Nieuw: De Kunstmeisjes kiezen voor fonkelende sterrennacht

Hoe leuk is dit? Een nieuw jaar en een nieuwe 'rubriek'! Een monthly item. Een column. Wij zijn fan van De Kunstmeisjes. Ze zijn niet meer weg te denken uit de wereld van hedendaagse kunst. Op hun blog schrijven ze op een geweldig aanstekelijke manier over de kunstwereld, over welke exposities je niet mag missen. Elke maand doen ze verslag in ELLE. En lukt het je niet om naar die ene beurs in Nederland of in het buitenland te gaan, geen punt! Loop met De Kunstmeisjes mee via Insta-stories. Wij, We Like Art en De Kunstmeisjes, vinden elkaar in een zelfde opvatting, kunst hoeft niet moeilijk te zijn, en al helemaal niet elitair. Vanaf nu duiken zij elke maand in onze website en lichten hun favoriete kunstwerken toe.

De Kunstmeisjes geven wekelijks – met een kritische blik – tips voor tentoonstellingen op hun website, Instagram en Facebook. Speciaal voor We Like Art spitten ze elke maand onze collectie door en kiezen ze hun favoriet. Waarom zouden zij dit werk het liefst aan hun eigen muur zien? Deze week is dat…deze We Like Art editie van Arja Hop en Peter Svenson recht uit het Amsterdamse Bos!

Residue: Hard shield-fern / Polystichum aculeatum, Amsterdamse Bos (2015)

“Vaak spreekt een titel boekdelen, je krijgt meteen een idee over het onderwerp van een kunstwerk. Dit is helemaal niet het geval bij dit werk van kunstenaarsduo Hop & Svenson, waar de foto een zeer wetenschappelijke titel heeft. Want waar gaat het nu eigenlijk over? We zien een extreme uitvergroting van de sporen die de stijve naaldvaren afgeeft. Door deze residuen te gebruiken in een fotografisch proces verbinden ze zo plant en foto in een ultieme liefdesrelatie: de twee smelten samen tot een artistiek eindresultaat.

Wat wij nu zo leuk aan dit werk vinden, is dat er tijdens het maakproces van deze foto geen enkele camera aan te pas is gekomen! De residuen van de plant worden namelijk op fotogevoelige vellen gelegd en die reageren op hun beurt weer op het aanwezige licht. Het uiteindelijke werk is een wetenschappelijke zoektocht met een prachtig resultaat: we kijken direct naar het binnenste van de plant.

Op de randen van de foto zijn nog de sporen van het chemische proces achtergebleven. Onvermijdelijk, maar zeker niet ongelukkig. Dit geeft namelijk een mysterieuze uitstraling aan het werk. Het is alsof de Melkweg of een ander ver sterrenstelsel zijn uitgestort op het vel. Door de blauwe en donkerblauwe tinten die bijna zwart ogen, lijkt het haast wel alsof er lichtjaren diepte zit in het platte papier. Wij raken niet uitgekeken en zouden het het liefste boven ons bed hangen, om voor het slapengaan nog even naar deze prachtige sterrenhemel te staren…”

Tekst: De Kunstmeisjes

 

  • Arja Hop en Peter Svenson

    Residue: Hard shield-fern / Polystichum aculeatum, Amsterdamse bos (2015)
    € 750,-

  • Recht uit het Amsterdamse Bos: plantenextract op fotofilm levert zinderende editie op

    We zijn heel blij met deze nieuwe We Like Art editie van Arja Hop en Peter Svenson recht uit het Amsterdamse Bos. Het is een heerlijke combinatie van hard-core analoge fotobewerking, diepe blauwen en veldonderzoek. Een universum van het kleine dat net zo goed een verbeelding van het allergrootste zou kunnen zijn.

    Lees verder: Recht uit het Amsterdamse Bos: plantenextract op fotofilm levert zinderende editie op