De Kunstmeisjes houden van dakduiven

We Like Art en De Kunstmeisjes vinden elkaar in een zelfde opvatting, kunst hoeft niet moeilijk te zijn, en al helemaal niet elitair. De Kunstmeisjes duiken elke maand in onze website en lichten hun favoriete kunstwerken uit. Hierbij weer een warm aanbevolen tip van de Kunstmeisjes. Welk werk zouden ze zelf wel aan de wand willen?

De Kunstmeisjes geven wekelijks – met een kritische blik – tips voor tentoonstellingen op hun website, Instagram en Facebook. Speciaal voor We Like Art spitten ze elke maand onze collectie door en kiezen ze hun favoriet. Waarom zouden zij dit werk het liefst aan hun eigen muur zien? Deze week is dat het prachtige ‘Pigeons’ tweeluik van May Heek!

May Heek, ‘Pigeons Diptych Colombidae’ (2011)

“De ordinaire straat- en dakduif staat qua populariteit niet bepaald bovenaan in de lijst van meest geliefde diersoorten. Eerder, helemaal onderaan. Van luidruchtig gekoer op je balkon op die ene ochtend in de week dat je mag uitslapen, tot visioenen van bacteriën en infecties die ze met een zwaai van hun linkervleugel rondstrooien – niet voor niets worden de beestjes “vliegende ratten” genoemd. Wellicht dat het werk van fotografe May Heek iets kan veranderen aan het rampzalige imago van onze grijs-gevleugelde stadsgenoten.

De Nederlandse fotografe May Heek (1984) zoomt graag enorm in op voorwerpen die ze dagelijks tegenkomt. Hoe goed kijk jij eigenlijk naar de dingen die meestal zo vanzelfsprekend zijn als bijvoorbeeld een stukje aluminiumfolie, of onze eerder genoemde vliegende vriend? Doordat Heek heel dichtbij komt, vallen er ineens allemaal details op en worden de objecten tegelijkertijd ook heel abstract. De nadruk ligt ineens volledig op kleur en structuur.

De twee foto’s die je hier ziet, laten een close-up zien van het verenpakje van de duif. Het is alsof er zonlicht op een olievlek schijnt en je ineens van die prachtige metallic kleurovergangen krijgt. Nu we zo dichtbij zijn en niet het hele dier zien, wordt de vieze vogel het ineens een prachtig plaatje. De details van de verschillende veertjes en de verscheidenheid aan kleuren op het kleine oppervlak maken de twee foto’s tot een schilderachtig geheel. Doordat het er twee zijn, krijg je bovendien bijna een “zoek de verschillen” gevoel. Wij dachten namelijk altijd dat alle duiven er wel zo’n beetje gelijk uitzien. Little did we know. Ziehier het bewijs dat dat dus helemaal niet zo is!”

Tekst: De Kunstmeisjes

 

Over May Heek: vanaf donderdag (t/m 2 april) is de kunstenaar te vinden op Unfair (art fair en festival) op het Westergasfabriek terrein. Hier kun je 40 solo presentaties van en door kunstenaars bekijken. Naast May Heek zijn er meer van onze favorieten te spotten, zoals Janine van Oene, Koen Doodeman, Sam Samiee, Sanja Marušić en Maurice van Es, en veel meer aanstormend talent.

 • May Heek

  Gradation, Silver Grid (2010)
  € 1400,-

 • De Kunstmeisjes vallen voor SPAM

  We Like Art en De Kunstmeisjes vinden elkaar in een zelfde opvatting, kunst hoeft niet moeilijk te zijn, en al helemaal niet elitair. De Kunstmeisjes duiken elke maand in onze website en lichten hun favoriete kunstwerken uit. Hierbij weer een warm aanbevolen tip van de Kunstmeisjes. Welk werk zouden ze zelf wel aan de wand willen?

  Lees verder: De Kunstmeisjes vallen voor SPAM
 • Nieuw: De Kunstmeisjes kiezen voor fonkelende sterrennacht

  Hoe leuk is dit? Een nieuw jaar en een nieuwe 'rubriek'! Een monthly item. Een column. Wij zijn fan van De Kunstmeisjes. Ze zijn niet meer weg te denken uit de wereld van hedendaagse kunst. Op hun blog schrijven ze op een geweldig aanstekelijke manier over de kunstwereld, over welke exposities je niet mag missen. Elke maand doen ze verslag in ELLE. En lukt het je niet om naar die ene beurs in Nederland of in het buitenland te gaan, geen punt! Loop met De Kunstmeisjes mee via Insta-stories. Wij, We Like Art en De Kunstmeisjes, vinden elkaar in een zelfde opvatting, kunst hoeft niet moeilijk te zijn, en al helemaal niet elitair. Vanaf nu duiken zij elke maand in onze website en lichten hun favoriete kunstwerken toe.

  Lees verder: Nieuw: De Kunstmeisjes kiezen voor fonkelende sterrennacht
 • May Heek – We Like Art editie – ‘Pigeons’ diptych (2011)

  We schreven meer dan een jaar geleden al eens over May Heek (1984, Apeldoorn). Toen waren we ook al lovend over haar werk: “Geweldig zo’n jonge kunstenaar met zo’n duidelijk handschrift! En wat een internationaal handschrift. Bij deze serie Persons & Places komt de associatie met bijvoorbeeld de foto’s van Axel Hütte naar voren.

  Lees verder: May Heek – We Like Art editie – ‘Pigeons’ diptych (2011)