THOMAS ELSHUIS – Travelling without moving

Op reis gaan zonder een stap buiten de deur te zetten – dat is de core-business van Thomas Elshuis. Imaginaire reizen in samengestelde landschappen. Elshuis (Hilversum, 1961) is een kunstenaar waarover we al vaker schreven en van wie we al meerdere malen werk lieten zien tijdens onze tentoonstellingen. Hij werkt al meer dan tien jaar vanuit een geërfd dia-archief.

Thomas Elshuis onderzoekt letterlijk en figuurlijk de grenzen. Het archief beslaat bijna de hele wereld, elk continent, oneindig veel landen worden aangedaan. Nieuwe werelden en nieuwe plaatsen worden gecreëerd, als kijker probeer je je steeds te verhouden tot de beelden. Het lijken herkenbare plaatsen te zijn, bij iedereen komen persoonlijke herinneringen aan reizen, steden of landschappen naar boven. Elshuis kust als het ware het enorme dia-archief wakker.

We vroegen Thomas naar zijn werk.

Welke thema’s zijn belangrijk in jouw werk?
Mijn werk komt voort uit een dia-archief dat in de 60-er, 70-er en 80-er jaren bij elkaar is gefotografeerd, niet door mijzelf maar door iemand die ik wel goed gekend heb. Het dia-archief behoort tot de voltooid verleden tijd; de maker is niet meer, de bijbehorende verhalen worden niet meer verteld.

Met mijn werk ontwikkel ik strategieën om me het oude dia-materiaal eigen te maken en het daarmee een nieuw leven in te blazen; Omdat de dia’s in feite afval zijn geworden is mijn werk een vorm van recyclen.

thomas-elshuis-studio-1

Waar ben je opgegroeid en opgeleid?
Opgegroeid in Hilversum en opgeleid in Delft (TU, Bouwkunde).

Kun je ons iets vertellen over hoe je begint aan nieuw werk? Start je met een idee, een verhaal of een beeld?
Het start altijd met beelden; de dia’s uit het archief. Maar ik kies de dia waar ik dan ook al een idee bij heb. Het is dus een combinatie van beeld en idee dat het startpunt vormt voor een nieuw werk.

thomas-elshuis-installation-view-1

Hoe ziet je gemiddelde werkdag er uit?
Ik ben meestal met verschillende werken tegelijkertijd bezig zodat de ontdekkingen in het ene werk weer van invloed zijn op het denken over de anderen.

Kun je voor ons je werkplek/atelier/studio omschrijven?
Een rechthoek van 4,5 x 6,0 meter. 3 Ramen op het noorden en 2 lichtkappen in het plafond. De werkruimte is met schuifdeuren gescheiden van de woonkamer.

Kun je 3 ongewone items opnoemen in je studio?
Een dia-viewer, een tafel dia-scherm en 2 röntgenfoto lichtbakken.

thomas-elshuis-studio-2

Werk je graag met muziek of in stilte?
Muziek vind ik belangrijk maar als ik werk is de stilte toch vaak het best.

Met welk materiaal werk je graag – is kleurgebruik voor jou belangrijk?
Papier, inkt, kunststof, kunstlicht, hout, grafiet, verf. Kleur speelt altijd een belangrijke rol.

thomas-elshuis-installation-view-2

Waar streef je naar in je werk? Wanneer is een werk voor jou af?
Ik probeer altijd nieuwe manieren te vinden om het dia-archief tot leven te brengen. En als zo’n manier naar mijn gevoel goed werkt dan maak ik een serie werken volgens dat principe: Travelogue, Floating Islands, Shifting Shadows, Looming Sceneries, etcetera.

Heb je zelf thuis werk van collega kunstenaars?
Ongeveer 20 kunstwerken heb ik geruild met collega’s of gekocht (vaak via We Like Art). De kunstwerken vertegenwoordigen thema’s of technieken waarmee ik me verwant voel of waarmee ik zelf bezig ben of zou willen zijn.

Het werk van Elshuis roept een gevoel op van glinsterende mogelijkheden, dat je een tijd- en wereldreiziger zou kunnen zijn. We hebben een reeks werken van Thomas Elshuis beschikbaar op de site – zie onder en hier zie je alle werken. Mail je ons als je het werk in het echt wil komen bekijken of als je  interesse hebt in een groter werk?

 

 

 • Thomas Elshuis

  Floating Island rest betaling
  € 40,-

 • Thomas Elshuis

  Floating lsland #001 (2013)
  € 495,-

 • Thomas Elshuis

  Floating lsland #002 (2013)
  € 495,-

 • Thomas Elshuis

  Floating Island #003 (2013)
  € 495,-

 • Thomas Elshuis

  Floating Island #004 (2013)
  € 495,-

 • Thomas Elshuis

  Floating Island #008 (2013)
  € 495,-

 • Thomas Elshuis

  Floating Island #005 (2013)
  € 495,-