De Kunstmeisjes tippen Koen Vermeule

We Like Art en De Kunstmeisjes vinden elkaar in een zelfde opvatting, we willen graag meer mensen de kunstwereld binnenhalen voor moeilijke en minder moeilijke kunst. Aanstekelijk informeren is de inzet. De Kunstmeisjes duiken elke maand in onze website en lichten hun favoriete kunstwerken uit. Hierbij weer een warm aanbevolen tip van de Kunstmeisjes. Welk werk zouden ze zelf wel aan de wand willen?

De Kunstmeisjes geven wekelijks – met een kritische blik – tips voor tentoonstellingen op hun website, Instagram en Facebook. Speciaal voor We Like Art spitten ze elke maand onze collectie door en kiezen ze hun favoriet. Waarom zouden zij dit werk het liefst aan hun eigen muur zien? Deze keer is dat ‘TATE’ van Koen Vermeule.

Koen Vermeule, Tate (2017), Piezografie, hoogwaardige print op aquarelpapier, oplage 40, 74 x 46 cm

Koen Vermeule is een kunstenaar met een centraal thema in zijn werk: observeren. Wanneer hij naar het buitenland reist of zoals elke dag in zijn eigen leefomgeving, hij is de allerbeste observator. Wat zijn de mensen aan het doen? Hoe gedragen ze zich in de openbare ruimte? Hoe schieten landschappen voorbij als wij er met volle vaart doorheen reizen?

Hij pikt de ogenblikken die hem raken eruit, fotografeert ze en vereeuwigt ze voor ons vervolgens in verf. Speciale aandacht in zijn werk is gereserveerd voor mensen. Mensen in de stad, in de natuur of te midden van architectuur. Ze lijken verzonken in hun eigen gedachten, onbewust van de priemende blik van de kunstenaar. Zo ook deze twee dames die Vermeule in de TATE (Londen) tegenkwam.

De meiden staan in een grote hal en zijn verzonken in hun telefoons en merken niet eens wat er om hen heen gebeurt. We can’t help but wonder: zijn wij ook zo? Telefoons en social media zijn onlosmakelijk verbonden met ons dagelijks leven. Ga eens even na: hoe vaak kijk jij op je telefoon? En wanneer je in het museum bent? Neem je foto’s? Deel je deze direct op Instagram? Hoe belangrijk is het eigenlijk om anderen te tonen wat jij net hebt gezien?

Wijzelf zijn groot voorstanders van het genieten van kunst met je ogen, niet via je telefoon. Dat gezegd hebbende: wij zijn ook dol op social media. Want zodra wij iets moois hebben gezien, willen wij dat nog vele anderen de hoogte zijn. Misschien zijn de twee jongedames niet afwezig of ongeïnteresseerd, maar willen ze – net als wij – hun nieuwste ontdekking aan hun vrienden tippen. Ons mogen ze in ieder geval appen, want sharing is caring, and we love to share!

Tekst: De Kunstmeisjes

 

  • Koen Vermeule

    TATE (2017)
    Uitverkocht