KATRIN KORFMANN: Ballet Rehearsal editie uitverkocht

Speciaal voor We Like Art maakte Katrin Korfmann een prachtige nieuwe editie: "Ballet Rehearsal Number Five" (2018). Het is een hoogwaardige piezografie print in een oplage van 40 op een mooi groot formaat: 65 x 45 cm. Je ziet een voor Korfmann karakteristieke bovenopname van dansers van het Nationale Ballet die opwarmen en oefenen voor hun optreden. Deze speciale editie is een mooie kans en mogelijkheid om een werk deze bijzondere kunstenaar te bemachtigen. In onderstaand interview vertelt Katrin Korfmann over de nieuwe editie en haar leven als kunstenaar.

Ballet Rehearsal Number Five (2018), hoogwaardige piezografie print, oplage 40, 65 x 45 cm (klik voor groot).

Korfmann’s methode is om op één plek lange tijd veel foto’s te nemen, soms 500 maar ook weleens 2.000 stuks. Locaties die haar fascineren, meestal passages in de openbare ruimte fotografeert ze vanuit een kraan of op een andere manier vanaf een hoogte. De foto’s voegt ze vervolgens samen tot één foto. Door het samenbrengen van vele foto’s in één lijkt er iets niet te kloppen. De gefotografeerde mensen zijn bij elkaar, maar tegelijkertijd voel je dat ze soms geen relatie met elkaar aangaan.

In haar nieuwste serie werken Back Stages focust Korfmann in samenwerking met Jens Pfeifer op het proces dat aan de het tonen van kunst voor- en achteraf gaat. Ze leggen hierbij de nadruk op de productie van kunst en conservering. Niet zozeer in het individuele atelier maar op de werkvloer van bijvoorbeeld musea, grote steenhouw werkplaatsen in China en verfbaden in Marokko. Ook de editie Ballet Rehearsal Number Five (2018) hoort bij deze nieuwe reeks werken.

Detail van de speciale editie

Kun je vertellen hoe je bedacht om een werk te maken over het Nationale Ballet?
​Ik had al eerder dansers gefotografeerd binnen andere series. De precisie in de houdingen is fascinerend. Nu het in de nieuwe serie gaat over culturele productieprocessen ​was het oefenen, repeteren, herhalen tot aan de perfectie juist een mooi beeld. Ook omdat het fragiele, heldere en witte zo in contrast staat met het stoffige chaos van de werkplaatsen die we eerder hadden gefotografeerd.

Tijdens het maken van de foto’s bij het Nationale Ballet

Hoe ging dat praktisch in zijn werk? Kreeg je makkelijk toegang?
Het is vaak een lange procedure om toegang te krijgen op bijzondere plekken. Ook hier was het een lang proces omdat zo’n opname natuurlijk extra werk betekend en het even duurt voordat je bij de juiste persoon terecht komt die de beslissing mag nemen.

Uiteindelijk zijn we zeer hartelijk ontvangen door de directeur Ted Brandsen. Het was een mooie samenwerking en erg bijzonder om achter de schermen van het Nationaal Ballet te mogen kijken. Voor de dansers was het grote statief even wennen maar ze zijn natuurlijk super professioneel wat opnames betreft.

Kun je iets vertellen over deze speciale editie?
De editie is een speciale compositie gemaakt voor We Like Art in een hogere oplage. Ik heb hier gefocust op een kleiner en intiemer werk dan gebruikelijk. Een vrij drukke compositie met veel beweging om het vloeiende werkproces van de dansers weer te geven.

 

Detail van de speciale editie

Welke thema’s zijn belangrijk in jouw werk?
De mens de samenleving en de openbare ruimte.

Waar ben je opgegroeid en opgeleid?
Ik ben opgegroeid in Berlijn en opgeleid in Amsterdam aan de Rietveld- en Rijksakademie.

We maakten eerder al een interview met Katrin Korfmann over haar werk en studioleven.

Wat inspireert je?
Dat zijn heel veel dingen, zoals bijvoorbeeld literatuur, mijn kinderen, documentaires en muziek…

Kun je ons iets vertellen over hoe je begint aan nieuw werk?
Soms zie ik iets en dan weet ik – hier moet ik iets mee doen. Bijvoorbeeld en foto in de krant. Maar het gebeurt ook zomaar dat ik iets tegen kom op straat. Of ik vind een bepaald thema interessant en dan doe ik onderzoek naar locaties die over dit onderwerp gaan.

Hoe ziet je gemiddelde werkdag er uit?
Die is altijd anders, vaak ben ik op de studio, ik doe beeldbewerking, research en helaas veel te veel mails. Maar ik reis ook veel voor opnames of research.

katrin-korfmann-studio-2016

Kun je voor ons je studio omschrijven?
Ik vind het heerlijk, er is een grote tuin buiten, veel groen wat erg fijn is naast de drukte in Amsterdam waar ik woon.

Werk je graag met muziek of in stilte?
Ze zijn alle twee erg belangrijk. Ik luister ook heel graag naar goede radio uitzendingen op de BBC of Deutschlandradio.

Waar streef je naar in je werk? Wanneer is een werk voor jou af?
Dat is lastig om te benoemen want hiermee sluit je ook heel veel uit. Soms is een minder goed werk even belangrijk om te maken. Maar eigenlijk weet je pas na een paar jaar later hoe belangrijk iets was. Ik zie het werk meer als een proces. Een geheel uit losse werken. Een puzzel die continu verandert.

Studio Katrin Korfmann

Heb je zelf thuis werk van collega kunstenaars?
Ik heb een paar werken van vrienden maar eigenlijk veel te weinig. Er zijn zoveel collega’s waar ik graag een werk van zou willen hebben maar ik ben totaal geen verzamelaar. Ik vind het fijn om tegen leegte aan te kijken of naar de bomen buiten. Ik hou van witte muren.

 

Ballet Rehearsal Number Five (2018), hoogwaardige piezografie print, oplage 40, 65 x 45 cm

We zijn heel trots op deze nieuwe editie, het is een prachtig klassiek onderwerp in de kunst. De balletdansers zijn op een ongewone manier vastgelegd, en de kleuren spatten er vanaf.

Wil je de editie bestellen? Mail ons! We maken het graag in orde voor je. We behandelen de mails op volgorde van binnenkomst, we houden dat nauwkeurig bij. Per persoon kan 1 editie worden gekocht. De editie kan bij ons in Amsterdam worden opgehaald of het werk kan aan je verzonden worden in een stevige koker voor 15 euro.

Over de lijst: Het werk kan voor je ingelijst worden met museumglas, zoals op bijgaande foto, dit kost € 175,- extra, het werk kan dan ingelijst opgehaald worden in Haarlem bij de lijstenmaker, het kan helaas niet opgestuurd worden.

Update: De editie is nu uitverkocht!

 

Katrin Korfmann

 
  • Katrin Korfmann

    Ballet Rehearsal Number Five (2018)
    Uitverkocht

  • Katrin Korfmann

    Kornati (2019), speciale editie
    Uitverkocht