LIQUIDATION TOTALE – Gijs Frieling & Job Wouters

Afgelopen zaterdag opende onze laatste tentoonstelling in de Westergasfabriek: een all-over presentatie van Gijs Frieling en Job Wouters. Ze tonen een groot aantal studies op papier op een beschilderde achtergrond. Het is een prachtig spektakel geworden.

Overzicht Liquidation Totale (2018), fotografie Natascha Libbert

Gijs Frieling en Job Wouters hebben elk een bloeiende beroepspraktijk. Frieling heeft als schilder en muralist een grote naam in de kunstwereld, hij deed al vele bijzondere projecten in binnen- en buitenland, van museale solo’s tot wandschilderingen in kerken en plafondschilderingen bij particulieren. Zijn werk is gul, kleurrijk, verhalend en best een beetje wonderlijk. Gijs Frieling heeft een uniek eigen geluid als schilder. Hij werkt graag met droog geschilderde vlammende pigmenten en beheerst een enorm arsenaal aan schilder-oplossingen.

 

Overzicht Liquidation Totale (2018), fotografie Natascha Libbert

Frieling probeert in zijn werk decoratieve schilderkunst, volkskunst, religieuze schilderkunst, “hoge kunst” en avant garde samen te brengen. Hij heeft uitgebreid studie gemaakt van allerlei traditionele technieken in de volkskunst om verf aan te brengen en gebruikt dit nu geraffineerd in zijn eigen werk. Dat is goed te zien in de werken op papier in de tentoonstelling. Eigenlijk komen hier drie kanten van zijn kunstenaarschap heel mooi bij elkaar: pastorale folkore, natuurbeleving en oprechte bewondering voor collega kunstenaars.

 

Overzicht Liquidation Totale (2018), fotografie Natascha Libbert

Wederzijdse bewondering is zeker ook aan de orde bij de dubbele solo met Job Wouters. Gijs en Job werken vaak samen aan muurschilderingen en hebben elkaar over en weer beïnvloed. Ze tonen nu voor het eerst samen werkstudies op papier. Zo’n 70 werken zijn met naalden op de wand gezet, elk werk voorzien van een geschilderde lijst.

 

Overzicht Liquidation Totale (2018), fotografie Natascha Libbert

Job Wouters is eveneens een fenomeen. Als letterontwerper heeft hij een grote reputatie tot ver in het buitenland. Hij maakte boekcovers, flyers, muurgrote letterwerken in musea in binnen- en buitenland tot de catwalk van Dries van Noten. Zijn werk is speels, precies, eclectisch en vaak uitzinnig.

Job was een van de eersten die de mogelijkheden van gekalligrafeerde letters herontdekte en uitgebreid onderzocht. Met de houding en concentratie van een topsporter – eindeloos oefenen, spelen, trainen – vervolmaakt Wouters zijn hand. Telkens zichzelf weer zichzelf verrassend met nieuwe oplossingen. Prachtig dat we van Job een mooie reeks werkschetsen kunnen laten zien.

 

Overzicht Liquidation Totale (2018), fotografie Natascha Libbert

Let op: De tentoonstelling is voorbij, het was te zien in februari 2018 in de pop up ruimte van We Like Art bij de Westergasfabriek.

 

Overzicht Liquidation Totale (2018), fotografie Natascha Libbert