FOLKERT DE JONG – La Condition Humaine

Folkert de Jong is wereldberoemd geworden met zijn levensgrote beeldengroepen gemaakt van materialen die normaal gebruikt worden als isolatiemateriaal. Zijn monumentale sculpturen van styrofoam en polyurethaanschuim laten vaak mensfiguren zien in giftige kleuren. Recent nog was de installatie 'Seht der Mensch; The Shooting Lesson' (2007) te zien in de tentoonstelling “Out of Office” in het Singer Laren, een spectaculair beeld van bomen en mensfiguren.

The Shooting Lesson (2007), Rabo kunstcollectie, tentoongesteld in Singer Laren (2018-2019)

Vaalblauw styrofoam en viezig geel-groen purschuim. Het materiaalgebruik van Folkert De Jong zorgt vaak voor de kenmerkende kleuren in zijn werk. Het zijn bouwmarktmaterialen zonder kapsones die hem al jaren fascineren. De Jong is een ware virtuoos in het beeldhouwen op monumentale schaal – en hij werkt supersnel want vaak is het materiaal binnen 30 seconden uitgehard.

 

Folkert de Jong, ‘Medusa’s First Move: The Council’ (2005), KRC collectie

Zijn sculpturen hebben soms een grimmige kant en doen denken aan fantasy of stripverhalen. Vaak verwijzen ze ook naar geschiedenis, historische figuren uit de Nederlandse geschiedenis zijn vaak een inspiratiebron. De kunstgeschiedenis en de tradities in de beeldhouwkunst keren ook regelmatig terug in zijn werk.

 

Folkert de Jong, uit de reeks Les Saltimbanques

Folkert is onder andere geïnspireerd door Picasso. In zijn vroege werk schilderde Picasso figuren uit een circusfamilie: Les Saltimbanques. Deze ‘circusfamilie’ is lange tijd een inspiratiebron geweest voor de figuren die Folkert maakte.

 

In het atelier van Folkert de Jong (still: Maaike Engels)

Als je het atelier van Folkert de Jong binnenstapt is het waden door een chaotische zee van materialen. Blikken verf, een levensgrote boom van polyurethaan foam, beelden uit Indonesië, blokken klei en kapotte muziekinstrumenten. De kunstenaar gedijt uitstekend in deze schijnbare chaos, je voelt dat dit een plek van creatie is.

 

La Condition Humaine, no 38 (2019) – foto: Peter Cox

We zijn heel blij dat we een speciale serie werken van Folkert de Jong kunnen aanbieden. Folkert de Jong maakte een multiple met de titel La Condition Humaine. Elk beeld is uniek. Voor deze speciale editie werkte Folkert voor het eerst in een voor hem nieuw materiaal, donkere klei, waar hij in meer of mindere mate kleur op aanbracht met engobe, een speciale glazuurtechniek die zorgt voor de roze delen op de donkere klei.

 

Overzichtsfoto multiples La Condition Humaine (foto: Maaike Engels)

Folkert verwijst met deze beelden rechtstreeks naar de kunstgeschiedenis. Bij de serie werd hij geïnspireerd door Pieter Bruegel de Oude. Deze schilder uit de 16e eeuw, een tijdgenoot van Jheronimus Bosch, beeldde menselijke karakters uit op een bijna komische manier. Maar dichterbij vond hij eveneens inspiratie.

 

La Condition Humaine, no 28 (2019) – foto: Peter Cox

Het maken van mensfiguren heeft Folkert van zijn vader, die marionettenpoppen maakte. Als kind zag hij zijn vader vaak aan het werk en hij vertelt dat het maken van deze serie poppen in klei daardoor eigenlijk bijna intuïtief gebeurt. “Het heeft altijd in mij gezeten, mijn handen denken als het ware voor mij”.

 

La Condition Humaine, no 16 (2019) – foto: Peter Cox

De sculpturen in deze serie zijn van verschillende grootte (circa 30 cm hoog), ze staan in talloze houdingen en hebben soms meer of minder kleur. Elk beeldje heeft echt een eigen persoonlijkheid: we zien archetypes van een bankier, een stalmeid, een rechter, een harlekijn.

 

La Condition Humaine, no 31 (2019) – foto: Peter Cox

In onze webshop staan 26 van de reeks van 50 beeldjes. Scroll naar beneden om ze allemaal te zien. Je kunt één van de beeldjes kopen, een geweldige kans om een uniek werk van Folkert de Jong in huis te hebben. De serie heeft de titel La Condition Humaine, de individuele beeldjes zijn genummerd en gesigneerd. Wat is jouw favoriet?

 

 

 • Folkert de Jong, La Condition Humaine (2019)
 • Keramiek beschilderd met engobe
 • Circa 25 a 30 cm hoog
 • Prijs: € 900,-
 • De editie La Condition Humaine wordt vergezeld door een kleine publicatie over de serie, gesigneerd door de kunstenaar
 • In verband met de breekbaarheid van de werken kunnen de beeldjes na bestelling op afspraak worden opgehaald in Amsterdam. Verzending per koerier is eventueel mogelijk, vraag ons naar de mogelijkheden.
 • Om zoveel mogelijk mensen een kans te geven kan er één sculptuur per persoon worden gekocht.
 • UPDATE: de editie is bijna uitverkocht, hieronder staat het allerlaatste exemplaar!

 

Folkert de Jong, ‘The Balance #2’ (2010) – foto: Gert Jan van Rooij

Folkert de Jong (1972) werd geboren in Egmond aan Zee en volgde vanaf 1994 een opleiding aan de Hogeschool voor de Kunst in Amsterdam. Van 1998 tot 2000 was hij verbonden aan de Rijksakademie. Zijn werk opgenomen in talloze internationale collecties en is tentoongesteld van Los Angeles tot Zuid-Korea, onder meer bij Saatchi (Londen), Picasso Museum (Barcelona), Mackintosh Museum (Glasgow), het Groninger Museum, James Cohan Gallery (New York), Kunsthalle Winterthur en Art Basel Miami.

 

Portret van Folkert de Jong door Aliona van der Horst uit de reeks Hollandse Meesters

 • Folkert de Jong

  La Condition Humaine #42 (2019)
  Uitverkocht