe editie en zijn leven als kunstenaar.

  Lees verder: Nieuwe editie: Nimbus WLA van Berndnaut Smilde
 • Berndnaut Smilde – Nimbus I, 2010

  Het is natuurlijk de droom van veel kunstenaars: opgemerkt en aangekocht worden door de Britse kunstverzamelaar Saatchi. Deze invloedrijke speler in de internationale kunstwereld lanceerde al heel wat carrières. Het overkwam Berndnaut Smilde (Groningen, 1978).

  Lees verder: Berndnaut Smilde – Nimbus I, 2010
Als eerste informatie ontvangen over nieuwe edities en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief: