De Kunstmeisjes: “Dromen van bloemenweides en uitjes naar het tuincentrum”

We Like Art en De Kunstmeisjes vinden elkaar in een zelfde opvatting, kunst hoeft niet moeilijk te zijn, en al helemaal niet elitair. De Kunstmeisjes duiken elke maand in onze website en lichten hun favoriete kunstwerken uit. Hierbij weer een warm aanbevolen tip van de Kunstmeisjes. Welk werk zouden ze zelf wel aan de wand willen?

De Kunstmeisjes geven wekelijks – met een kritische blik – tips voor tentoonstellingen op hun website, Instagram en Facebook. Speciaal voor We Like Art spitten ze elke maand onze collectie door en kiezen ze hun favoriet. Waarom zouden zij dit werk het liefst aan hun eigen muur zien? Deze keer is dat ‘Untitled #1 (Pink) van Harry Markusse.

‘Meisjes houden van roze en jongens van blauw’ – een bekende leuze tijdens onze kindertijd in de jaren 90. Interessant weetje: deze genderverdeling in kleuren is pas halverwege de twintigste eeuw ontstaan. Daarvoor was het zelfs andersom! Roze werd juist beschouwd als een sterke kleur.

Gelukkig is het tegenwoordig niet meer opvoedkundig correct om kleuren aan geslacht te verbinden – genderneutral everything please! Wij vinden dat roze overal moet kunnen; in de garderobe van vrouwen én mannen, en aan de muur. Vooral als het gaat om het werk ‘Untitled #1 (Pink)’ van Harry Markusse; doe ons die maar.

Markusse’s werk is een prachtige manier om de (nu al geweldige) lente mee te vieren. Enerzijds zijn de kleuren roze en wit een enorm goede combinatie: het wit brengt het roze naar de voorgrond en geeft het platte werk een gevoel van diepte. De roze delen lijken op zwierige en geometrische linten, waar zelfs vouwlijnen in lijken te zitten. Deze combinatie van enerzijds abstractie en anderzijds geometrie is nu net wat dit werk zo tijdloos maakt. Je kunt er eindeloos naar kijken en helemaal verdwalen in het patroon. Op het ene moment lijkt het een plat doek, op een andere dag lijken de vormen er ineens uit naar voren te springen.

We Like Art heeft nog een werk van Markusse uit dezelfde serie in hun collectie: ‘Untitled #4 (Yellow/Black)’. Dit werk heeft hetzelfde thema en dezelfde opbouw, maar toch heeft het een hele andere uitstraling. De kleuren geel en zwart zorgen voor een scherper contrast dan roze en wit dat doen. En tsja, dan is de keuze natuurlijk helemaal aan jou! Houd je van het lichte werk of ga je liever voor de stoere variant met de donkere houten lijst?

Van het eerste werk dromen wij meteen van bloemenweides en uitjes naar het tuincentrum, maar het tweede werk geeft ons ook wel een lentegevoel: wij zien spontaan bijtjes rondvliegen. Welke je ook kiest, met deze werken heb je  – ook met slecht weer buiten – altijd de zon in huis.

Tekst: De Kunstmeisjes

Harry Markusse